Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Stipi se noga pozlatila

Autor: Davor Petrović

14.02.2013. 23:00
Stipi se noga pozlatila

Foto: PIXSELL



Zahvaljujući intervencijama povratnika iz Chelseaja, Mateja Delača, Zadar je u Zaprešiću tražio pobjedu do završnih minuta utakmice. Naime, vratar Intera nekoliko je puta sjajno reagirao i sačuvao svoju mrežu. Međutim, u 88. minuti više ni Delač nije mogao pomoći. Nakon slobodnog udarca s desne strane Stipe Perica najbolje se snašao u kaznenom prostoru domaćih i pogodio
Iako im je na raspolaganju bilo tek nešto više od 24 sata, trupe zaprešićkih dobrovoljaca sasvim solidno su očistile travnjak jedinog stadiona u svome gradu. Istina, uvjeti za igru nisu bili ni približno idealni, ali nitko ne može reći da teren nije bio pristojan, s obzirom na date okolnosti.
Naravno, takvo stanje više je pogodovalo domaćima koji su od prvog zvižduka osječkog suca Domagoja Ljubičića krenuli vrlo angažirano i odlučno, pokušavajući stvoritri pritisak na suparnika. Zadranima je, pak, bilo potrebno određeno vrijeme za prilagodbu na kontinentalne uvjete.
A to je trajalo nešto više od dvanaest minuta. Tada je, naime, Luka Begonja povukao loptu po sredini, navukao na sebe trojicu suparničkih igrača i proigrao Josipa Bilavera na desnom boku. Uslijedio je prizemni centaršut u srce kaznenog prostora, točno na nogu Šime Gržana koji je iz prve odapeo po golu. Na žalost gostiju, Frano Mlinar u zadnji čas je uspio podmetnuti nogu i skrenuti loptu u korner.
Ta akcija ohrabrila je Zadrane koji su vrlo brzo preuzeli konce igre u svoje ruke. U idućim minutama složili su nekoliko obećavajućih situacija, no svaki put je izostala konkretna završnica. Najveću opasnost u tom razdoblju je potpisao Antonio Mršić, sjajnim udarcem s trideset metara. No, Delač je vršcima prstiju uspio skrenuti loptu u korner.
Zaprešićani su se pribrali tek u 29. minuti, kada su Mirko Kramarić i Nikola Pokrivač spojili nekoliko dodavanja na lijevoj strani i pronašli pukotinu u obrani gostiju. Na kraju akcije lopta je završila u nogama Irfana Hadžića, čiji mlaki udarac s desetak metara nije predstavljao apsolutno nikakav problem za Tomu Gluića.
Zamjena uloga
Od tog trenutka uloge su se malo promijenile. Idućih deset minuta proteklo je u znaku Interovog pritiska. U zadarske redove zavukla se nesigurnost koja je za sobom povukla paniku u kritičnim situacijama. Srećom po goste, zaprešićki šuteri nabijali su lopte daleko od okvira gola. U zadnoj minuti prvog dijela Pokrivač je gurnuo loptu u dubinu za Hadžića, a Ante Sarić spriječio je domaćeg centarfora pravovremenim uklizavanjem.
Petnaestominutni predah u svlačionici očigledno je odgovarao Zadranima koji su u prve tri minute druge dionice stvorili dvije opasne situacije pred golom Intera. Prvi put je Gržan fino okrenuo Mateja Bagarića i pucao preko gola sa petnaestak metara iskosa s desne strane, a potom je Kramarić uspio izgurati Begonju kod prodora u kazneni prostor.
U 50. minuti Igor Banović je odigrao na lijevu stranu za Mršića koji je okinuo po golu iz mrtvog kuta. Delač je već krenuo na centaršuta, no uspio se vratiti i zaustaviti loptu na crti. Deset minuta kasnije Stipe Perica našao se u fantastičnoj poziciji na deset metara od gola. No, na kraju se samo mogao uhvatiti za glavu, jer Delač je njegov udarac vršcima prstiju skrenuo u prečku.
Najbolje vrijeme
Gosti su u tom razdoblju bili puno opasniji i konkretniji suparnik. Štoviše, prema prikazanoj igri zaslužili su barem minimalno vodstvo. No, umjesto toga, skoro su kapitulirali u 67. minuti, kada se Pokrivaču iznenada ukazala mrtva šansa sa tri-četiri metra. Srećom po Zadrane, Gluić je pri intervenciji doslovno sjeo na loptu i sačuvao svoju mrežu.
Nakon te prilike Inter je polako počeo preuzimati inicijativu, koju je Mislav Oršić skoro pretvorio u fgol nakon 77. minuta igre. Naime, njegov udarac s trideset metara Gluić je jedva izvukao ispod prečke. U zadarske redove opet se zavukla panika, a ukazala se božica Fortuna. Dok su gosti glavinjali po svom kaznenom prostoru, Interovi napadači brzopleto su htjeli poentirati, šaljući lopte u blok ili oko okvira gola. Vrlo brzo Perica ih je kaznio nakon sjajnog Mršićevog ubacivanja.
 


 INTER – ZADAR 0:1


ZAPREŠIĆ – Stadion SRC Zaprešić. Gledatelja: 500. Sudac: Domagoj Ljubičić (Osijek) 7. Pomoćnici: Havaić, Dević (obojica Koprivnica). Strijelac: 0:1 Perica (88′).
Žuti karton: Jerbić (Zadar).
INTER: Delač 7,5 – Herceg 6, Batur 5,5, Bagarić 5,5, Kramarić 5,5 (od 79′ Čeliković -) – Mlinar 6, Šarić 5,5, Pokrivač 6 – Budimir 5,5, Hadžić 5,5 (od 65′ Vujcic -), Oršić 6,5.
ZADAR: Gluić 6,5 – Ljubović 6, Jerbić 6,5, Sarić 6,5 – Bilaver 6 (od 69′ Con -), Begonja 6, Banović 6,5, Heister 6 (od 81′ Ikić -) – Gržan 6,5 (od 90′ Šimurina -), Mršić 7 – Perica 7.