Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Falkensteiner na Boriku otpušta dvanaest radnika

13.12.2016. 23:00
Falkensteiner na Boriku otpušta dvanaest radnika


Zbog najavljenih otkaza za dvanaest radnika, mahom starije životne dobi, zaposlenih u tvrtki Falkensteiner Hotels&Residences – Borik d.d. Zadar, Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH), udružen u Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), najavili su za danas u 11 sati, prosvjed ispred upravne zgrade tvrtke u Ulici Majstora Radovana 7.
Organizatori navode kako je Uprava Borika d.d. najavila poslovno uvjetovane otkaze ugovora o radu za dvanaest dugogodišnjih radnika navodeći kao razlog smanjenje opsega posla. Također, navode i kako su o nakani pismeno obavijestili sindikalnog povjerenika STUH-a u toj tvrtki koji ima ovlasti Radničkog vijeća i od njega zatražili očitovanje.
– Sindikalni povjerenik se protivi takvoj odluci Uprave i traži obustavljanje postupka otkazivanja ugovora o radu s obzirom da nisu ispunjeni zakonski uvjeti za otkazivanje ugovora o radu iz poslovno uvjetovanih razloga. Napominje se i kako nema potrebe za smanjenjem broja radnika, jer tvrtka uspješno posluje, primaju se radnici na određeno vrijeme, kao i sezonski radnici, ističu organizatori koji prosvjedom žele Upravu i vlasnika Borika d.d. prisiliti na obustavljanje postupka i stavljanje odluka o otkazima van snage.
Radnici navode kako je poslovanje tvrtke ove godine, u odnosu na prethodnih nekoliko, nepromijenjeno, kao i ukupan broj radnika koji se kreće oko 120. Vjeruju kako su pravi razlozi otkaza zapravo rješavanje starijih radnika koji zbog postotka na godine staža imaju 10 do 15 posto veću plaću nego početnici kojima ih zamjenjuju sklapanjem ugovora na određeno vrijeme. U prilog tvrdnjama da je ušteda na radnoj snazi jedini razlog najavljenih otkaza navode primjer vrtlara koje će, tvrde, zamijeniti radnici privatne tvrtke Magnolia d.o.o. s kojom je njihov poslodavac već sklopio ugovor za obavljanje vrtlarskih poslova početkom godine.
– Zanimljivo da su se baš sindikalisti našli na popisu od ukupno preko 100 zaposlenih, primjećuju radnici dodajući kako su, osim dva vrtlara, na popisu četiri konobara, tri kuhara, dva kućna majstora i jedan dostavljač koji je na to radno mjesto raspoređen nakon što više zbog zdravstvenih problema nije mogao raditi kao konobar.