Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

U aferi leasing priveden i Milan Rajlić

Autor: Suzana Bandić

14.01.2010. 23:00
U aferi leasing priveden i Milan Rajlić

Foto: Filip BRALA



U sklopu iste istrage vezane uz aferu leasing danas su po drugi put istražnom sucu Županijskog suda u Zadru privedeni Dejan Pupovac (33) i Niko Lisica (32), zaposlenici autokuće Zadar dok pomorca Marina Miškovića (36) policajci ni po drugi put nisu uspjeli pronaći na kućnoj adresi i privesti.
Osim njih, razmotavajući klupko oko prijevara kojima je tijekom posljednjih pet godina pritvoreni Ante Kurtović (28) nasamario desetke mahom uglednih Zadrana, policija je, došla do još trojice njegovih pomagača, a riječ je o vlasniku Autokuće Zadar, Milanu Rajliću (61), Željku Žugaju (35), predsjedniku Ski kluba Zadar i još jednom pomiorcu, Eleriju Vukiću (40) iz Vrsi.
Pupovac i Rajlić privedeni su istražnom sucu Borisu Babiću uz kaznenu prijavu zbog zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene isprave, dok se Lisica osim toga sumnjiči još i za ovjeravanje neistinitog sadržaja. Trojica koja su pravosuđu još uvijek nedostupna terete se zbog pomaganja Kurtoviću koji ih je na to nagovarao i zbog toga zaradio još jednu prijavu.
Prema službenoj informaciji iz PU zadarske sumnja se da su Pupovac, Lisica i Rajlić, u svojstu odgovornih osoba Autokuće Zadar, a na poticaj i uz pomoć Žugaja, Vukića i Miškovića kako bi pomogli Kurtoviću, iskoristili svoj položaj i ovlasti. To su učinili tako što su najprije izradili lažne poslovne isprave i upotrijebili ih kao prave te ih potom i izvršili ovjerili.
Krajem prosinca prošle godine Pupovca, Lisicu i Mioškovića teretilo se zbog sumnjivce prodaje dvaju audija, a daljnjom istragom policajcajci su ušli u trag preprodaji još tri skupocjena audija po istom, već dobro uigranom scenariju. Naime, iz PU zadarske, u priopćenju za javnost navode kako su ova šestorica takvim ugovorima i lažnim dokumentima Kurtoviću pomogli pri prijevari i zaradi poprilične svote novca koja ni dosadašnjom istragom još uvijek nije utvrđena. Nadalje se navodi kako su oni, znajući da je Kurtović već vlasnik triju audija, za te mu automobile prikupili i službenim pečatom autokuće Zadar ovjerili svu potrebnu dokumentaciju, odnosno knjižice vozila i prometne dozvole.
Tu je dokumentaciju Kurtović koristio za sklapanje novih leasing ugovora, a Vukić, Mišković i Žugaj su, navodno, dobrovoljno pristali biti fiktivni korisnici leasing kredita.
Ante Kurtović, koji se u zadarskom pritvoru nalazi još od početka studenog prošle godine, pet je godina na takav način posredovao u kupnji automobila, brodova i stanova na način da ih je prodavao za gotovinu upola manju od stvarne cijene, a iste je dizao na leasing kod nekoliko banaka zadužujući ih na imena rodbine i prijatelja. Prvih godina on je rate uredno plaćao, no ubrzo je upao u finacijske probleme zbog kojih je prestao plaćati rate za leasing te se potom zadužio i kod kamatara plaćajući im goleme kamate.
Leasing kuće s prvim neplaćenim ratama započele su pljenidbu kupljenih stvari, a oštećeni kupci zakucali su mu na vrata. Kurtović se sam prijavio policiji nakon što su neki nezadovoljnici prijetili i njemu i njegovoj obitelji, a navodno su ga na kućnoj adresi “posjetili” i utjerivači dugova angažirani od nekih uglednih Zadrana kako bi ih obeštetio.