Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Na Vranskom jezeru prebrojeno 30 tisuća ptica

Autor: Ivan Stagličić

14.01.2010. 23:00
Na Vranskom jezeru prebrojeno 30 tisuća ptica


Na zadarskom području ova se akcija provodi u Parku prirode Vransko jezero, čije stručne službe i inače svakog mjeseca obavljaju svaki mjesec prebrojavanje ptica močvarica. U ovom mjesecu iz Parka pozivaju također i građane da im se pridruže, u skladu s europskim projektom


Na području čitave Hrvatske u tijeku je akcija zimskog prebrojavanja ptica močvarica, kao dio većeg europskog projekta kojim se nastoji sa što više sudionika i na što više lokacija utvrditi kolika je nazočnost tih ptica na određenom području. Akcija traje do 24. siječnja u organizaciji Društva za zaštitu ptica i prirode, a na suradnju su pozvane različite stručne službe, udruge i pojedinci koji mogu pripomoći u ostvarivanju ove akcije, čiji će se rezultati proslijediti europskom povjereniku.
Na zadarskom području ova se akcija provodi u Parku prirode Vransko jezero, čije stručne službe i inače svakog mjeseca obavljaju svaki mjesec prebrojavanje ptica močvarica. U ovom mjesecu iz Parka pozivaju također i građane da im se pridruže, u skladu s europskim projektom.
Na Vranskom jezeru prebrojavaju se uglavnom liske, njih ima najviše, zatim razne vrste pataka i drugih ptica močvarica koje na Vranskom jezeru zimuju. Broj ptica koje ovdje borave preko zime varira od godine do godine i ovisi uglavnom o jačini zime. Proteklih godina rezultati prebrojavanja su se kretali od 20.000 jedinki do oko 100.000 jedinki, a ove godine smo ih do sada prebrojali oko 30.000. Kada su zime osobito hladne, na jezeru se može prebrojati do 180.000 jedinki. Većinom su to liske, koje su crne, pa ponekad potpuno “zacrne” površinu jezera.
Stručnjaci iz Parka prirode ističu kako je Vransko jezero izuzetno važno mjesto za ptice močvarice, ali i za ostale ptice. Ovdje lov na ptice i ribolov mrežama nije dozvoljen pa ptice nalaze potreban mir. Vransko je jezero važno zimovalište za ptice močvarice. Dosad je na Vranskom jezeru u višegodišnjem razdoblju promatranja zabilježeno ukupno 246 vrsta ptica, od tog broja se oko 100 vrsta ovdje gnijezdi. Od spomenutih 246 vrsta koliko ih je zabilježeno na Vranskom jezeru, posebnu pozornost zaslužuju one vrste čije su populacije globalno ugrožene. To su u prvom redu mali vranac, čaplja danguba i neke druge javnosti manje poznate ptice.