Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sveta Stošija – mučenica i zaštitnica Zadarske nadbiskupije

Autor: Marija Ćurko

14.01.2009. 23:00
Sveta Stošija – mučenica i zaštitnica Zadarske nadbiskupije

Foto: Adam VIDAS



U četvrtak 15. siječnja slavi se svetkovina Sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije, koji svečano obilježava i grad Biograd gdje se nalazi župna crkva Sv. Stošije, mučenice. U Zadarskoj nadbiskupiji uz katedralu Sv. Stošije u Zadru i crkve svetici u čast u Biogradu i na Olibu na groblju, postoje i ostaci predromaničke crkve Sv. Stošije na Puntamici.
Moći Sv. Anastazije (Stošije) donio je iz Carigrada, početkom 9. stoljeća, oko 810. godine, zadarski biskup Donat te ih položio u kameni sarkofag, s latinskim natpisom u čast svetici. Biskup Donat je obdaren moćima sv. Stošije od bizantskog cara Nicefora I., u znak zahvalnosti za posredovanje mira Bizanta sa Zadrom, odnosno mira između Bizanta i Franaka, kojima je tada vladao car Karlo Veliki. Sarkofag s prahom svete Stošije se nalazi u apsidi lijeve katedralne lađe koja se u novije vrijeme obnavljala te je sada još više prezentirana kao mjesto molitve. To je zapravo kapela Sv. Stošije s izrađenim grobnicama za nadbiskupe. U njoj se nalazi i grob preminulog mons. Marijana Oblaka. Zanimljivo je ovom prigodom predstaviti izgled sarkofaga svete Stošije, s natpisom u kojem dominira slovo O u obliku omče i slova E, D i P. Sarkofag je kasnoantičkog oblika s poklopcem, a prijevod natpisa glasi: “U ime svete Trojice ovdje počiva tijelo blažene svete Anastazije. Darovima Boga i svete Stošije Donat grešnik biskup sačini. Bogu hvala.” Na dijelu krova nalazi se križ, ispod kojeg je tekst natpisa u kojem se spominje biskup Donat. Bočna strana sarkofaga sadrži ponovljeni prvi dio natpisa. U čast zadarske zaštitnice je sagrađen i mramorni reljef svetice na odru. 
Sveta Anastazija (Stošija), Rimljanka, potječe iz rimske patricijske obitelji, iz druge polovice 3. stoljeća. Bila je udana za rimskog časnika Publija, koji se protivio Stošijinom kršćanskom svjetonazoru, pa ju je držao i u kućnom zatvoru. Nakon smrti muža, Stošija se potpuno predala Bogu i služenju progonjenim kršćanima te ih je hrabrila u njihovom svjedočenju. Odrekla se cijelog svog imetka podijelivši ga siromasima. Svećenik Krševan, budući zadarski zaštitnik, bio je Stošijin duhovni vođa te ju je svojim pismima tješio i hrabrio, dok se nalazila u tamnici.  Stošija je pratila Krševana u Akvileju gdje je prisustvovala njegovom mučeništvu. Car Dioklecijan je zatim iz Akvileje otišao u Makedoniju, u Solun i sa sobom poveo sve zatvorene kršćane. Stošija ih je također pratila, hrabro nasljedujući Krista. Nakon dolaska cara u Ilirik, u Sirmij, brojni kršćani su osuđeni na smrt. Prema predaji, Stošija je jednog jutra našla tamnicu praznu. Naime, svi su zatvoreni kršćani pobijeni, prema zapovijedi prefekta Proba. Stošija je ganuta prizorom zaplakala, te su stražari zaključili da je i ona kršćanka i odveli je pred prefekta Ilirika Proba. Prefekt je Stošiju osudio na mučeničku smrt spaljivanjem na lomači, 25. prosinca 304. godine u Sirmijumu, današnjoj Srijemskoj Mitrovici. “Dok je plamen sažigao Stošijino tijelo, ona je u zanosu pjevala. Jači je bio plamen ljubavi prema Kristu od onoga koji je sažigao Stošijino tijelo.” Stošijini posmrtni ostaci su iz Sirmijuma preneseni u Carigrad, odakle ih je biskup Donat donio u Zadar. Kud god je biskup Donat prolazio s moćima svete Stošija događala su se brojna čudesa i ozdravljenja. Nakon dolaska zadarskog biskupa do Zadra, dužd Benenato koji ga je pratio na putu je htio odnijeti moći svete Stošije sa sobom u Mletke. Međutim, iznenada je nastala velika oluja te je Benenato odustao od svog nauma, i sam sudjelujući u svečanoj povorci prijenosa svetičinih relikvija u zadarsku prvostolnicu, koja je prvotno bila posvećena svetom Petru, apostolu.
 Ime Anastazija (Stošija) znači “uskrsnica”, upisano je u Rimski kanon i u Litanije Svih svetih. Ubraja se u imena najpoznatijih ranokršćanskih mučenika. 
Svetkovini Sv. Stošije u zadarskoj katedrali prethodila je devetnica od 6. do 13. siječnja kada su hodočastile gradske župe. Svečana Večernja, u kojoj sudjeluju članovi crkvenih zajednica, pokreta i udruga, je u srijedu 14. siječnja, s početkom u 18 sati. Svečanu Večernju predvodi zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa. Na svetkovinu Sv. Stošije, u četvrtak 15. siječnja, svete mise u zadarskoj prvostolnici  su u 7, 8 i 9 sati. Svečano misno slavlje u 11 sati predvodi mons. Prenđa. Koncelebrirano slavlje s početkom u 18 sati predvodi mons. dr. Alojz Uran, ljubljanski nadbiskup i metropolit, uz sudjelovanje hrvatskih biskupa i svećenika.


 KOMADIĆ KOSTI U BIOGRADU


Barokna crkva u Biogradu kao jednobrodna građevina s apsidom, jednostavnog stila, na vrhu pročelja ima kip svete Stošije. Duga je 33 metra, široka 12.50 i visoka 10 metara. Zvonik je visok 30 metara, podignut 1859. godine, tako da se ove godine slavi 150. godišnjica njegove gradnje. Tri zvona nabavljena su 1925. godine iz Padove, na spomen tisućite godišnjice hrvatskog kraljevstva. Na najvećem zvonu stoji natpis: “Na uspomenu tisućgodišnjice kraljevstva 925 -1925”. Na srednjem zvonu je natpis: “U tebe sam se, Gospodine, ufao, neću se smesti uvijeke. Vjerni puk Biograda n/m 1925”. Natpis na trećem zvonu je: “Od munje i grada oslobodi nas, Gospodine, 1925”. U crkvi se nalazi glavni mramorni oltar sa svetohraništem i slikom silaska Duha Svetoga, na čijem se mjestu ranije nalazila slika svete Stošije. Zatim, tu su još četiri oltara, kameni oltar prema puku, zatim mramorni oltari: Gospe od Ružarija s drvenim kipom i oko njega medaljoni s 15 otajstava krunice i Sv. Ante s drvenim kipom. Tu je i kameni barokni oltar Duša u čistilištu i barokni drveni oltar svete Stošije s uskrslim Kristom i anđelima – glazbenicima (17. st.). Obnovljen je drveni oltar svete Stošije s palom. U crkvi se nalazi i relikvijar s dijelom moći svete Stošije, to je komadić kosti svete Stošije izvađen iz njezinog sarkofaga u Zadru, kojeg je dao izraditi biskup Donat u 9. stoljeću. Moći se uoči svetkovine Sv. Stošije i na samu svetkovinu izlože na štovanje. Unutar sarkofaga su olovni valjci s moćima svete Stošije koja je podnijela mučeničku smrt u Srijemskoj Mitrovici, spaljivanjem na lomači, za vrijeme cara Dioklecijana, na Božić 304. godine. Župna kuća nalazi se istočno, uz sakristiju župne crkve, a uz nju su uređene dvije vjeronaučne dvorane i stan za časne sestre, od 2001. do 2002. godine. Obnova župne kuće odvijala se od siječnja do listopada 2007. godine.