Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Glavna motivacija: pretraživanje portala i društvene mreže

Autor: Valentina Mlađen

14.01.2013. 23:00
Glavna motivacija: pretraživanje portala i društvene mreže

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Tečaj vodi student knjižničarstva Josip Subašić koji kaže kako mu je cilj pokazati starijima da računalo mogu koristiti bez straha da će ga pokvariti, a ako netko ne shvati sve od prve uvijek se može prijaviti za ponavljanje gradiva s idućom grupom


Jučer je počeo prvi ovogodišnji Tečaj rada na računalu za umirovljenike Gradske knjižnice Zadar na koji je krenula nova skupina zadarskih umirovljenika. Pet umirovljenica i jedan umirovljenik u sljedećih će pet dana učiti osnove rada na računalu, od toga kako se računalo pali i gasi, kako surfati internetom, koristiti društvene mreže, skype i slično. Tečaj vodi student knjižničarstva Josip Subašić koji kaže kako mu je cilj pokazati starijima da računalo mogu koristiti bez straha da će ga pokvariti, a ako netko ne shvati sve od prve uvijek se može prijaviti za ponavljanje gradiva s idućom grupom.
Besplatan tečaj – veliki odaziv
– Posjećenost je dobra, u prosjeku po grupi imamo šest do sedam polaznika. Danas se upoznajemo s računalom, a tečaj traje do petka, po dva sata dnevno, nakon čega dolazi sljedeća skupina, kaže voditelj.
Gotovo svi polaznici tečaja priznaju kako su i do sad pomalo radili na računalu, ali žele utvrditi gradivo i naučiti i ponešto novo. Glavna motivacija im je pretraživanje portala, društvene mreže, skype, ali i igranje igrica čime će kratiti vrijeme u mirovini.
Ovaj tečaj uvijek nailazi na velik odaziv, između ostaloga, i zato što je besplatan, dok su komercijalni tečajevi ili privatni instruktori uglavnom preskupi za prosječnog hrvatskog umirovljenika.
Deset godina tečaja
– Prije nekog vremena imala sam nogu u gipsu i mnogo slobodnog vremena s obzirom na to da sam morala mirovati pa sam se raspitivala za privatne poduke. Sat poduke privatnog instruktora stajao bi me 40 kuna pa sam morala odustati jer mi je to, nažalost, bilo preskupo, kaže gospođa Edita koja će zahvaljujući Gradskoj knjižnici i mladom Josipu ipak naučiti sve što ju je zanimalo o radu na računalu.
Tečajevi Gradske knjižnice za umirovljenike projekt su koji knjižnica provodi već desetak godina, a polaznika, kao ni ovoga puta nikada ne nedostaje.