Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Objedinjavanje svih bitnih čimbenika razvoja poljoprivrede

14.01.2011. 23:00
Objedinjavanje svih bitnih čimbenika razvoja poljoprivrede


Kad dobijemo odobrenje od Upravnog odbora, mi pokrećemo osnutak jednoga tijela u koje ćemo uključiti veći broj ljudi. Namjera nam je uključiti i predstavnike lokalnih zajednica i područne uprave, kao i predstavnike proizvođačkih udruga koje su već organizirane i većih subjekata. Tako bismo mogli imati na jednom mjestu jedno tijelo koje može na najbolji način sagledati što želimo, ističe Tomislav Demo


Hrvatska  poljoprivredna komora se  od ovoga ljeta nalazi  u procesu preustroja i  uključivanja novih organizacijskih oblika radi što bolje  učinkovitosti i razvoja poljoprivrednog sektora. Od  srpnja je tako u Komori integriran i Hrvatski zavod za  poljoprivredno savjetodavnu  službu u čemu ravnatelj dr.  Ivan Katalinić vidi znak još  bolje sinergije svih zainteresiranih za razvoj poljoprivredne proizvodnje.
Sinergija  poljoprivrednih  gospodarstava
– U svemu će postojati i  jedna kvaliteta više jer će  doći do sinergije između članova Poljoprivredne komore,  a to su svi oni koji su upisani  u upisnik poljoprivrednih gospodarstava, a mi smo zapravo njihov servis i nastat će  bolja sinergija između poljoprivrednih gospodarstava i nas  koji ih opslužujemo, kazao je tim  povodom Katalinić.
Nedavno je tako pokrenuto i  osnivanje županijske ispostave  Hrvatske poljoprivredne komore za Zadarsku  županiju za čijeg  je povjerenika  izabran Tomislav  Demo, predsjednik udruge proizvođača povrća  Zadarske županije.
– Ovo je  početak. Pokrenuli smo ovdje  inicijativu, članovi skupštine koji  su izabrani u  Skupštinu Hrvatske poljoprivredne komore da  osnujemo županijsku  ispostavu. Sad mi s inicijativom idemo prema  Upravnom odboru središnje HPK koja nam  mora odobriti osnivanje  i dati nam pravilnik za rad,  kako je regulirano statutom.  Kad dobijemo odobrenje od  Upravnog odbora, mi pokrećemo osnutak jednoga tijela u koje ćemo uključiti veći  broj ljudi. Namjera nam je  uključiti i predstavnike lokalnih zajednica i područne  uprave, kao i predstavnike  proizvođačkih udruga koje su  već organizirane i većih subjekata. Tako bismo mogli  imati na jednom mjestu jedno tijelo koje može na najbolji način sagledati što želimo i koje su najbolje mogućnosti i načini na koje to  možemo ostvariti te u tom  smjeru poduzimamo  određene korake i mjere, kazao nam je Demo.
Financiranje iz  potpora
Da bi rad ovog u osnovi  novoga tijela bio potpun i  uspješan, nužna su, naravno,  i određena financijska sredstva. Financiranje Hrvatske  poljoprivredne komore regulirano je zakonskim odredbama u kojima ima i nekih  novosti.
– Dva su temelja financiranja Hrvatske poljoprivredne komore. Jedan je dotacija iz proračuna Republike Hrvatske, a na ime izvršenja javnih ovlasti koje  Komora ima, posebice stoga  što je u poljoprivrednu komoru sad ušla i poljoprivredno savjetodavna služba. Oni  su se dosada izravno financirali iz proračuna i sad taj  dio proračunskih stavki koje  su oni dosada koristili i to je  sad prebačeno na Komoru s  tom istom namjenom, to jest  financiranja ove službe kao  javne službe unutar Komore.  Drugi stup kojim se HPK  financira je iz postotka iz  potpora koje dobivaju proizvođači u RH. To će biti 0,5  posto potpora koje se isplaćuju proizvođačima, rekao nam je Demo koji ističe  da će ovaj dio regulirati izravno Agencija za plaćanje u  poljoprivredi.
Preko Agencije idu isplate  svakom pojedinom korisniku  kad se obavljaju izravna  plaćanja. I odmah prigodom  isplate će se obustavljati i  uplaćivati na račun Komore.  To su načini na koje će se  financirati središnja, državna  Komora. Procjenjuje se da će  ta sredstva na razini države  iznositi oko pedeset milijuna  kuna.
40 milijuna  savjetodavcima
– Oko četrdeset milijuna je  predviđeno za rad poljoprivredne savjetodavne službe,  a ovih ostalih deset za ustrojavanje i rad tijela Komore. Mi kad idemo na županijski nivo, odnosno osnivanje županijskih ispostava tijela Komore, možemo  računati na potporu centralne Komore, no to su sredstva  u visini negdje oko pedeset  tisuća kuna. No kad se mi  oformimo i ustrojimo na  županijskoj razini, mi namjeravamo predlagati  određene projekte i programe te ih nuditi lokalnim samoupravama na potporu.  Treba uzeti u obzir da je  došlo do znatnih izmjena Zakona o potporama u poljoprivredi i tu će u neku ruku  jedinice lokalne samouprave  biti zakinute za dosadašnji  način rada. Za sve mjere koje  će predlagati na svom terenu  će morati dobiti suglasnost  Ministarstva i to će biti usmjereno najvećim dijelom u  ruralni razvoj. Ukidaju se dosadašnji oblici potpora po  sadnici, po komadu ili po  jedinici prodanih roba i one  su još na snazi do studenoga  ove godine. I tu bi sada Komora mogla biti jedan pokazatelj u kom pravcu krenuti, temeljem jedne potpune analize, istaknuo je Tomislav Demo, koji naglašava  da je riječ o procesu koji će se  razvijati postupno i koji se  sad nalazi u svojoj početnoj  fazi. Kad se završe sve potrebne predradnje, svi bitni  čimbenici razvoja poljoprivrede će biti objedinjeni na  jednom mjestu, a sve radi  oživljavanja poljoprivredne  proizvodnje te pogotovo da  bi i naši poljoprivrednici bili  spremni izići na europsko  tržište.