Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Uzeo svećeniku kaparu za stan pa ga prodao drugom kupcu

Autor: Suzana Bandić

14.02.2013. 23:00
Uzeo svećeniku kaparu za stan pa ga prodao drugom kupcu

Foto: Marin GOSPIĆ



Spalldi je sa svećenikom Galićem sklopio predugovor nakon čega mu je on na ruke “iskeširao” 47.000 eura, a ostatak je trebao platiti nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora i primopredaje. No u međuvremenu je Spalldi pronašao drugog kupca koji je za stan bio spreman odmah isplatiti 100 tisuća eura i prodao ga njemu


Poznati zadarski poduzetnik Dino Spalldi sjeo je jučer na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru zbog optužbi za utaju tešku 200-tinjak tisuća kuna. Njega je za to kazneno djelo prijavio svećenik Josip Galić koji je u trgovanju sa Spalldijem ostao “kratak” za 27.000 eura.
Svećenik je, naime, od Spalldija za svog brata koji živi u inozemstvu još 2008. godine planirao kupiti stan u zgradi Lipotica u Jazinama. Sklopili su predugovor nakon čega je svećenik “iskeširao” iznos od 47.000 eura Spalldiju na ruke, a ostatak je trebao platiti nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora i primopredaje. No u međuvremenu je Spalldi pronašao drugog kupca koji je za stan bio spreman odmah isplatiti 100 tisuća eura. U svega sedam dana kupoprodaja je obavljena, a Spalldi je svećeniku na kraju ostao dužan iznos od 27.000 eura. To on, naime i priznaje, no pravda se kako nije imao novca, a u međuvremenu, osim kaznenog postupka, svećenik je protiv Spalldija pokrenuo i parnični postupak za naknadu štete.
– Parnični postupak je još u tijeku. Želim da se kao svjedoci u ovom postupku saslušaju Željko Fuzul, Ivica Bošnjak i Mario Medić, a posebice prva dvojica jer sam dio novca od njih posudio – kazao je svećenik koji, međutim, osim sa Spalldijem suduje i s bivšim odvjetnikom.
– Vaša braniteljica predala je u spis punomoć, ali ja tu imam i punomoć odvjetnika koji vas je na ranijim raspravama zastupao. Nemam potvrdu o raskidu tog ugovora, pa mi to što prije pribavite – rekla je raspravna sutkinja Sandra Radanović svećeniku Galiću, na što je reagirala njegova odvjetnica kazavši da će to teško ići jer ga je on tužio. Nisu se, naime, mogli usuglasiti oko visine troškova njegovih usluga.
Iako je na jučerašnju raspravu bilo pozvano nekoliko svjedoka, u sudnici se pojavio tek jedan, Mirsad Mičić koji je od Spalldija kupio sporni stan.
– Ja sam Dina znao iz viđenja. Rekao mi je da prodaje stan, pokazao mi slike unutrašnjosti i zgrade i meni se ta cijena učinila povoljnom za kvadraturu i lokaciju. U svega sedam dana dogovorili smo se. Potpisao sam ugovor i platio mu u gotovini. Iznos od 100 tisuća eura moja je majka dan ranije podignula s banke i njemu isplatila, a on nam je potpisao potvrdu da je novac primio – ispričao je zadarski ugostitelj Mičić dodajući kako je predmetni stan kupio za svoju kćer Nadinu koja je u to vrijeme bila još maloljetna. Kazao je kako nije znao da postoji drugi zainteresirani kupac te da o tome nije ni razgovarao sa Spalldijem. Dodao je da je stan u početku bio opterećen založnim pravom tvrtke Mušić, ali da je to brisano. Za svećenika Galića doznao je tek kad mu je stigla tužba. No ubrzo je brisana Galićeva zabilježba pa se njegova kći uknjižila.
Suđenje se nastavlja krajem ožujka.