Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Hrvatska se htjela presjeći u Novigradskom ždrilu

Autor: Siniša Klarica

14.02.2009. 23:00
Hrvatska se htjela presjeći u Novigradskom ždrilu

Foto: Adam VIDAS



Kao i svake godine u Novigradu je u subotu obilježena obljetnica pogibije pripadnika Hrvatske ratne mornarice i Druge gardijske brigade u akciji Maslenica. Pripadnici HRM-a i Druge gardijske brigade položili su svoje živote u obrani crte bojišnice na koju je izvršen neprijateljski protunapad. Tom je prilikom poginulo 9 pripadnika MOMP Vanga i Pule i 5 vojnika Druge gardijske brigade „Gromovi”.
Cvijeće i vijence su položili uz pripadnike HRM-a i Druge bojne motorizirane brigade HV, izaslanstvo Zadarske županije na čelu s županom Stipom Zrilićem. Saborski zastupnici Ivo Grbić i Nevenka Marinović. Udruge dragovoljaca HRM-a iz Pule, Malog Lošinja, Zadra, 2.GBR „Gromova”, te mnogobrojne udruge proizašle iz Domovinskog rata. Vijenac je položilo i izaslanstvo općine Novigrad koja skrbi o dva spomen obilježja u koja su uklesana imena poginulih hrvatskih branitelja.
Govoreći o tim danima, nekadašnji zapoovjednik HRM-a kontraadmiral Božo Budimir rekao je da su to bili dani slave, ponosa, ali i zajedništva hrvatskog naroda.  
– Bila su to vremena kad je hrvatski narod bio na jednom, zajedničkom projektu, projektu obrane. Danas u miru, kad je prošlo puno godina, vidimo da se o tim zbivanjima kroje druge povijesne istine. Ne daju se prave slike pa čak i optužuje hrvatski narod da je on izazvao rat. Zaboravljaju se Gazimestani i „Jest ćemo travu – hoćemo rat!”. Na razne načine se zaboravljaju i oni koji su branili državu, a u svrhu njihovog projekta, ne razvoja, nego osiromašenja hrvatske države. Tom osiromašenju treba jednom stati na kraj i kao kad smo se ovdje u Novigradu i u Maslenici borili, tako treba snažno i zajednički krenuti u razvoj države, kako ne bi nestali sa ovih područja, rekao je okupljenim novinarima Božo Budimir.
Pukovnik u mirovini Boris Jacović, inače ratni zapovjednik snaga Druge gardijske brigade na bojišnici oko Novigrada, rekao je da je neprijatelj u želji da povrati izgubljeni teritorij u borbu uvukao svoje najbolje postrojbe vođene najboljim operativcima. Među niima je bio i desna ruke glavnog Miloševićevog „bezbednjaka” Jovice Stanišića, Frenki Simatović.
– Mislili su da silom mogu vratiti ono što su, navodno svojom nespretnošću izgubili. Htjeli su ponovno ovladati Novigradskim ždrilom te ponovno razdvojiti Hrvatsku na dva dijela. Tom prilikom poginulo je pet naših vrhunskih momaka, pa je tako i naša brigada morala platiti visoku cijenu za slobodu Hrvatske, rekao je Boris Jacović.
Nažalost, iako je bilo najavljeno, zbog orkanske bure u Novigrad nije mogao prispjeti i patrolni brod HRM-a Novigrad, a snijeg i led u Lici umalo nisu omeli i pripadnike „Gromova” da i ove godine odaju počast svojim poginulim prijateljima.