Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Priznanja najuspješnijim zadarskim sportašima u 2010. godini (FOTOGALERIJA)

14.01.2011. 23:00
Priznanja najuspješnijim zadarskim sportašima u 2010. godini (FOTOGALERIJA)


Rekli smo u podne u VIP salonu dvorane Krešimira Ćosića, a počelo je u podne i deset. Taman da dođu oni koji obično nigdje ne žure. Ante Kolanović drugu godinu zaredom u ime Zadarskog lista kao domaćina cijelog događaja p(r)oveo je nazočne kroz sportsku 2010. godinu. Tako je počelo 17. proglašenje najboljih sportaša i sportskih kolektiva u Zadarskoj županiji za proteklu godinu u kojem je sudjelovao 61 medijski djelatnik iz Zadarske županije. Prema protokolu prije sportaša na binu prvi dolaze predstavnici Zadarskog lista i lokalne vlasti koja je uvijek pozvana na naše proglašenje.
– Zastupljenost sporta u našoj novini može se promatrati i kroz komercijalne razloge jer je interes čitatelja za sportskim informacija velik. No, sport je i nešto mnogo više, između ostalog sportaši mogu biti i uzor mladim generacijama. Uopće, značaj sporta je nemjerljiv, ne samo za Zadar nego i za Hrvatsku. U europskim i svjetskim razmjerima hrvatski je sport daleko ispred nekih drugih čimbenika našeg društva. Nadamo se stoga da ćemo kao država slijediti primjer sporta koji se pokazao i kao odličan izvozni proizvod – podvukao je Damir Maričić, direktor Zadarskog lista. Darko Kasap, zadarski dogradonačelnik, podsjetio je da Grad Zadar za sporta izdvaja značajna sredstva iz proračuna.
– U 2011. za sport je osigurano oko 30 milijuna kuna. Računamo da je oko 12 tisuća naših sugrađana iz 190 klubova koji su na ovaj ili onaj način korisnici tih sredstava. Nadam se da će klubovi i sportaši ova, kao i značajna ulaganja i sportsku infrastrukturu, znati dobro iskoristiti – naglasio je Kasap zaželjevši sportašima da ih u 2011. zaobiđu ozljede, u pravilu najveći protivnik ostvarenju što boljih rezultata. Đani Bunja, zadarski dožupan, koji je na proglašenje došao u društvu Stanka Zrilića, kolege dožupana, smatra kao u sportu nema – laganja.
– Rezultati su uvijek jasan pokazatelj – rekao je Bunja. Luka Perić, naš glavni urednik, i sam svojevremeno sportski novinar, primijetio je da su u izboru dominirali kandidati iz vodenih sportova te atletike.
– Očito je izgradnja bazena na Višnjiku, ali i pomorska orijentacija Zadra doprinijela tome da svake godine imao sve bolje rezultate u skokovima u vodu, jedrenju, veslanju, a u posljednje vrijeme i plivanju. Priznanje zaslužuje i atletika, premda najbolji zadarski atletičari u potrazi za boljim uvjetima nakon završetka srednje škole često odlaze iz Zadra.
Treći
I tako su na binu počeli dolaziti oni zbog kojih je sve i organizirano – sportaši. Išlo je brzo, ponekad spontano, ponekad malo ukočeno što je i razumljivo jer nema mnogo onih kojima je primanje i dijeljenje priznanja rutina. Prve su došle one koje su u subotu bile i najbrojnije – košarkašice Zadra, treće u redoslijedu za najbolju ekipu. Antoniji Erslan, kapetanici, na tom je priznanju čestitao Andrija Prović, koji posljednjih godinu i pol dana bilježi sve što se događa sa zadarskom ženskom košarkom. Andriji želimo da jednom priznanje uruči i rukometašima. Treća momčad je Športsko ribolovno društvo Zubatac. Na jednoj strani Nino Fabac, dopredsjednik kluba, na drugoj Čedo Fabulić, naš novinar, jedan od najdugovječnijih ljudi u redakciji. Čedo je dao veliki doprinos kada je Zadarskom listu bilo najteže – u njegovim počecima. Uslijedile su Čedine čestitke dopredsjedniku za zasluženo priznanje. A nagradu za treću sportašicu nije mogla primiti Nikolina Tokić, članica Kluba skokova u vodu Arno. Tokić živi u Kanadi, a nastupa za Arno i hrvatsku reprezentaciju. Njeno priznanje Arnu Longinu, treneru, predao je Vedran Sitnica, zamjenik urednika fotografije Zadarskog lista. Vedran, kojem je sportska fotografija uža specijalnost, mogao je na trenutak osjetiti kako je to kad ste ispred – fotoobjektiva. Treći u redoslijedu najboljih sportaša je Šime Perić, skakač u vodu koji je trenutačno bez kluba budući da je iz Kluba skokova u vodu Zadar uzeo ispisnicu. Periću je čestitao i priznanje predao Andrija Dešpoja, vrijedni kroničar Borik-Puntamike.
Drugi
Ponovno smo došli do djevojaka. Enia Ninčević i Romana Župan, Uskokova posada u klasi 470, lani je bila treća ekipa, a ove su godine napravile korak više i zauzele drugo mjesto. Ninčević i Župan su trenutačno u Miamiju, pa je Viktor Bogut, pomoćnik urednika sporta, čestitao Robertu Sandaliću, sportskom direktoru Uskoku. Djevojkama želimo da sljedeće godine u ovo vrijeme, a može i ranije, budu imale vizu za Olimpijske igre u Londonu. Viktor je ostao na bini jer uslijedilo je novo proglašenje. Na red je došao Kuglački klub Zadar, druga najbolja momčad. Nije baš običaj da jedna osoba dijeli dvije nagrade, ali tko je mogao čestitati kuglačima ako ne Viktor koji je s kuglačima slavio toliko titula da ih više i ne broji. Tu smo imali mali problem jer je društvo iz Mocira bilo na Plitvicama gdje su u subotu igrali protiv Velebita. No, jedan je čovjek ostao, Davor Lulić, član uprave kluba.
Marcela Marić zaslužila je nagradu za drugu najbolju sportašicu. Članici KSV Zadar priznanje je uručio potpisnik ovih redaka. Marcela je jedan od zadarskih aduta za London, iako put do Otoka neće biti nimalo lagan. Cijelo vrijeme tražili smo Marka Sikirića, ali odnekud je došla informacija da ovaj sjajni član ŠRD Zubatac nije mogao doći zbog – posla. Nismo stigli provjeriti je li tako i bilo, ali žao nam je da Marko nije bio s nama jer 2010. je definitivno bilo njegova godina. U pomoć je uskočilo društvo iz Zubaca, točnije Pavle Kostić, član klupskog Izvršnog odbora kojem je Joško Gatara, novinar Zadarskog lista i zagriženi sportski ribolovac uručio priznanje za drugo mjesto u kategoriji sportaša. Marku pozdrav i čestitke na sjajnim rezultatima, a ribaru Gatari – roge, baš kao što često napiše na kraju svojih tekstova – ribaru roge!
Prvi
Najveći pljesak čuo se kada je u prvi plan došla Lucija Mijolović, članica Plivačkog kluba Zadar koja je pobijedila u kategoriji Nada godine. Luciji je čestitala Liljana Jurjević, zamjenica glavnog urednika Zadarskog lista. Stipe Modrić, Lukin otac, pokupio je za sina proteklih godina niz priznanja. Treću godinu zaredom Stipe je kući odnio trofej Zadrani u svijetu za najboljeg sportaša koji ne nastupa za zadarski klub. Stipe je društvu na Višnjiku prenio Lukine pozdrave, s time da smo primijetili da ovaj put nije došla Diora, Lukina sestra. I mi pozdravljamo Luku i želimo mu, ako ne ove sezone onda već dogodine titulu prvaka Engleske.
Posebna kategorija je Trofej Zadarski, jedina koju ne dodjeljuju novinari već čitatelji. Trofej Zadarski uveden je prošle godine, a lanjskog pobjednika Sašu Martinovića naslijedio je Marino Goleš, profesionalni boksač. Golešu je nagradu predao Drago Bajković, urednik sporta, koji se, poput ostatka svoje redakcije, prilično potrošio posljednjih dana kada su bile intenzivne pripreme za završetak naše tradicionalne akcije. Đani Bunja čestitao je predstavnicima Atletskog športskog kluba Zadar, najboljoj ekipi Zadarske županije u protekloj godini. AŠK Zadar i ove je godine bio među najboljim hrvatskim klubovima u mlađim kategorijama u ukupnom zbroju medalja osvojenima na dvama prvenstvima Hrvatske. Ne znamo je li medalje i priznanja još broje Šime Fantela i Igor Marenić, ali znamo da su drugu godinu zaredom najbolja momčad Zadarske županije. Posada Jedriličarskog kluba Sveti Krševan trenutačno je na odsluženju vojnog roka u Požegi. Po nagradu je tako došao Edo Fantela, njihov trener i Šimin otac. Nema sumnje, Šime i Igor trenutačno su najjači zadarski adut za medalju na Olimpijskim igrama sljedeće godine. Iako je London relativno daleko živi nada u olimpijsko odličje. Fanteli je čestitao Darko Kasap, koji je tako, kao i dožupan Bunja, dao svoj doprinos ovogodišnjem izboru. Na kraju su ostali najbolji pojedinci. Najprije Ines Ikić, najbolja sportašica, članica AŠK-a Zadar, kojoj je priznanje uručio Luka Perić. Očito ne bez razloga Luka je u svom govoru na početku priredbe pohvalio upravo atletiku. Poker titula najboljeg sportaša osvojio je Danil Domdjoni. Biograđanin je četvrtu godinu zaredom najbolji sportaš Zadarske županije. Niz je to koji prije Domdjonija nitko nije ostvario, a teško da će ga u skorije vrijeme netko uspjeti ponoviti ili prestići. Čestitanja je zaokružio Damir Maričić koji je Domdjoniju predao pobjednički pokal. Ostao je još Drago Bajković. Ne, nije on dobio priznanje već je pozdravom zaokružio lijepo druženje na Višnjiku.
– Neka 2011. bude još bolja – poželio je Drago sportašima, ali i svima nama. Pa neka tako i bude.


 NAJBOLJI U 2010.


Sportaš: 1. Danil Domdjoni, 2. Marko Sikirić, 3. Šime Perić.
Sportašica: 1. Ines Ikić, 2. Marcela Marić, 3. Nikolina Tokić.
Momčad: 1. Šime Fantela/Igor Marenić (JK Sv. Krševan), 2. Kuglački klub Zadar, 3 ŠRD Zubatac.
Ekipa: 1. AŠK Zadar,  2. E. Župan/R. Ninčević (JK Uskok), 3. ŽKK Zadar.
Nada: Lucija Mijolović.
Zadrani u svijetu: Luka Modrić.
Trofej Zadarski: Marino Goleš.




 NAJBOLJI OD 1995.


Sportaš
1994. Slobodan Mijolović
1995. Edo Baričević
1996. Vladimir Jelčić
1997. Emilio Kovačić
1998. Emilio Kovačić
1999. Damir Fučkar
2000. Branimir Vujević
2001. Branimir Vujević
2002. Oliver Martinov
2003. Marko Popović
2004. Dado Pršo
2005. Marko Banić
2006. Rok Stipčević
2007. Danil Domdjoni
2008. Danil Domdjoni
2009. Danil Domdjoni
2010. Danil Domdjoni
Sportašica
1995. Slavica Vulin
1996. Ivana Grubić
1997. Maja Vidaković
1998. Vanja Saratlija
1999. Željka Vlakić
2000. Jelena Jurlina
2001. Ivana Puzar
2002. Jelena Jurlina
2003. Ivana Didović
2004. Maja Mitrović
2005. Renata Petani
2006. Renata Petani
2007. Marija Vrsaljko
2008. Marija Vrsaljko
2009. Nikolina Tokić
2010. Ines Ikić
Momčad
1994. VK Jadran
1995. STK Dalbank Bagat
1996. B. Vujević/O. Martinov
1997. VK Jadran
1998. VK Jadran
1999. VK Jadran
2000. Košarkaški klub Zadar
2001. VK Jadran
2002. VK Jadran
2003. KK Zadar
2004. M.Longin/P.Kostov
2005. KK Zadar
2006. Š. Fantela/I. Marenić
2007. Kuglački klub Zadar
2008. Košarkaški klub Zadar
2009. Š. Fantela/I. Marenić
2010. Š. Fantela/I. Marenić
Ekipa
1994. ŽKK Zadar
1995. ŽKK Zadar
1996. ŽKK Zadar
1997. ŠRD Zubatac
1998. ŽKK Zadar
1999. Streljački klub Zadar
2000. AAŠK Zadar
2001. ŽKK Zadar
2002. AAŠK Zadar
2003. Judo klub Zadar
2004. ŽKK Zadar
2005. ŽVK Gusar
2006. ŽKK Zadar
2007. ŽKK Zadar
2008. ŽKK Zadar
2009. ŽKK Zadar
2010. AŠK Zadar
Nada
1997. Saša Bjelanović
1998. Željka Vlakić/Šime Fantela
1999. Jelena Jurlina/Marko Popović
2000. Toni Dijan
2001. Frane Niseteo
2002. Saša Martinović
2003. Saša Martinović
2004. Marija Vrsaljko
2005. Marin Mašina
2006. Stipe Žunić
2007. Toni Prostran
2008. Toni Prostran
2009. Toni Prostran
2010. Lucija Mijolović
Zadrani u svijetu
2008. Luka Modrić
2009. Luka Modrić
2010. Luka Modrić
Trofej Zadarski
2009. Saša Martinović
2010. Marino Goleš