Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Renesansna skulptura i arhitektonska plastika u Zadru

14.01.2011. 23:00
Renesansna skulptura i arhitektonska plastika u Zadru


U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer je održana javna obrana doktorske disertacije mr. sc. Larisa Borića. Disertaciju pod naslovom “Renesansna skulptura i arhitektonska plastika u Zadru” Borić je branio pred Stručnim povjerenstvom u sastavu: prof. dr. sc. Pavuša Vežić, prof. dr. sc. Emil Hilje i prof. dr. sc. Nada Grujić, red. prof. u miru.
Laris Borić rođen je u Malom Lošinju, diplomirao je povijest umjetnosti i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zadru 1996. godine. Magistrirao na Odjelu za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu radom “Razvoj arhitekture i urbanizma u gradu Cresu od 1450. do 1610. godine”. Od 1997. godine zaposlen je na Odjelu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru.
U svojoj ocjeni Vijeću poslijediplomskih studija dr. sc. Pavuša Vežić, među ostalim, piše:
– Disertacijom Larisa Borića metodološki je vrlo dobro postavljen problem spoznaje i tumačenja razvoja renesansne skulpture i arhitektonske plastike u Zadru. Obrada je utemeljena na analizi objavljenih povijesnih izvora i opsežne znanstvene literature, domaće i strane, te proučavanju umjetnina u naravi, na širem zadarskom području, zatim ponajviše u prostoru samoga grada i konačno njegovih lapidarija, koje je autor temeljito pregledao i dokumentirao, koristeći ih kao posebno važnu kategoriju, upravo povijesni izvor za višeslojnu studiju fenomena renesansne skulpture i arhitekture u lokalnoj zadarskoj sredini. Stoga držim da je možda najveći rezultat ove disertacije sam korpus i njegova kritička, suvremenom znanstvenom metodom i aparaturom izvršena obrada s kojom smo stekli bogatiji pejzaž renesansne skulpture i arhitekture u Zadru, razvrstane po elementima stila, figuralnih oblika, arhitektonskig dijelova i plastike, kamenog namještaja i liturgijskih instalacija. Naposlijetku, Vežić zaključuje kako, “u cjelini, disertacija predstavlja zaista vrijedan znanstveni rad, vrijedan kako po opsegu prikupljene građe tako i po dubini njegove kritičke obrade.”