Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Sudjelovao u stvaranju sveučilišnog života grada

Autor: Ante Rogić

14.01.2010. 23:00
Sudjelovao u stvaranju sveučilišnog života grada

Foto: Vedran SITNICA



Na zadarskom Gradskom groblju jučer je ispraćen akademik Branimir Glavičić.
Akademik Glavičić preminuo je u nedjelju u 84. godini života, a pogreb će biti danas u krematoriju na zagrebačkom Mirogoju. Biranim riječima jučer su se, u ime akademske zajednice, od Glavičića oprostili Josip Lisac i Milenko Lončar. Obojica su u svojim govorima istaknuli njegovu važnu ulogu na području klasične filologije.
Dr. sc. Josip Lisac napomenuo je kako je akademska zajednica u prošloj godini već ispratila velikane Nikicu Kolumbića, Ivu Petricciolija, Dalibora Brozovića i Žarka Muljačića, a sad im se pridružuje i Branimir Glavičić.
– Od 1957. djelovao si u Zadru poučavajući studente klasičnom majstorstvu i prevoditeljstvu. Sudjelovao si u stvaranju sveučilišnog života. U znanosti, u prevođenju si bio temeljit. Kao umjetnika i prevoditelja hrvatski narod te neće zaboraviti i odužit će ti se, poručio je Lisac.
Istaknuo je kako je Glavičić osobito mnogo dao u području hrvatskog latinizma, te napomenuo kako do njega nije bilo prijevoda Marulićevih djela s latinskog. Također je obradio i brojne druge hrvatske latiniste. Knjige su mu izlazile u Splitu, Zagrebu, Sarajevu, a osobito puno je učinio na zadarskom Filozofskom fakultetu, danas Sveučilištu.
Dr. sc. Milenko Lončar prisjetio se kako je akademik Glavičić četvrtkom u 11 počinjao predavanja, dok je jučer u isto vrijeme održan njegov ispraćaj.
– Učio nas je svemu. Uveo je grčki, bez njega klasična filologija diše s pola pluća, a on je želio da diše s punim plućima.
Tako kvalitetan i silan rad društvo je prepoznalo i vrednovalo. Čitav radni vijek proveo je u Zadru, te pokazao da život u provinciji ne mora značiti i provincijalizam, istaknuo je Lončar.
Na posljednjem ispraćaju na Gradskom groblju u Zadru jučer su se okupili brojni poštovatelji akademika Branimira Glavičića, njegovi nekadašnji studenti i kolege. U ime Sveučilišta u Zadru od Glavičića su se oprostili rektor dr. sc. Ante Uglešić, te brojni profesori, a u ime Grada Zadra ispraćaju su nazočili gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić i pročelnik Radovan Dunatov.