Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mladoj studentici lažni profil na “faceu” i dalje aktivan

14.02.2011. 23:00
Mladoj studentici lažni profil na “faceu” i dalje aktivan


Nakon podizanja kaznene prijave protiv 26-godišnjaka, Mate Kožula (op.a.), noćne more mladoj studentici nisu prestale, a njezin je lažni profil gotovo svakodnevno aktivan i zadaje joj muke. Djevojka s prosjekom ocjena od 4,7 zbog stresa nije uspjela izaći na zakazane ispitne rokove, a zbog svega ispašta i njezina obitelj


Zbog odredbi Zakona i proceduralnih policijsko-državno-odvjetničkih formi 23-godišnja Zadranka već  četvrti tjedan za redom  proživljava noćnu moru, dok  istovremeno 26-godišnjak koji  se za to njezino stanje smatra  odgovornim živi normalno,  radi, a što je najtragičnije – i  dalje nesmetano ponavlja kazneno djelo zbog kojega je prijavljen. 
Djevojci je, naime, 20. siječnja u večernjim satima  26-godišnji poznanik otvorio  lažni profil na internetskim  portalima Iskrica i Facebook  gdje joj je objavio fotografije,  dva broja mobitela, kućni broj  telefona te naveo njezinu  kućnu adresu kao mjesto javnog okupljanja za sve one koji  bi željeli diskretna druženja  zbog seksa i razmjenjivanje  partnera. Preuzevši joj fotografije s originalnog profila  među kojima i one njezinih  prijatelja, uredio je album koji  je nazvao “sve moje ljubavi”, a  za mjesto gdje su snimljene  napisao je “gdje god me se  odvelo”. Ova, inače odlična  studentica pete godine na zadarskom Sveučilištu, tu je  večer bila na praksi, a po završetku, na mobilnim aparatima zatekla je 17 propuštenih  poziva s njoj nepoznatih brojeva. Ništa ne sluteći djevojka  je uzvratila pozive na prva tri  broja što joj je bilo sasvim  dovoljno da shvati što se dogodilo. Otišla je odmah na  policiju i tamo prijavila nepoznatog počinitelja, a svega  tri dana potom, nakon što je  policija izvršila uvid u komunikacijske izliste nadležnog  operatera, bilo je jasno tko je  počinitelj. On je odmah pozvan na obavijesni razgovor, a  suočen s IP adresom svog  kućnog računala, sve je i priznao policajcima uručivši im  zatim lozinke spornih internetskih profila. Osim što ih je  izradio za 23-godišnjakinju,  pokazalo se da je isto učinio i  njezinoj 22-godišnjoj prijateljici, a svojoj susjedi i poznanici.  No, godinu dana mlađa djevojka prošla je neusporedivo  bolje jer objavljeni podaci,  osim kućne adrese, nisu bili  istiniti. Broj mobilnog telefona koji joj je 26-godišnjak  objavio uz oglas za eskort, nije  već duže vrijeme koristila pa  je ostala pošteđena barem tih  neugodnosti.
Početkom prošlog tjedna  policija je izvijestila da je zbog  zloporabe tuđih podataka  kazneno prijavljen 26-godišnji  Zadranin, a kuloarima se  proširila priča da je riječ o  zaposleniku Odjela za financije Grada Zadra, Mati  Kožulu. To pitanje u postavljeno je i na Gradskom vijeću  prošli petak, no odgovor koji  je na konkretan i direktan upit  stigao od prvog čovjeka Grada  Zvonimira Vrančića bio je zapravo nijekanje istinitosti. Isti  dan sličan odgovor stigao je i  na e-mail naše redakcije kao  odgovor na pitanja o eventualnim sankcijama prema  Kožulu koje smo zatražili dan  ranije, a s obzirom na to da je  riječ o državnoj službi i zaprijećenoj kazni od 150 dnevnih dohodaka ili sedam mjeseci zatvora.
– Grad Zadar nije došao ni  do kakve službene informacije  o podignutoj kaznenoj prijavi  protiv našeg zaposlenika. Dapače, slijedom novinarskih  upita kontaktirana je Policijska uprava iz koje je rečeno da  ne možemo dobiti nikakvu informaciju o tom slučaju. Ukoliko dođe do promjene, odnosno Grad dobije informacije iz PU ili od Suda, o tome  da je protiv bilo kojeg našeg  zaposlenika podignuta optužnica, Grad Zadar će reagirati u skladu sa zakonom i  poduzeti predviđene mjere  protiv zaposlenika – stoji u  odgovoru koji potpisuje Ivana  Dadić, stručna suradnica za  informiranje i odnose s  građanstvom. A kako nemaju  nikakvih prijava protiv osobe  imena Mate Kožul, u prošli  četvrtak odgovoreno nam je i  iz nadležnog državnog odvjetništva, što se niti danas, četiri  dana kasnije, nije promijenilo.  Međutim, tijekom vikenda i  ponedjeljka ujutro, mijenjalo  se štošta na Facebooku. Naime, osvjedočili smo se i sami  kako je lažni profil 23-godišnjakinje u nedjelju između  19 i 21 sat bio aktivan, a isto se  ponovilo i u ponedjeljak ujutro oko 10. Kožul se brani  kako on nema ništa s tim i da  mu podmeću, no činjenica je  da je predao policiji lozinke  lažnih profila koje su oni potom obrisali. No, nedugo potom ponovno su otvoreni, naravno s novim lozinkama, pa  se uz pomoć administratora  portala profile blokiralo. I to  je sve što su službe do sada  učinile. Djevojka nije u potpunosti pošteđena neugodnosti jer se lažni profil gotovo  svakodnevno aktivira, a s obzirom da je glavni osumnjičenik na slobodi, sve  upućuje da upravo on, ili pak  netko kome je (osim policije)  sam dao lozinke lažnih profila, 23-godišnjakinji i dalje  zagorčava život. A da cijela  ova situacija nije nimalo bezazlena pokazuje činjenica da  je djevojka zbog prvotnog  šoka pomoć bila prisiljena  tražiti i na Odjelu psihijatrije  te da, iako izuzetno redovna u  obavljanju svojih obveza na  Sveučilištu i s prosjekom ocjena 4,7, ona nije uspjela izaći  niti na jedan ispitni rok otkako su objelodanjeni lažni  profili. Djevojka se, inače, sama financira radeći honorarne poslove pa je i po tom  pitanju izvukla deblji kraj. A  najveći apsurd, pak u cijeloj  priči je to što navodno Kožul  dvije djevojke krivi za prekid  sa svojom bivšom djevojkom  sumnjičivši ih da su joj upravo  one dale informacije zbog kojih ga je napustila.  


Kožulu bili dostupni djevojčini podaci




Osim IP adrese koja je otkrila  Kožulovu kućnu adresu kao adresu  osobe koja je otvorila lažne profile,  sumnju na njega usmjerava i podatak da je djevojka nedavno predala zamolbu za gradsku stipendiju  i u njoj navela i sve svoje podatke,  pa i oba broja mobilnih telefona  koje koristi.