Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dominacija sportova na vodi i moru

14.01.2014. 23:00
Dominacija  sportova  na vodi i  moru


Nisam siguran je li se tog 15. siječnja 1995. razmišljalo što će biti za 19 godina, ali činjenica jest da je Zadarski list 20. godinu zaredom proglasio najbolje sportaše u Zadarskoj županiji. Počelo je u vremenima kada je skoro trećina Hrvatske bila okupirana, kad nije bilo adekvatne sportske dvorane, a o bazenu da i ne govorimo, kako su redukcije vode i struje bile uobičajena pojava. Danas je Hrvatska u Europskoj uniji, sportska infrastruktura je poboljšana, a došli su i neki novi sportaši.
I među njima birali smo one najbolje, one koji su obilježili 2013. godinu. Unutar istog sporta još se i mogu objektivno vrednovati rezultati, ali široko polje različitih sportova i još više disciplina ostavlja mogućnost različitih sustava vrednovanja određenog uspjeha. Stoga i naša poruka sportašima – ako vas nema među nagrađenima ne znači da niste bili pravi. Možda samo niste prepoznati, ali prave stvari uvijek dođu na pr(a)vo mjesto. Danas, sutra, prekosutra. Nevažno.
Najviše nade zadarski novinari u budućnosti polažu u Lea Bavdeka, plivača Jadere. Stoga je i proglašen nadom 2013. godine, a na tome mu je čestitao Drago Bajković, urednik sporta. Drago je solidan plivač, ali još bolji ribar u čijim rukama nerijetko završe i – kapitalci. Bavdek se zato nada nekim novim kapitalcima na skorašnjim natjecanjima.
Luka Modrić, hrvatski nogometni reprezentativac i član Reala, osvojio je već peti trofej Zadrani u svijetu. Po svaki od njih došao je njegov otac Stipe. Skuplja Stipe trofeje, a mi šaljemo Luki čestitke. Poslao ih je i Nedjeljko Jusup, čovjek koji je i najzaslužniji za pokretanje Zadarskog lista. Imao je pri tome naš Nedjeljko, također bivši nogometaš, i nešto reći Stipi.
Trofej Zadarski, odnosno nagradu čitatelja, osvojio je Luka Baričević iz Veslačkog kluba Jadran. Glavni urednik Edvard Šprljan predao mu je pehar za taj doseg i poželio još mnogo dobrih zaveslaja. Možda i do Rija 2016.
Drugu godinu zaredom najbolja ekipa su Enia Ninčević i Romana Župan, jedriličarke Uskoka. Rio je i njihova ambicija, a da vide Brazil poželio im je Neven Klarin, direktor Zadarskog lista. Lanjsko prvo mjesto obranili su i Šime Fantela i Igor Marenić iz Jedriličarskog kluba Sv. Krševan i to kao najbolja momčad. Ovaj dvojac je trenutačno u Miamiju pa je Šimin otac Edo uredno došao po nagradu. Jedno je to od mnogobrojnih priznanja za Šimu i Igora koji su već sada zaslužili posebno mjesto u povijesti zadarskog sporta. D
A evo i naše Lucije Mijolović. Ponovno je najbolja sportašica. Nasmijana od uha do uha, ponosno je dotračala po svoj pehar. Lucijine nagrade već su konstanta u našem izboru u koji su ravnopravno uključene i osobe s invaliditetom. Ivica Vlakić, dogradonačelnik, predao je Luciji pehar nakon čega je uslijedio veliki pljesak okupljenih.
A itekakav pljesak zaslužio je i Josip Bepo Filipi, član Boksačkog kluba Zlatna rukavica. Filipi je najbolji sportaš, ali ovaj put za priznanje mu nisu trebale rukavice. On je u 2013. svoje odradio, a da je odradio odlično potvrdili su glasovi novinara. Stipe Zrilić, zadarski župan, predao je Filipiju zasluženo priznanje.


 NAJBOLJI U 2013.


Sportaš: 1. Josip Bepo Filipi, 2. Nikola Bojo, 3. Jurica Milin.
Sportašica: 1. Lucija Mijolović, 2. Marcela Marić, 2. Lucija Aralica
Momčad: 1. Šime Fantela/Igor Marenić, 2. Četverac s kormilarom VK Jadran, 3. Pavle Kostov/Petar Cupać
Ekipa: 1. Enia Ninčević/Romana Župan, 2. ŽKK Zadar, 3. PK Zadar
Nada: Leo Bavdek
Zadrani u svijetu: Luka Modrić
Trofej Zadarski: Luka Baričević