Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Luka Kalmeta ponovno na optuženičkoj klupi u ožujku

14.01.2011. 23:00
Luka Kalmeta ponovno na optuženičkoj klupi u ožujku


Suđenje trojici optuženima zbog napada i prijetnji dvojici policajaca nastavit će se nakon što se provede psihološko-psihijatrijsko vještačenje trećeoptuženog Kerete


Luki Kalmeti (33),  bivšem europskom prvaku u  full contactu te njegovim prijateljima Jakovu Kalmeti (27) i  Dinu Kereti (18), optuženima  zbog napada i prijetnji dvojici  zadarskih policajaca prošlog  ljeta na Karmi, suđenje će se   nastaviti početkom ožujka.
Naime, u nastavku suđenja  trojcu, Sudsko je vijeće Županijskog suda u Zadru kojim  predsjeda sudac Marijan Bitanga jučer prihvatilo prijedloge njihovih branitelja za saslušanjem novih svjedoka-očevidaca te dvojicom interventnih policajaca koji su  napadnutim kolegama poslani  kao pomoć, a nakon što je  prihvaćen i prijedlog o psihološko-psihijatrijskom  vještačenju trećeoptuženog  Kerete glavna je rasprava odgođena na gotovo dva mjeseca.
Sudac Bitanga odbio je prijedlog branitelja drugooptuženog Jakova Kalmete za rekonstrukcijom i očevidom kako bi se utvrdili položaji optuženika i skutera, a sve to  kako bi se utvrdilo jesu li ili  nisu policajci mogli proći kraj  grupice koja ih je napala. Naime, sudac je zaključio kako je  rekonstrukcija uz već iznesena  svjedočanstva saslušanih svjedoka i policijski očevid, suvišna i irelevantna, a osim toga,  riječ je o pješačkoj zoni na  kojoj je zabranjeno voziti skuter.
Osim prijedloga branitelja  za novim dokazima jučer su u  zapisnik uneseni i toksikološki  nalazi vještaka za opojnu drogu koja je tijekom pretrage  doma oduzeta od Kerete, zatim socijalne anamneze za svu  trojicu napadača te nalaz alkotesta prema kojemu je Jakov  Kalmeta bio pod utjecajem od  1,61 promila alkohola u krvi.
Trojica prijatelja optužnicom se terete da su 13. srpnja  prošle godine u poslijepodnevnim satima u blizini plaže na  zadarskim Kolovarama bez  ikakva razloga nasrnuli na dvojicu zadarskih policajaca koji  su se tuda vozili biciklima. “Kako voziš majmune”, “J…. te u  usta”, govorili su im nakon  čega su im skuterima prepriječili prolaz.
Unatoč tome što su ih ovi  upozorili da su policajci, Kereta je nasrnuo na jednog od  njih, a u napadu su mu se ubrzo  pridružili i Jakov i Luka Kalmeta te su ih srušivši na pod  stali udarati nogama i rukama  po tijelu. Štoviše, bivši prvak u  full contatu dodatno im je zaprijetio riječima: “Pa što da ste  policajci, upucam vas i bacim u  more, i za to neće nitko znati”.
Osim zbog nasilničkog ponašanja trećeoptuženom Kereti optužnicom se na teret  stavlja i zloporaba opojnih  droga. Kereti su, naime, u pretresu stana nakon incidenta na  Kolovarima, policajci pronašli  52,35 grama “trave”, 9,39 grama hašiša i 15,97 grama amfetamina.