Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Jusup: Cedevita i Zadar su favoriti

15.02.2018. 15:00
Jusup:  Cedevita i  Zadar su  favoriti


Za sva bitnija hrvatska košarkaška događanja kao što je i  završnica Krešinog kupa teško je zaobići mišljenje najtrofejnijeg zadarskog trenera od hrvatske samostalnosti, Danijela Jusupa. Pogotovo jer  je i on trener osvajača prvog trofeja 1998. koji nosi ime po najvećem  hrvatskom košarkašu, Krešimiru Ćosiću.


Prvi trofej
Jubilej koji se ove godine obilježava, 20. godišnjica od te prve završnice organizirane u Jazinama kad je Zadar protiv Zagreba osvojio naslov,  podsjetnik je ujedno i na onaj najslađi i povijesno prvi trofej Zadra od  samostalnosti Hrvatske.
– Istina, to je bio prvi trofej Zadra u novoj državi, prvi općenito nakon  prvenstva Jugoslavije 1986. Bilo je iznimno dojmljivo, dvorana je bila  krcata i atmosfera nevjerojatna. Imao sam tada u momčadi dosta domaćih igrača koji su se afirmirali kroz zadarsku školu košarke. To je bilo  super vrijeme uistinu, kako i ne bi kad se osvojio prvi trofej nakon dugo vremena i imalo se što slaviti, a pogotovo zbog same činjenice da se  po prvi puta tada igrao Kup pod imenom Krešimira Ćosića. Igrali su tada za Zadar: Kovačić, Jure i Tome Ružić, Pestić, Vranković, Lewis… i bila  je to dobra momčad koja je borila bitku sa tada iznimno jakom Cibonom te kvalitetnim Zagrebom i Splitom.


Format bolji prije ili sada?
  Onda se igralo po drukčijem sistemu s obzirom na broj sudionika  završnice. Četiri kluba je možda bilo kvalitetnija rješenja naspram  osam koliko sudjeluju danas. Ali, ima i taj format svoje prednosti.
-Sad nastupa osam klubova i čini mi se da je velika razlika u kvaliteti  između tih osam klubova. Dobro je u smislu da se održava sve puno  duže. Četiri dana imaju košarkaški djelatnici za druženja, razgovore i  same utakmice. Bilo bi idealno da je kvaliteta izjednačenija, jer očito je  da u četvrtfinalu su  tri izgledna favorita i jedino u utakmici između Zaboka i Šibenika je najveća izjednačenost. Očekujem polufinale Zadar –  Cibona gdje domaći parket donosi prevagu,  a na drugoj strani mislim  da Cedevita nema ozbiljniju prepreku do finala.
Zadar je ove sezone vratio publiku na tribine, prvenstveno dobrim  igrama i rezultatom u ABA ligi.
   – Po meni je Zadar imao dosad dobru sezonu. Tu ABA ligu su odigrali  kako treba. Držali su se donedavno u šansi za doigravanje što je velika  stvar. Bostic im je puno donio, jer je odigrao fenomenalno cijeli prosinac. Imali su Zadrani tu šansu za ulazak u društvo Crvene Zvezde, Budućnosti i Cedevite što je samo po sebi dokaz određene kvalitete.
 Trenutno ste bez angažmana nakon što se duže vrijeme bili vezani  za KK Zagreb.
– Doma sam u Zadru. Odmaram trenutno i evo sad ove dane ću biti  malo više na Višnjiku. Pogledat ću utakmice, a za dalje ne razmišljam.  Paše biti malo odmaknut od košarke – kazao je za kraj Jusup.




Jusup najtrofejniji trener Zadra
U samostalnoj Hrvatskoj košarkaši Zadra osvojili su ukupno osam domaćih i jedan  međunarodni trofej. Šest je puta Zadar osvajao Kup Krešimira Ćosića, dvaput pod  vodstvom Danijela Jusupa (1998. i 2003.), a po jedan Krešin Kup osvojili su Ivica  Burić (2000.), Rudolf Jugo (2005.), Vlado Vanjak (2006.) i Petar Popović (2007.).  Jugo je i potpisnik titule prvaka Hrvatske 2005., a najveći (i jedini) međunarodni  trofej Zadar je osvojio 2003. kada je s Jusupom na klupi uzeo Goodyear ligu (pobjeda u finalu nad Maccabijem 91:88). Posljednji trofej, Prvenstvo Hrvatske, Zadar  je osvojio 2008. godine kada je na klupi bio Aleksandar Petrović.


Proizvodnja igrača najveći problem
Nedostatak domaćih igrača općenito u hrvatskim klubovima je po Jusupu najveća  prepreka ka boljim danima hrvatske košarke. Proizvodnja igrača u klubovima nije  zasnovana na principima dugoročnosti i kvalitete.
– Nedavno sam gledao utakmicu ABA lige između FMP-a i Mege BeBemaxa. U jednom trenutku na parketu je bio Čović koji je jedini stariji igrač te devet igrača od 19  do 22 godine. Eto to je pravi primjer za objasniti razliku između onog što je dobro i  onog što je loše. To mi nemamo i to stalno ponavljam. Ali nikad me se nije htjelo  slušati nego bi me se i devalviralo. Po meni, cijela hrvatska košarka, a ne samo Zadar trebala bi se temeljiti na stvaranju baze domaćih igrača koji su potekli u kadetskom ili juniorskom pogonu i onda nastavljaju kao nositelji u seniorskom uzrastu istog kluba. Tu je najbolji i rijedak primjer kod nas Šibenik koji se jedini usudio krenuti  tom stazom. Nije sve u trgovini nego u proizvodnji. Zadar je uvijek proizvodio, a kad  su novci postali bitni onda se stalo i sa tim – istaknuo je Jusup.