Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Sveta Stošija čini nas ponosnima

Autor: Marija Ćurko

14.01.2009. 23:00
Sveta Stošija čini nas ponosnima

Foto: Filip BRALA



Ona nam govori kako na ovom tlu još od rimskih vremena živi Crkva prenositeljica Kristova evanđelja. To poslanje Crkve se nastavilo na ovom prostoru i dolaskom hrvatskog naroda na obale Jadranskog mora, na jugu i u Panoniju, na sjeveru, istaknuo je mons. Prenđa
“Popijevkom veselom, blagdan objavite, Stošiju blaženu, Zadrani, častite”, riječi su himna kojim su Zadrani u četvrtak pozdravljali nebesku zaštitnicu Zadarske nadbiskupije i mučenicu u zadarskoj katedrali. Misno slavlje predvodio je zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa, koji je u propovijedi pozvao na nasljedovanje primjera svete Stošije po unutarnjem potpunom opredjeljenju za Boga, po življenju Njegove Riječi, prenošenju i svjedočenju vjere te sakramentalnom životu. Misi je uz brojne svećenike nazočio i biskup gospićko-senjski mons. Mile Bogović.
– Kroz duga stoljeća ova Crkva se okupljala oko lika svete Stošije moleći zaštitu i gradu i nadbiskupiji. Upravo 15. siječnja slavi se 17. godišnjica međunarodnog priznanja naše države, ostvarenja dugog sna hrvatskog naroda da ima svoju samostalnu državu, zahvaljujemo Bogu za taj dar i svima onima koji su doprinijeli ostvarenju tog velikog događaja, rekao je na početku euharistijskog slavlja mons. Prenđa.
– Uvijek iznova po tko zna koji put izranja sveti lik svete Stošije pred očima i srcima njezinih Zadrana. Ona je naša sveta mučenica i zaštitnica Zadarske nadbiskupije i grada Zadra.
Nadbiskup se osvrnuo na primjer svete Stošije te njezino značenje za život vjernika i njihov put vjernosti Kristu.
– Povijest svete Stošije nas čini ponosnima, ona nam govori kako na ovom tlu još od rimskih vremena živi Crkva prenositeljica Kristova evanđelja. To poslanje Crkve se nastavilo na ovom prostoru i dolaskom hrvatskog naroda na obale Jadranskog mora, na jugu i u Panoniju, na sjeveru, govori mons. Prenđa, istaknuvši kako je život najveća vrednota na ovome svijetu te ga treba poštivati i čuvati.
– Kad je postala kršćanka, sveta Stošija se čvrsto opredijelila za Krista. Unutarnje svjetlo njezina života i njezina vjera vodili su je siromašnima i potrebitima. Nije se ničega bojala, pohađala je uznike, zatvorenike, kršćane koji su bili mučeni. Svjedočenje vlastitim kršćanskim životom, ustrajnim i radosnim, je znak da Krist živi u nama.
Poglavar zadarske Crkve je u zaključku propovijedi govorio o mučeništvu, kao trećem načinu svjedočenja za Krista, koje su podnijeli Pavao, sveta Stošija i drugi velikani vjere. .
– Kad duhovnim očima vidimo pred sobom našu zaštitnicu i mučenicu svetu Stošiju koja nam pokazuje put kako biti vjerni Kristu, razmislimo o svome putu i svjedočenju, o svojoj povezanosti s Bogom, o odgoju naše djece i mladih, koliko činimo da bi Kristovo evanđelje bilo nazočno u srcima tolikih koji traže vrednote u ovom vremenu, potaknuo je mons. Prenđa. Također je uputio na zastupanje kršćanskih načela u osobnom, obiteljskom i društvenom životu.
Vjernici su tijekom dana molili pred sarkofagom s moćima svete Stošije, utječući se njezinom zagovoru. Koncelebrirano slavlje u katedrali Sv. Stošije sinoć je predvodio riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić, uz sudjelovanje hrvatskih biskupa i svećenika.
Marija ĆURKO
— Okvir
Moći prenesene iz Carigrada
Stošija je srijemska mučenica, mučena za Dioklecijanova progonstva, na sam Božić 25. prosinca 304. godine. Najprije je pokopana u Sirmijumu, današnjoj Srijemskoj Mitrovici u vlastitoj bazilici, uz baziliku Sv. Dimitrija, mučenika. Relikvije su joj u petom stoljeću prenesene u Carigrad za vrijeme patrijarha Genadija te postavljene u crkvu svetog Uskrsnuća u kojoj je nekoć djelovao sveti Grgur Nazijanski, koja je postala crkvom svete Anastazije (Stošije). Zadarski biskup Donat je početkom 9. stoljeća dobio svete moći od cara Nicefora I., u znak priznanja za njegovu ulogu u izmirenju Bizanta i franačkog vladara Karla Velikog. Donio ih je u Zadar i pohranio u crkvi Sv. Petra, prvoj katedrali na ovom istom mjestu koja od tada nosi naslov svete Stošije (Anastazije).
— Slika
Vjernici su molili pred sarkofagom sv. Stošije
Adam VIDAS
— Slika
Mons. Prenđa uputio je vjernike na ugledanje u Stošijin život
Vedran SITNICA
— Slika
Koncelebrirano večernje slavlje predvodio je riječki nadbiskup Ivan Devčić
Filip BRALA