Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pobjedom ostati u utrci za četvrtfinale

14.02.2011. 23:00
Pobjedom ostati u  utrci za četvrtfinale


Ako nam se ukaže prilika, zašto je ne bismo iskoristili? U svakoj utakmici želimo pobijediti, što se najbolje vidjelo u kupu. Nema govora o predaji – kazao je Miro Bilan


Nakon lude završnice kupa, košarkaše Zadra ovaj tjedan očekuju  dvije utakmice. Prva  večeras, kod kuće protiv ruskog Lokomotiva,  gdje će tražiti pobjedu,  kako bi ostali u utrci za četvrtfinale Eurochallenge kupa,  a druga u subotu, također u  Krešinom domu, protiv Budućnosti, još jedna u nizu kvalifikacijskih za ostanak u NLB  ligi. Iako nema dvojbe da je to  prioritet momčadi Tihomira  Bujana, ne treba zapostaviti ni  europsko natjecanje, koliko  god ga neki omalovažavali.  Jest, riječ je o tek trećem  razredu europske klupske  košarke, no i tu ima itekako  kvalitetnih momčadi i bilo bi  lijepo kada bi Zadar otišao što  je dalje moguće. Da bi produžio ovosezonsku europsku  priču, morat će večeras pobijediti rusku momčad, koja  ga je u Krasnodaru, prije  nešto manje od mjesec dana,  dobila 18 razlike. Još gora  vijest od poraza, za Zadrane je  tada bila ozljeda kapetana Jakova Vladovića, koji još neko  vrijeme neće početi s treninzima s loptom. Osim njega,  Zadar danas neće moći  računati ni na Šimu Olivarija,  koji je u finalu kupa protiv  Zagreba dobio udarac u kvadriceps, dok je nastup Maria  Dundovića, koji je na  utakmici protiv Igokee  dobio udarac u rebra,  još uvijek pod znakom  upitnika. Zadrani su,  nakon poraza u Rusiji, kući  pobijedili Prostejov pa izgubili od Oostenda, dok je Lokomotiv doživio dva uzastopna gostujuća poraza, prvo u  Belgiji pa u Češkoj. To ga  stavlja u poziciju da večeras  mora tražiti pobjedu, kako ne  bi doveo pod znak upitnika  plasman u četvrtfinale, što je  jedan od ciljeva kluba. Ako i  izgubi, još uvijek mu ostaju  dvije domaće utakmice, no  tada stvarno više ne bi imao  prava na kiks.
Nema predaje
– Iskreno, mislio sam da će  oni imati 6-0 u ovoj skupini.  Stvarno su odlično odigrali tu  prvu utakmicu protiv nas, vjerojatno im je to bila jedna od  boljih ove sezone. Mislio sam  da će oni biti prvi, a da ćemo  se mi boriti sa Prostejovim i  Oostendeom za prolazak  dalje. No, onda su izgubili  dvije utakmice, tako da smo  sada svi izjednačeni, iza Belgijaca – kaže Miro Bilan i  dodaje:
– Jasno je da nam je NLB  liga prioritet, ali dok postoji  šansa za plasman u četvrtfinale, sigurno ćemo se boriti.  Ako nam se ukaže prilika,  zašto je ne bismo iskoristili? U  svakoj utakmici želimo pobijediti, što se najbolje vidjelo u  kupu. Nema govora o predaji.
Rusku momčad predvode  četvorica Amerikanaca, krilo  Michael Wilkinson, koji je na  prosjecima od 15 poena i 6,1  skokova, zatim razigravač  Lionel Chalmers (12,9p,  2,4sk, 2as), krilni centar Jeremiah Massey (14,3p,  8,6sk), te još jedan krilni  igrač Alando Tucker (11,7p,  4sk). Važnu ulogu u vanjskoj  liniji igra i iskusni Crnogorac  Goran Jeretin (5,9p, 3,1as),  bivši igrač Zvezde i Budućnosti, dok ostatak momčadi čine  solidni domaći igrači, poput  210 cm visokog uzbekistanskog centra Šukovtsova,  30-godišnjeg Rusa Toporova,  koji igra na pozicijama 2 i 3,  te Alekseja Surovtseva, također igrača u vanjskoj liniji.
– Amerikanci su im sigurno najveća snaga. Massey je bio i najbolji strijelac  Eurolige prije tri godine i  on im je glavni igrač. Ovi  ostali su također fizički vrlo  snažni, kvalitetni, dobro  utrenirani igrači i  sigurno nam  neće biti lako.
Zagrebački  recept +  koncentracija
Kako im se suprotstaviti?
– Vidjet ćemo.  Neke stvari su se  promijenile od  naše prve  međusobne utakmice u Krasnodaru. Ako odigramo  kao protiv Zagreba, uz malo koncentriraniju završnicu, mislim da  ćemo sigurno pobijediti.
Dvije važne  stvari su Zadrani  dobili na završnici  kupa u Zagrebu.  Prva je samopouzdanje, naročito  mlađih igrača.
– Baš smo razgovarali o tome i  stvarno smo dobili  veliko samopouzdanje. Osjećam se  kao da ne mogu  pogriješiti. Nadam  se da ćemo sada  nastaviti s dobrim  igrama i izboriti  ostanak u NLB ligi.  Naravno, potrudit ćemo se i  odigrati što bolje u Eurochallenge kupu.
Druga, ne manje važna je  zajedništvo momčadi.
– Mislim da je ta polufinalna  utakmica i ono veselje na kraju, kada smo svi skupa slavili,  povezala redove. Sada je baš  dobra situacija među  igračima. Ugodno je trenirati  u takvoj atmosferi i vjerujem  da će nam to pomoći da ostvarimo što bolje rezultate do  kraja sezone.
Iako su svjesni važnosti subotnje utakmice s Budućnosti, Zadranima je u ovom trenutku u mislima samo kako  pobijediti Lokomotiv. O Podgoričanima će razmišljati od  srijede.
– Trenutačno je fokus na  ovu utakmicu. Jednostavno,  ne možeš i ne smiješ razmišljati o sljedećoj utakmici,  dok pred sobom imaš nekog  drugog protivnika. Prvo moramo što bolje odraditi posao  protiv Lokomotiva, a onda  ćemo se koncentrirati na Budućnost – za kraj će šibenski  centar.
 


Eurochallenge, drugi krug




Raspored 4. kola
Skupina L: Zadar – Lokomotiv Kuban (18), Oostende – Prostejov (20,30).
Poredak: Oostende 6, Lokomotiv 4, Prostejov 4, Zadar 4.
Skupina I: Lukoil Academic (5) – Maccabi Haifa (4), Barak Netanya (3) – Spartak St. Petersburg (6).
Skupina J: Dexia (4) – Krka (5), Pinar Karsiyaka (6) – Antwerp (3).
Skupina K: Norrkoping (4) – Gravelines (6), Benfica (4) – Ventspils (4).


 


Puno ponosa i malo gorčine


Iako su pred Zadranima već novi izazovi, još je uvijek nezaobilazna tema velika pobjeda u polufinalu kupa Krešimira Ćosića protiv Cedevite. Zadar je slavio sa četvoricom vanjskih igrača i jednim centrom, koji je odigrao odličnu utakmicu, iako je znao da nipošto ne smije ući u probleme s prekršajima.
– Morao sam malo lošije odigrati u obrani. Ne samo ja, nego smo se svi morali paziti, jer ne vjerujem da bi uspjeli pobijediti da je bilo tko od nas ispao s pet penala. Jednostavno, nismo toliko razmišljali o obrani, nego da postignemo koš više, što smo na kraju i uspjeli – kaže Bilan.
Jeste li od početka vjerovali u čudo ili ste u određenom trenutku utakmice shvatili da ih zaista možete pobijediti?
– Počeli smo kao i svaku drugu utakmicu. Iskreno, u jednom trenutku sam pomislio da će oni stisnuti, pogoditi dvije-tri trice i odvojiti se pa mi više nećemo imati snage za povratak. Međutim, odigrali smo stvarno dobro i oni se nisu uspjeli toliko odvojiti da prelome utakmicu. U napadu nam je sve polazilo za rukom, iskoristili smo njihove propuste i zasluženo pobijedili.
Unatoč porazu i propuštenoj prilici u finalu, prevladava li ipak osjećaj ponosa?
– Naravno da smo ponosni, ali ipak na kraju nisam bio toliko sretan, jer kada igrate utakmicu, uvijek želite pobijediti. Polufinale smo stvarno izvukli fantastično, ali opet je ostala neka gorčina zbog tog poraza u finalu.


 


Priprema za budućnost


Tihomir Bujan, trener Zadra, ima jasnu viziju što želi od večerašnje utakmice.
– Lokomotiv je vrlo jaka momčad, sa dosta iskusnih i kvalitetnih igrača. Sigurno nas čeka težak posao i trebat ćemo odigrati dobru utakmicu. Upravo to i želim, da prikažemo što bolju igru i pokažemo da se dižemo u formi. Eurochallenge kup nam je dobra prilika da se još bolje uigramo i pripremimo za ono što nas čeka u subotu, a to je vrlo važna utakmica protiv Budućnosti.