Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Izložba kao podsjetnik na tijek stvaranja suvremene hrvatske države

Autor: Velimir Brkić

14.01.2013. 23:00
Izložba kao podsjetnik na tijek stvaranja suvremene hrvatske države

Foto: Velimir BRKIĆ



Izložba ‘Počeci suvremene hrvatske države – kronologija događanja’ postavljena je radi podsjećanja na tijek stvaranja suvremene hrvatske države ali i poticanja na prikupljanje arhivskoga gradiva i istraživanje nedavne hrvatske prošlosti, u uvodnom slovu je rekao Draženko Samardžić, ravnatelj Zavičajnog muzeja ukazavši na važnost istraživanja i očuvanja istine o Domovinskom ratu


U povodu Dana grada Biograd na Moru, nebeske zaštitnice sv. Stošije i Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u biogradskom Zavičajnom muzeju jučer su otvorene dvije izložbe, “Biograd u Drugom svjetskom ratu, godine obnove i izgradnje” te “Počeci suvremene hrvatske države – kronologija događanja”.
– Izložba ‘Počeci suvremene hrvatske države – kronologija događanja’ postavljena je radi podsjećanja na tijek stvaranja suvremene hrvatske države ali i poticanja na prikupljanje arhivskoga gradiva i istraživanje nedavne hrvatske prošlosti, u uvodnom slovu je rekao Draženko Samardžić, ravnatelj Zavičajnog muzeja ukazavši na važnost istraživanja i očuvanja istine o Domovinskom ratu.
Pritom je istaknuo i važnost suradnje svih državnih institucija na zadaći rekonstrukcije događaja iz Domovinskog rata, koja je, kako je rekao, obostrano nužna i korisna.
– Zavičajni muzej ima 23 zbirke, u pripremi je i 24 postava, ‘Biograd na Moru u Domovinskom ratu 1991-1995’, najavio je ravnatelj Samardžić pozivajući sve građane Biograda i okolnih mjesta na Desetu Noć muzeja koja biti održana u petak, 25. siječnja 2013., od 18 sati do sat iza ponoći.
Izložba “Biograd u Drugom svjetskom ratu, godine obnove i izgradnje”, obuhvaća razdoblje od 1941. do 1990. godine.
Postav izložbe započinje od Drugog svjetskog rata, poratnih zbivanja, političkih podjela, obnove, izgradnje, industrijalizacije zemlje i međunarodne politike, koje s pravom možemo nazvati godinama koje su promijenile svijet, kazala je autorica izložbe Gorka Božulić, koja u Zavičajnom muzeju radi već 40 godina, od 1973.
– Za ovo razdoblje imamo velik fond originalne građe sakupljane terenskim radom od 1973. do 1990. godine, navodi Božulić.
Drugi svjetski rat bio je okrutan i brutalan, sa strašnim ekonomskim, demografskim, nacionalnim i političkim posljedicama, jedan od najstrašnijih ratova u povijesti čovječanstva koji je ovdje trajao od 1941. do 1945. Dakako, Drugi svjetski rat i poraće još su uvijek teme kako povjesničara tako i političara.
– Biogradsko je područje dalo značajan doprinos borbi protiv fašističkih okupatora i njihovih pomagača. Iz biogradske općine oko 2.500 građana se borilo u partizanskim jedinicama ili bilo u pozadinskim organima vlasti. Od tadašnjih 12.000 općinskih stanovnika živote je dalo njih 535, od čega 146 iz Biograda, naglasila je autorica izložbe.
Postav izložbe ima i brojnu poslijeratnu građu na kojoj su mnogi nazočni prepoznali svoju rodbinu i sugrađane. Naročito su dojmljive slike nekadašnjeg Biograda i njegova izgradnja.
Nakon recitacije pjesme pjesnikinje Rade Vrančić i prigodnog slova Anke Merdić, potpredsjednice Gradskog vijeća, izložbu je otvorio Tonči Šangulin, predsjednik Vijeća.