Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Grad Zadar je u bankrotu

14.02.2011. 23:00
Grad Zadar je u bankrotu


Nas se diskvalificiralo optužbama da ne vidimo boljitak, da smo ljubomorni na njihove uspjehe, a sada se pokazalo da su se ti njihovi uspjesi sveli na zlatne zahode, rekla je Antičević Marinović


Saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović (SDP) je na jučerašnjoj  konferenciji za novinare najavila kako će od Državnog odvjetništva zatražiti da ispita  kuda je nestao novac od prodaje stanova u vlasništvu Grada Zadra za kojeg je Državna  revizija u svom izvještaju za  2009. godinu utvrdila kako je  potrošen za tekuće proračunske potrebe. Na pitanje novinara odgovorila je kako  neće podizati kaznenu prijavu  jer je “loše kada se političke  stranke obračunavaju kaznenim prijavama”.
Grozdana Perić  me je obmanula
– U Saboru ćemo predložiti  i da se Državnom odvjetništvu  dostavljaju svi izvještaji  Državne revizije u kojima su  subjekti dobili uvjetno  mišljenje, budući da se sada  Državnom odvjetništvu dostavljaju samo oni izvještaji u  kojima je izraženo nepovoljno  mišljenje Revizije. Iz Revizije  stalno poručuju da oni ne mogu ocjenjivati ima li elemenata sumnje na kazneno djelo,  ali ako je svaki građanin  dužan prijaviti sumnju u kazneno djelo, tim je više to  dužna Državna revizija. Uostalom, DORH mora angažirati stručnjake s polja  knjigovodstva i financijskog  poslovanja, a takvi stručnjaci  rade u Državnoj reviziji. Potrebno je promijeniti zakon  koji regulira rad Državne revizije, jer institucije ne mogu  služiti samo za to da bi konstatirale povredu. U slučaju  novca od prodaje stanova koji  je trebao biti namjenski potrošen za izgradnju socijalnih  stanova, pročelnica UO za financije Grada Zadra Grozdana Perić me je obmanula.  Osobno sam išla u gradsku  upravu. Lagali su mi da su  sredstva na računima, a  Državna revizija je utvrdila da  to nije točno i pokazalo je da  je istina ono na što smo mi  deset godina upozoravali. Dobivali smo odgovore da je novac na računima kod pojedinih banaka, među ostalima i  kod Hypo banke, a Državna  revizija je utvrdila kako je 27,1  milijun kuna potrošen za tekuće potrebe proračuna umjesto da bude potrošen za izgradnju stanova POS-a. Novac je time oduzet našim sugrađanima koji su umjesto u  vlastitom stanu prisiljeni živjeti u podstanarskim stanovima. Zamislite koliko bi  drukčiji život bio njihovoj djeci da su djetinjstvo mogla provesti u svojoj sobi, a ne u  podstanarskoj sobici, kazala je  Antičević Marinović i dodala  kako je upravo izvještaj  Državne revizije, o kojem će  ovih dana raspravljati i saborski zastupnici, pokazao kako se “dok premijerka Kosor  najavljuje i štednju na kapima  vode, novac neodgovorno  troši u državnim poduzećima,  ministarstvima i jedinicama  lokalne i područne samouprave”.
Zadarska županija  ima 104 zaposlena
– Kad se, kao u slučaju Grada Zadra, novac namijenjen  rješavaju potreba najpotrebitijih troši za krpanje proračuna, dok građani kruh i  mlijeko kupuju na dug, to posebno zabrinjava. Grad Zadar  je u bankrotu, to odavno govorimo, a Državna revizija je  to sada dala i napismeno. Manjak primitaka i prihoda je  33,7 milijuna kuna, a dugovanje 56,8 milijuna, dodala je  Antičević Marinović napominjući kako je i uzimanje novog  zajma da bi se pokrile nepodmirene obveze za izgradnju bazena i dvorane na  Višnjiku dokaz u prilog njezine tvrdnje.
– Državna revizija je iz godine u godinu upozoravala kako se u proračunu ne rezerviraju sredstva za otplatu tog  duga. Mi smo o tome govorili  na sjednicama Gradskog vijeća, ali nas se diskvalificiralo  optužbama da ne vidimo boljitak, da smo ljubomorni na  njihove uspjehe, a sad se pokazalo da su se ti njihovi uspjesi sveli na zlatne zahode,  komentirala je Antičević Marinović.
SDP-ova je saborska zastupnica iznijela i djelove nalaza Državne revizije koji se  odnose na poslovanje jedinica  lokalne samouprave i Zadarske županije te je iznijela kako  je Grad Obrovac u 2009. godini ostvario proračun za 41%  manji od plana, kako su prihodi i primici Grada Nina bili  21,7% manji od planiranih,  kako Grad Biograd potražuje  10,5 milijuna kuna za naplatu  kojih je slao samo opomene  dok druga sredstva prisilne  naplate nije koristio, kako je  Grad Benkovac 481.000 kuna  od kapitalnih prihoda potrošio za tekuće potrebe umjesto za uređenje škola. 
– Upada u oko podatak da  Zadarska županija ima 104  zaposlena na 162.045 stanovnika, dok primjerice  Međimurska županija ima 63  zaposlena na 120.000 stanovnika, a i tamo smatraju da  zaposlenika ima previše.  Državna revizija je primijetila  da je Županija iskazala potraživanje u iznosu od 5,6 milijuna kuna, dok je Porezna  uprava rekla da ona iznose  11,2 milijuna kuna, pa je potrebno utvrditi koji je podatak  točan. Osim Općine Galovac  koja je dobila nepovoljno  mišljenje, mnoge su druge  općinske uprave sredstva koristile nenamjenski. Općina  Gračac dobila je brojne prigovore Revizije, Općina Pakoštane je poslove održavanja  cesta povjerila izravno i bez  potpisanog ugovor. U Općini  Polača sredstva od kapitalne  pomoći i prodaje općinskog  zemljišta trošila su se za tekuće potrebe umjesto za istraživanje bušotina podzemnih voda, navela je Antičević  Marinović dodajući kako je  među onima koji su neuredno  poslovali i Vatrogasna zajednica Zadarske županije koja,  između ostalog, na dohotke  nije uplaćivala poreze i doprinose.
 


Kalmeta kao Primorac




– Branitelji su opravdano izrazili svoje nezadovoljstvo zbog postupanja Vlade u slučaju Purda. Apsurdno je da se ministar Kalmeta na tom skupu solidarizira s braniteljima. To podsjeća na bivšeg ministra Primorca koji je stajao sa studentima u različitim povorkama, pa i u povorci protiv samog sebe, rekla je Antičević Marinović koja je komentirajući novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa kazala kako je tim zakonom Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa postalo “paradržavno tijelo s ovlastima kakve ni jednoj instituciji nisu date”.