Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Protiv zdravstvenog odgoja – 50 obitelji

Autor: Ljerka Bratonja Martinović

14.01.2013. 23:00
Protiv zdravstvenog  odgoja – 50 obitelji

Foto: Zvonko KUCELIN



U Agenciji su zaprimili potpise 50-tak roditelja hrvatskih školaraca koji ne žele da im djeca slušaju modul o spolno/rodnoj ravnopravnosti i odgovornom spolnom ponašanju jer se to protivi njihovim odgojnim vrijednostima


Samo je osam od ukupno 1.300 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj dosad poslalo izjave roditelja koji se protive da njihova djeca prisustvuju nastavi zdravstvenog odgoja na adresu ministarstva obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje. Unatoč navodno ogromnom roditeljskom buntu protiv Jovanovićevog zdravstvenog odgoja, u Agenciji su zaprimili potpise tek 50-tak roditelja hrvatskih školaraca koji ne žele da im djeca slušaju modul o spolno/rodnoj ravnopravnosti i odgovornom spolnom ponašanju jer se to protivi njihovim odgojnim vrijednostima i svjetonazoru. Je li, i koliko, pritužbi stiglo u MZOS, jučer se nije moglo doznati.
Može ispričnica
Agencija je na adrese osam škola poslala odgovor u kojem se roditeljima priznaje pravo i odgovornost da odgajaju djecu u skladu s vrijednostima u obitelji, no naglašava se i odgovornost države da “svoj djeci osigura obrazovanje, osobito o temama koje utječu na njihovo zdravlje i život”. Uvođenjem zdravstvenog odgoja, poručuju iz Agencije, ne krše se niti ugrožavaju prava roditelja da odgajaju djecu u skladu sa svojim svjetonazorom jer će učenici kroz njega dobiti znanstveno utemeljene informacije i činjenice potrebne za usvajanje zdravih životnih navika, da sačuvaju mentalno zdravlje i preveniraju spolne bolesti.
Školama su iz agencije još jednom poručili kako je Kurikulum zdravstvenog odgoja obvezni dio nastavnog plana i programa i kao takav obvezan za sve učenike, učitelje, nastavnike, ravnatelje i roditelje.
“Roditelji koji inzistiraju na izuzeću učenika s nastave zdravstvenog odgoja, moraju biti svjesni, a i Vi ih trebate upozoriti na to, snosit će konzekvence, odnosno, izostanci učenika s nastave zdravstvenog odgoja tretirat će se na isti način kao i izostanci s nastave bilo kojega drugog predmeta” poručili su iz Agencije.
U školama su, međutim, spremni opravdati izostanak sa sata zdravstvenog odgoja učeniku ako dobiju roditeljsku ispričnicu.
– Svaki roditelj ima pravo odlučiti što će sa svojim djetetom. Ako možemo opravdati sat jer nije vozio tramvaj, ne vidim razloga da učeniku ne bi opravdali nedolazak na zdravstveni odgoj, kaže Ljilja Vokić, ravnateljica zagrebačke Sedme gimnazije.
Opasnosti nema
Sličnog je mišljenja i Darko Benčić, ravnatelj OŠ Jabukovac.
– Ako netko doista ne želi da mu dijete sluša zdravstveni odgoj, pozvat ćemo ga na razgovor, ali ćemo djetetu taj sat ispričati. Mislim da takvih u našoj školi neće biti, jer su razrednici održali roditeljske sastanke, dali roditeljima na uvid program zdravstvenog odgoja i objasnili da nema opasnosti da im djeca zbog njega zastrane. Roditelji su se složili da su stvari oko kojih se diglo toliko buke zapravo benigne,  kaže Benčić.