Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Suđenje Kneževiću vraćeno na početak

Autor: Suzana Bandić

14.01.2010. 23:00
Suđenje Kneževiću vraćeno na početak

Foto: Filip BRALA



Optužni prijedlog Aleksandra Kneževića tereti za povredu prava na rad i drugih prava 31-godišnje Julije Baljak, a domara Šimu Striku za bludne radnje nad njezinom 39-godišnjom kolegicom. Obojica, međutim, niječu krivnju


Aleksandru Kneževiću (46), voditelju zadarskog Interspara, i Šimi Striki (44), domaru u tom centru, danas je iza zatvorenih vrata Općinskog suda u Zadru nastavljeno suđenje zbog seksualnog zlostavljanja i mobinga na radnom mjestu dviju djelatnica tog centra.
Riječ je o prvom slučaju seksualnog mobinga u Hrvatskoj koji bi uskoro trebao dobiti i svoj sudski epilog, a paradoks u cijeloj priči je činjenica da u hrvatskom Zakonu još uvijek nije definirano kazneno djelo mobinga pa će ovoj dvojici presuda biti donijeti temeljem odredaba Zakona o radu.
Obzirom na to da je s današnje glavne rasprave bila izuzeta javnost, neslužbeno doznajemo kako je proces suđenja formalno vraćen na početak zbog promjene sudskog vijeća i proteka vremena. Također doznajemo i da su obojica optuženika ponovno zanijekali krivnju za djela koja im se stavljaju na teret. 
Podsjetimo, optužni prijedlog Aleksandra Kneževića tereti za povredu prava na rad i drugih prava iz rada 31-godišnje Julije Baljak, dok je domar Šime Strika optužen za bludne radnje nad njezinom 39-godišnjom kolegicom.
Slučaj mobinga u zadarskom Interšparu u javnost je dospio nakon što su, navodno zlostavljane djelatnice, o tome progovorile putem medija. Kako su ispričale, na to su se odlučile jer se zlostavljanje nastavilo, a one ni nakon višemjesečnih pokušaja nisu uspjele ni od sindikata, a niti od uprave Interspara ishoditi zaštitu na radnom mjestu. Kad je priča objelodanjena, reagiralo je Općinsko državno odvjetništvo podižući optužni prijedlog protiv obojice. No, nakon toga, obje su djelatnice zbog velikog pritiska duže vrijeme bile na bolovanju. Jedna od njih nedavno se vratila na posao, a prije samog početka sudske rasprave izjavila je kako joj je želja da se čitava priča što prije okonča i to na način da Knežević bude proglašen krivim.
– Nedavno sam se vratila na posao, ali možete zamisliti kako se osjećam. Za razliku od njega koji prima punu plaću, ja sam stalno na bolovanju – kazala je Baljak napomenuvši kako ipak ima veću podršku radnih kolega sada, no što je imala prije godinu dana.
Iduće ročište u ovom slučaju zakazano je za 5. veljače.


 SINDIKAT UZ ZAPOSLENICE




Sudski proces pozorno su pratili i predstavnici sindikata, međutim ni Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH u Zadru, nije htio govoriti o detaljima samog slučaja.
– O detaljima iz sudnice ne mogu govoriti jer je slučaj zatvoren za javnost zbog zaštite žrtava. No, ono što mogu reći je da se ovaj slučaj privodi kraju i da će on nesumljivo biti prekretnica za sve slične, a kojih na području Hrvatske ima oko šest tisuća, dok ih je u Zadru 50, od čega 41 žena i 9 muškaraca – rekao je Uranija dodajući kako o ishodu ovog slučaja ovise eventualni daljnji postupci obeštećenja žrtava i potraživanja naknade nanesene im štete. Napomenuo je kako je sindikat već poslao prijedlog za izmjenu zakona svim relevantnim institucijama te da će isti proslijediti i novoizabranom predsjedniku RH, Ivi Josipoviću.