Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Božidar Petani i Lucija Mijolović sportaši godine

Autor: Z L

14.01.2013. 23:00
Božidar Petani i  Lucija Mijolović sportaši godine

Foto: Sebastian GOVORČIN



Ukupno 34 medijska djelatnika iz Zadarske  županije su odlučila: Božidar  Petani je najbolji sportaš, Lucija Mijolović najbolja sportašica, posada Jedriličarskog  kluba Sv. Krševan, Šime Fantela i Igor Marenić je najbolja  momčad, posada Jedriličarskog kluba Uskok Enia  Ninčević i Romana Župan je  najbolja ekipa, a Stipe Perica  najveća je sportska nada Zadarske županije u 2012. godini. Poznati su i dobitnici  preostalih dviju titula: Zadrani u svijetu i Trofej Zadarski. Tako je Ivan Ninčević  najbolji sportaš Zadarske  županije koji ne nastupa za  zadarski klub, a Dražen  Adžić osvojio je najviše glasova čitatelja te tako zaslužio  Trofej Zadarski.
Glasovanje je bilo organizirano tako da su u anketi  mogli sudjelovati djelatnici  različitih medija kojima je  sjedište u Zadru ili djeluju  kao dopisništva matičnih  kuća čije je sjedište izvan Zadarske županije. U četiri kategorije sudionici ankete novinari su dodjeljivali prvo,  drugo i treće mjesto koje je  donosilo pet, tri, odnosno jedan bod, dok se za Nadu  godine i kategoriju Zadrani u  svijetu davao jedan glas. Na  kraju su zbrajani svi glasovi,  odnosno bodovi i tako smo  19. put dobili pobjednike akcije u kojoj Zadarski list nagrađuje najbolje pojedince i  sportske kolektive u protekloj godini. Po kategorijama  to izgleda ovako:
Sportaš
Priznanja za jedriličare,  veslače i sportske ribolovce  nisu nikakva novost. Zadarsko ronjenje na dah,  međutim, nikad nije ni imalo  svog predstavnika u našem  izboru. No, Božidar Petani  zlatnim je odličjem na Svjetskom momčadskom prvenstvu u Francuskoj zaslužio  nominaciju nakon čega su  mu novinari kasnije dali najviše bodova u redoslijedu za  najboljeg sportaša. Kao i  prošle godine na drugom  mjestu je kuglač Zadra Mario Baljak, a treći Nikola Bojo, član Taekwondo kluba  Zadar. Baljak je na Svjetskom prvenstvu u miksu s  Ines Maričić postavio novi  svjetski rekord. Bojo je obranio titulu prvaka Hrvatske u  kategoriji do 87 kg, a na Europskom prvenstvu nastupio  je četvrtfinalu.
Sportašica
Lucija Mijolović, članica  Plivačkog kluba Zadar, u dvije je godine od titule najveće  nade, potom lani treće sportašice došla do prvog mjesta  u redoslijedu najboljih sportašica. Mijolović je na Otvorenom prvenstvu Hrvatske  za osobe s invaliditetom sa  šesta zlatnih i dvije srebrne  medalje potvrdila dominaciju u Hrvatskoj, a nastupila je  i na Svjetskom prvenstvu. Iza  nje su ostale skakačica u vodu Marcela Marić, lani najbolja sportašica, te na trećem  mjestu Lucija Zubčić, skakačica u vis, donedavno članica Atletskog športskog kluba Zadar. Marić je i lani  obilježila juniorsko i seniorsko skakanje u Hrvatskoj, a  solidne nastupe imala je i na  Svjetskom i Europskom prvenstvu juniorki. Lucija  Zubčić je jedina zadarska  atletičarka koja je prošle godine osvojila zlatnu medalju  na seniorskom Prvenstvu Hrvatske. I to ne jednu nego  dvije, na Dvoranskom i Otvorenom PH. Nastupila je  Zubčić i na Svjetskom juniorskom prvenstvu na kojem je bila 25.
Momčad
Šime Fantela i Igor Marenić četvrtu godinu zaredom na prvom su mjestu u  kategoriji najboljih  momčadi, a od 2005. godine  posada Svetog Krševana u  klasi 470 na jednom je od  prva dva mjesta u ovoj kategoriji. Doseg je to koji nitko nije imao u 19 godina  izbora. Bude li 2013. uspješna kao 2012. bit će Šime i  Igor ponovno u vrhu. U 2012.  ova dvojica sjajnih jedriličara  osvojili su titulu europskih  prvaka, na Svjetskom prvenstvu bili su treći, a nastup na  Olimpijskim igrama završili  su na šestom mjestu. U posljednje četiri godine Fantela  i Marenić osvojili su čak sedam medalja na svjetskim i  europskim prvenstvima, a na  svjetskoj ljestvici ISAF-a zadarski je dvojac na četvrtom  mjestu u svojoj klasi. I na  drugom mjestu su jedriličari i  to Pavle Kostov i Petar Cupać, članovi Uskoka, koji  nastupaju u klasi 49er. Pavle i  Pero bili su četvrti na Europskom prvenstvu, na Svjetskom prvenstvu u Zadru završili na 20. mjestu, a na Igrama u Londonu bili su 17. Tu  poziciju drže i na ISAF-ovoj  ljestvici. Većina novinara na  treće je mjesto u svojem izboru stavila Košarkaški klub  Zadar koji će 2012. pamtiti  po povratku u regionalnu ligu. U Kupu Zadar je dogurao  do polufinala, kao i u Prvenstvu Hrvatske u kojem je  završio na četvrtom mjestu.
Ekipa
Kada su odlučile pokušati  zajedno u klasi 470 Enia  Ninčević i Romana Župan,  članice Jedriličarskog kluba  Uskok, teško da su se mogle  nadati da će 2012. biti na  Igrama u Londonu. No, djevojke su to uspjele, a s Olimpijskih igara su se vratile kao  17. posada. Na Europskom  prvenstvu Enia i Romana ostale su korak do medalje na  četvrtom mjestu, dok su na  Svjetskom prvenstvu bile 24.  Na ISAF-ovoj ljestvici trenutačno zauzimaju 20. mjesto. Na drugom mjestu je Klub  skokova u vodu Zadar čije su  ženske perjanice Marcela  Marić i Hana Kovačević.  Brojna odličja na Zimskom i  Ljetnom Prvenstvu Hrvatske  u svim kategorijama skakačicama s Višnjika donijela  su i titulu najbolje ekipe u  Hrvatskoj. Od 2006. Atletski  športski klub Zadar stalno je  među tri najbolje ekipe. Posljednje dvije godine zadarske su atletičarke osvojile prvo mjesto, a za lanjske rezultate u ovom izboru nagrađene su trećim mjestom.  Na ljestvici Hrvatskog atletskog saveza AŠK Zadar je po  učinku u 2012. na desetom  mjestu, dok je po redoslijedu  medalja s nacionalnih prvenstava šesti.
Nada
Stipe Perica, član Nogometnog kluba Zadar, osvojio  je prvo mjesto u kategoriji  Nada godine. Sedamnaestogodišnji junior prvoligaša sa  Stanova bljesnuo je ove jeseni u plavom dresu, zabio tri  gola u Prvoj HNL i dva u  Kupu, oba Dinamu,  momčadi koja je jesenas igrala Ligu prvaka. Iza Perice  ostali su Maro Marić, član  Kluba skokova u vodu Zadar,  inače lanjski pobjednik, potom atletičar Filip Babić iz  Olympionika…
Zadrani u svijetu
Otkad smo prije četiri godine uveli ovu kategoriju Luka Modrić svaki je put bio  najbolji sportaš Zadarske  županije koji ne nastupa za  niti jedan od županijskih klubova. No, ovaj put prvo mjesto osvojio je rukometaš Ivan  Ninčević. Ipak, Modrić je bio  vrlo blizu Ninčeviću, koji je u  2012. s hrvatskom reprezentacijom osvojio brončane  medalje na Europskom prvenstvu i Olimpijskim igrama. Prva je to zadarska medalja na Igrama nakon 2000.  godine i bronce veslača Branimira Vujevića u osmercu. S  njemačkim Füchseom iz Berlina Ninčević je osvojio treće  mjesto u Bundesligi te igrao  polufinale Lige prvaka.
Trofej Zadarski
Kategorija Trofej Zadarski  u kojoj čitatelji biraju osobu  ili kolektiv koji je obilježio  proteklu godinu donijela je  trijumf Dražena Adžića iz  Kluba daljinskog plivanja  Donat. Nagrada je to i cijelom klubu koji je osvojio  drugo mjesto u apsolutnom  redoslijedu na Cro cupu. U  pojedinačnom redoslijedu  Adžić je na Cro cupu bio  ukupno treći, a u svojoj kategoriji prvi. Čitatelji su u  ovoj kategoriji mogli glasovati za jednog kandidata ili  sportski kolektiv s liste nominacija koju smo svakodnevno objavljivali.


Danas proglašenje


Proglašenje najboljih bit će danas u 12 sati u VIP salonu  Dvorane Krešimira Ćosića. Pozivamo nagrađene sportaše i klubove, ali i sve ostale zadarske sportske djelatnike da dođu na Višnjik i tako daju i svoj doprinos  ovoj jedinstvenoj akciji koja traje već 19. godinu zaredom. Svi su dobrodošli, sportaši, sportski dužnosnici,  navijači, dakako, i kolege novinari iz svih redakcija.