Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Općine i gradovi Zadarske županije najažurniji

14.02.2011. 23:00
Općine i gradovi Zadarske županije najažurniji


Najviše prijava, ukupno četiri, pristiglo je s područja Zadarske županije. Općine Novigrad i Poličnik na natječaj su aplicirale s projektima ulaganja u rekonstrukciju lokalnih nerazvrstanih cesta, a Grad Biograd i Općina Preko za ulaganje u izgradnju sustava kanalizacije


Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na IPARD natječaj za mjeru 301 “Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture”, koji je završen 31. siječnja, zaprimila je 67 prijava.
Od toga  je samo 7 prijava pristiglo iz dalmatinskih gradova i općina.
 Iz Dubrovačko – neretvanske županije prijave na natječaj poslale su općine Konavle i Dubrovačko Primorje, iz Splitsko – dalmatinske Grad Vrlika, a naviše prijava, ukupno četiri, pristiglo je s područja Zadarske županije.
Općina Novigrad na natječaj za dodjelu sredstava IPARD programa za mjeru 301 aplicirala s projektom ulaganja u rekonstrukciju lokalne nerazvrstane ceste, Grad Biograd na Moru za ulaganje u izgradnju sustava kanalizacije, Općina Poličnik za ulaganje u rekonstrukciju lokalne nerazvrstane ceste, a Općina Preko za ulaganje u izgradnju sustava kanalizacije.
Iz jedinica lokalne samouprave Šibensko – kninske županije pak nije stigla niti jedna prijava.
Načelnik Općine Preko Ante Jerolimov informirao nas je da se ova Općina na natječaj prijavila za realizaciju 3., 4., 5. i 6. faze izgradnje kanalizacijskog sustava čija vrijednost prema troškovniku iznosi oko 7 milijuna kuna. To je inače i najveći iznos bespovratnih sredstva koji se dodjeljuje preko IPARD programa.
– Kanalizacijski sustav na području općine Preko veoma je složen. Ima čak 30 faza i dva podsustava, a faze 3., 4., 5. i 6. odnose se na dio Poljane i Sutomišćice. Prijavom na natječaj učinili smo prvi korak. Ako sve bude u redu sljedeći koraci prema pravilima ovog natječaja su formiranje povjerenstva, provedba javne nabave te izvođenje radova. Stvar je u tomu da je svaki korak strogo kontroliran što iziskuje dosta truda i vremena oko dokumentacije. Vjerojatno je i to jedan od razloga što se mali broj općina prijavio na natječaj za bespovartana sredstva, kazao je preški načelnik Ante Jerolimov.
Inače, prema propozicijama natječaja novci se jedinicama lokalne samouprave vraćaju nakon što projekti budu već završeni i nakon što se provjeri da je sve izvedeno prema pravilima.
Preški načelnik očekuje da bi aktivnosti oko rješavanja dokumentacije mogle biti završene do lipnja te da bi radovi mogli započeti nakon ljeta. Doznajemo i da se Općina Preko namjerava prijaviti na drugi IPARD natječaj za mjeru 301 koji će biti raspisan u lipnju. Ovaj put ova će se Općina natjecati za sredstva za izgradnju protupožarnih putova.