Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Jakov Fak brončani na 10 km

Autor: Hina (H)

14.02.2010. 23:00
Jakov Fak brončani na 10 km

Foto: FAH



Hrvatski biatlonac Jakov Fak (22) osvojio je brončanu medalju u utrci na 10 kilometara na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru. On je zadanu dionicu svladao za 24:21.8 minuta pogodivši pritom svih 10 zadanih meta.
Za pobjednikom, Francuzom Vincentom Jayem, koji je također imao svih 10 pogodaka, Fak je zaostao 14.0 sekundi, dok je srebrno odličje osvojio Norvežanin Emil Hegle Svendsen koji je usprkos jednom promašaju uspio za 1.8 sekundi preteći Faka.
Naš je biatlonac izvrsno iskoristio svoj startni broj 4 i činjenicu da je nastupio prije no što je započela jaka kiša koja se povremeno pretvarala u snijeg i time uvelike otežavala vidljivost na strelištu.
Brončano odličje biatlonca Jakova Faka ukupno je osmo koje su hrvatski sportaši osvojili na Zimskim olimpijskim igrama, ali i prvo koje nije ostvareno u alpskom skijanju i koje nisu osvojili Kostelići.
Nakon Janice Kostelić, koja je osvojila četiri olimpijska zlata i dva srebra, te Ivice Kostelića sa srebrom iz Torina, Fak je Hrvatskoj donio prvu broncu s biatlonske utrke na 10 kilometara. Fak je tako gotovo točno godinu dana nakon osvojene bronce na Svjetskom prvenstvu u Pyeong Changu u utrci na 20 km stigao do svoje druge medalje s velikih natjecanja. U Pyeong Changu je broncu osvojio 17. veljače.
Jay (24) je dosada u akrijeri ostvario jednu pobjedu u Svjetskom kupu i to prošle godine upravo u Vancouveru u utrci na 20 km.
– Ovo mi je najsretniji dan u životu i nadam se da sam opravdao svu onu čast koja mi je ukazana kada sam izabran za nositelja hrvatske zastave na otvaranju, kazao je izjavi HTV-u brončani hrvatski biatlonac Jakov Fak.
“Rekao sam i prije utrke da ću, ako sve bude kao na treningu, ja biti zadovoljan, a ovom medaljom sam, nadam se, razveselio sve u Hrvatskoj. Ovo su ipak Olimpijske igre koje se održavaju svake četiri godine, a ja sam već u prvom nastupu u karijeri osvojio medalju. Imam još tri utrke i nadam se da ću biti jednako dobar i u njima”, kazao je Fak, koji se posebno zahvalio obitelji i djevojci.
 Osvajač prve hrvatske medalje na ZOI u Vancouveru, Jakov Fak će imati u utorak kada je na rasporedu dohvatna utrka na 12.5 km na kojoj će biatlonci startati prema zaostacima ostvarenim u ovoj utrci.
I tu će Fak imati realne izglede za odličan plasman, jer za dvojcem ispred sebe nema veliki zaostatak, pobjednik Francuz Vincent Jay ima 14.0 sekundi bolje vrijeme, a srebrni Norvežanin Emil Hegle Svendsen samo 1.8 sekundi, dok mu je od skijaša iza njega blizu samo četvrtoplasirani Slovenac Klemen Bauer koji ima 3.4 sekunde slabiji rezultat od Faka.
Već petoplasirani Ukrajinac Andrij Derizemlja zaostaje 26.7 sekundi, što odgovara jednom kaznenom krugu od 150 metara, a sedmi Slovak Pavol Hurajt 53.2 sekunde, odnosno dva kaznena kruga. Legendarni Norvežanin Ole Einar Bjoerndalen, koji je u sprintu zauzeo 17. mjesto, u dohvatnu utrku će krenuti 1:27.1 minuta nakon Faka.
Dohvatna utrka na 12.5 km tijekom koje će biatlonci pred sobom imati 20 meta, odnosno četiri dolaska na strelište, na rasporedu je u utorak u 21.45 sati po hrvatskom vremenu.


 BIOGRAFIJA


 Hrvatski biatlonac Jakov Fak (22) osvojio je brončanu medalju u utrci na 10 kilometara na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru, što mu je najveći uspjeh u karijeri.
Jakov Fak rodio se 1. kolovoza 1987. godine u Rijeci. Sportsku karijeru započeo je kao skijaš-trkač, da bi se prije nekoliko godina u potpunosti opredijelio za biatlon. Ostvarivao je sjajne rezultate u juniorskoj konkurenciji. Prvu medalju na svjetskim prvenstvima Jakov Fak osvojio je u dohvatnoj utrci na 12,5 km na juniorskom SP-u u ljetnom biatlonu održanom u rujnu 2008. godine u francuskom Heute Marienneu. Bila je to prva svjetska medalja za hrvatski biatlon koji je odvajajući se organizacijski od Hrvatskog skijaškog saveza 2006. godine formirao samostalan Hrvatski biatlonski savez. Sam Jakov Fak pokazao je svoj izniman talent, osvajanjem 10. mjesta na Svjetskom juniorskom prvenstvu u njemačkom Rupholdingu 2008. godine.
Do Vancouvera, najveći uspjeh sportske karijere Jakova Faka biloje osvajanje brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Pyoeng Changu (Koreja) u veljači 2009. godine, kada postaje prvi hrvatski sportaš sa svjetskom medaljom u nordijskim disciplinama.Jakov trenira sa slovenskim timom, a prema riječima trenera Uroša Velepeca koji je najviše utjecao na razvoj njegove sportske karijere, veliki je talent među današnjim bitaloncima; izvrstan je strijelac, a prostora za napredak dakako, ima još u skijaškom dijelu.
Završio je opću gimnaziju, a aktivno se služi engleskim i pasivno njemačkim jezikom. Često ističe oca kao osobu koja je iznimno utjecala na njegovo bavljenje sportom pružajući mu bezuvjetnu podršku i vjerujući u njega kao sportaša.Fak je i stipendist olimpijskog programa HOO-a od 1.1.2007. do završetka ZOI Vancouver.