Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Jedna od prvih izložbi nakon Berberove smrti

Autor: Velimir Brkić

14.01.2013. 23:00
Jedna od prvih izložbi nakon Berberove smrti

Foto: Velimir BRKIĆ



Mersad Berber spada među najpoznatije i najtraženije svjetske umjetnike, a njegovi radovi su sastavni dio brojnih javnih i privatnih zbirki u čitavom svijetu, rekao je Tonći Jeličić


U biogradskoj Gradskoj galeriji je otvorena izložba, još jedna u nizu koje su se jučer otvorile u povodu obilježavanja Dana grada Biograda na Moru i nebeske zaštitnice sv. Stošije. Riječ je o izložbi grafika preminulog bosanskohercegovačkog akademskog slikara i grafičara Mersada Berbera, jednog od najboljih grafičara u svijetu, koji je posljednjih 20 godina živio i radio u Zagrebu.
Slavni umjetnik umro je 7. listopada protekle godine, a zahvaljujući obitelji Teodore i Tonća Jeličića, koji vode Gradsku galeriju, izložba na Obali Kralja Petra Krešimira IV je među prvima nakon umjetnikove smrti.
– Mersad Berber spada među najpoznatije i najtraženije svjetske umjetnike, a njegovi radovi su sastavni dio brojnih javnih i privatnih zbirki u čitavom svijetu, rekao je Tonći Jeličić.
Pritom podsjeća kako su Berberovo likovno stvaralaštvo interpretirali mnogi značajni likovni kritičari Europe.Dobitnik je više od 50 nagrada i priznanja, a 2007. proglašen je počasnim članom Ruske akademije umjetnosti.
– Berber crta s lakoćom i sigurnošću kakve su gotovo potpuno nestale iz umjetnosti Zapadne Europe i Sjedinjenih Država. Govorio je da inspiraciju najviše crpi iz ‘mističnog svijeta Bosne, njenih otomanskih slojeva i tragičnog usuda ljudi koji su živjeli na razmeđu civilizacijskih kultura’, podsjetio je Jeličić.
Izložbu koju je realizirao splitski GrafArt a pokrovitelj grad Biograd, otvorio je predsjednik Vijeća Tonči Šangulin, ističući značaj izložbe velikog umjetnika, kojom je obogaćen likovni život.