Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tržište rada traži sve više IT stručnjaka

14.02.2012. 23:00
Tržište rada traži sve više IT stručnjaka


Gledajući zasebno samo kategoriju informacijskih tehnologija (IT), u njoj je zabilježen porast broja otvorenih radnih mjesta za 11 posto i to ponajviše za programere, sistemske administratore, administratore baza podataka te stručnjaka za korisničku podršku i servis


Mladi do 25 godina, žene iznad 40 godina, nezaposleni i poduzetnici početnici mogu konkurirati za vrijedne stipendije za informatičko i poslovno obrazovanje u sklopu novog ciklusa programa “Put do boljeg radnog mjesta”.
Algebra i partneri projekta dosad su u sklopu ove inicijative podijelili stipendije ukupne vrijednosti veće od 2 milijuna kuna, a ove će godine u suradnji s portalom MojPosao po prvi puta organizirati i besplatnu radionicu o korištenju novih medija i društvenih mreža za pronalaženje boljeg posla.
Tijekom dva dana, 24. i 25. veljače, u Algebrinim centrima širom Hrvatske bit će organizirane i potpuno besplatne radionice iz područja informatike i poslovnog obrazovanja, a kada će i svim građanima biti omogućen upis uz subvencije i do 3.500 kuna.
Top 5 najtraženijih radnih mjesta
Program “Put do boljeg radnog mjesta” u svojem fokusu ima nezaposlene osobe, mlade do 25 godina starosti, žene starije od 40 godina, kao i poduzetnike početnike kojima su potrebna znanja uz koja će efikasnije voditi svoj posao.
Ovogodišnjoj stipendijskoj akciji prethodila je analiza internetskog tržišta rada kako bi se bolje definirale prilike za zapošljavanje i odabrale najprikladnije edukacije. Prema riječima Marka Olteana, voditelja prodaje i odnosa s klijentima iz portala MojPosao u ‘Top 5’ najtraženijih radnih mjesta u 2011. godini nalaze su ona iz područja prodaje, informacijskih tehnologija (IT) i turizma, a u odnosu na 2010. godinu zabilježen je ukupan porast broja oglasa za 4 posto. Gledajući zasebno samo kategoriju informacijskih tehnologija (IT), u njoj je zabilježen porast broja otvorenih radnih mjesta za 11 posto i to ponajviše za programere, sistemske administratore, administratore baza podataka te stručnjaka za korisničku podršku i servis.
Upravo zbog navedenih rezultata ovogodišnjim kandidatima ponuđene su stopostotne stipendije za niz atraktivnih edukacijskih programa, poput programera na PHP ili ASP.net tehnologijama, web dizajnera, grafičkih dizajnera, sistemskih i mrežnih administratora, servisera računala, specijalista za internetski marketing, poduzetništva, voditelja prodaje, samostalnih knjigovođa, ECDL specijalista i brojnih drugih.
Otvara se EU tržište rada
– Pristupanjem EU definitivno se mijenja perspektiva pojedinaca koji traže bolja radna mjesta. Što se tiče EU tržišta rada pitanje je tek trenutka kada će se otvoriti našim građanima koji imaju tražene i međunarodno priznate kvalifikacije. Na hrvatskom tržištu rada sigurno možemo očekivati dodatno podizanje kriterija od strane poslodavaca i daljnji trend porasta potražnje za ljudima koji dobro barataju ili se profesionalno bave informacijskim tehnologijama, izjavio je Hrvoje Balen, član uprave Algebre na predstavljanju projekta.
Prijave za stipendije se mogu obaviti putem internetskih stranica ili izravno u Algebrinim poslovnicama. Rok za prijave je do 23. veljače, dok će rezultati odabira kandidata biti poznati već 24. veljače u prijepodnevnim satima.


Moj Posao




Jeste li spremni za turističku sezonu?
Turistički djelatnici tražena su radna snaga, potvrđuje pregled tržišta rada za 2011. godinu prema kojem je  urizam i ugostiteljstvo bila druga najzastupljenija kategorija poslova na portalu MojPosao. Kako bi potaknuo poslodavce na pravovremenu pripremu za turističku sezonu te istovremeno osigurao veću ponudu sezonskih poslova, MojPosao i ove godine u suradnji s partnerima provodi akciju „Poslovi u turizmu”.
Obiteljskim hotelima, kampovima, restoranima te cafe barovima diljem Hrvatske omogućena povoljnija objava oglasa u razdoblju od 1. veljače do 1. rujna 2012.