Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Voda u Lišanima do kraja godine

14.02.2011. 23:00
Voda u Lišanima do kraja godine


Vrijednost radova prve cjeline je 23 milijuna kuna, a do sada su realizirani radovi u vrijednosti od 9,2 milijuna kuna. Realizaciju na terenu su usporili neriješeni imovinskopravni odnosi. Na devet od položenih trinaest kilometara cjevovoda izvršena je tlačna proba. Dovršetak radova se očekuje do kraja godine, kaže Irina Putica


Do sada je  položeno 13 od ukupno 47  kilometara cjevovoda vodoopskrbnog sustava Benkovac –  Lišane Ostrovičke vrijednog  50 milijuna kuna. Riječ je o  sustavu kojim će se u konačnici riješiti vodoopskrba devet  naselja – Perušić Benkovački,  Kolarina, Kožlovac, Lepuri,  Bulić, Vukšić, Prović, Lišane  Ostrovičke i Ostrovica. Trenutačno se realizira prva cjelina projekta čijim završetkom  bi voda u ovoj godini konačno  trebala doći do Lišana Ostrovičkih.
Izgradnja vodoopskrbnog  sustava podijeljena je u sedam  etapa grupiranih u tri cjeline.  Sada se ušlo u završnu godinu  realiziranja prve cjeline koja  obuhvaća prvu, treću i šestu  etapu što konkretno na terenu  znači izgradnju od spoja na  cjevovod DN 400 mm koji dolazi iz vodospreme Atlagić,  prolazi kroz Benkovac te završava nakon Bulića, zatim dovodni cjevovod za Perušić i  Kolarinu koji se odvajaju sa  cjevovoda DN 300 mm koji  pripada 1. fazi i naposljetku  dovodni cjevovod za Lišane  Ostrovičke. Za ovu cjelinu  sredstva su osigurana tako da  njena realizacija neće biti upitna.
– Vrijednost radova prve  cjeline je 23 milijuna kuna, a  do sada su realizirani radovi u  vrijednosti od 9,2 milijuna kuna. Realizaciju na terenu su  usporili neriješeni imovinskopravni odnosi. Na devet od  položenih trinaest kilometara  cjevovoda izvršena je tlačna  proba. Dovršetak radova se  očekuje do kraja godine. Po  obavljenom tehničkom pregledu i ishođenoj uporabnoj  dozvoli voda se može distribuirati u sve tri etape, kaže  Irina Putica, voditeljica Službe  korištenja voda Hrvatskih voda vodnogospodarske ispostave Split.
Početak radova na preostale  dvije cjeline i njihov završetak  ovisit će najviše o raspoloživim  sredstvima. Trenutačne projekcije predviđaju kako bi cijeli projekt trebao biti završen  od 2014. godine. U drugoj cjelini koja bi se prema planu  trebala realizirati od 2012. do  2013. obuhvaćene su druga,  četvrta i peta etapa. Druga  etapa predviđa izgradnju dovodnog i odvodnog cjevovoda  za vodospremu Gladuša te samu vodospremu, četvrta dovodni cjevovod za Lepure, a  peta dovodni cjevovod za  Vukšić i Prović. Treća cjelina  obuhvaća završnu sedmu etapu kojom bi voda konačno  trebala doći do Ostrovice, a  koja bi se po planu mogla  realizirati od 2013. do 2014.