Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dobio otkaz nakon što se vratio s bolovanja zbog ozljede na radu

Autor: Suzana Bandić

14.03.2009. 23:00
Dobio otkaz nakon što se vratio s bolovanja zbog ozljede na radu

Foto: Sebastian GOVORČIN



– Pitao sam poslovođu o čemu se radi i zašto sam dobio otkaz, a on mi je rekao kako više nisam produktivan. Znam da to nije istina, jer sam uvijek ispunjavao normu – kaže Jere Nakić


Nedavna nesreća na radu koja se dogodila u kamenolomu tvrtke “Heres” u Biljanima Donjim u kojoj je stradao 22-godišnji Davor L. kada se upravljajući radnim strojem tzv. dumperom otklizao niz strminu duboku 14 metara i slomio ključnu kost, njegove je poslodavce i do danas ostavila bez komentara za javnost, ali je neodoljivo podsjetila na “slučaj Jere Nakića” iz mjesta Bulić, nedaleko od Benkovca.
Naime, ovaj je 49-godišnjak radeći u kamenolomu tvrtke “Kamen Benkovac” tijekom prošle godine ozlijedio obje šake, a nakon povratka s bolovanja od poslodavca je “kao nagradu i znak razumijevanja” za njegovo stradavanje na radu, na ruke dobio radnu knjižicu. Od tada bezuspješno pokušava pronaći bilo kakvo zaposlenje kako bi prehranio svoju brojnu obitelj.
U potrazi za poslom
Tijekom našeg posjeta zatekli smo ga u skromnoj obiteljskoj kući u kojoj živi sa suprugom Ivkom (43) i njihovo šestoro djece od kojih najstarija Matea ima 18 godina, Ivica (16), Marko (13), Ines (9), Luka (4) i najmlađa Katarina dvije i pol godine. Do početka Domovinskog rata Jere je radio u benkovačkom pogonu Tvornice “Bagat” kao strojobravar. Potom se pridružio rezervnoj policiji koja je tada organizirala seoske straže, a nakon toga i Hrvatskoj vojsci gdje je ostao do kraja rata. Nikada nije tražio vojnu mirovinu niti bilo kakve privilegije zbog toga. Smatrao je da je sudjelovanje u obrani njegova dužnost, a isto tako, da je mirovina za stare ljude i one koji zbog bolesti uistinu ne mogu raditi.
– Smatrao sam da treba raditi svatko tko može, a ja sam se još osjećao sposobnim. S druge strane tek smo osnovali državu pa ako će svi u mirovinu, tko će nas onda pokrenuti naprijed i zaraditi te mirovine – rekao je Jere. No, priznaje, uskoro se i sam osvjedočio kako sve baš i nije tako jednostavno kako je on mislio, jer se pokazalo da je veliki problem naći zaposlenje. Radio je otada sve i svašta, ali trenutačno je nezaposlen. Napomenuo je kako je prije nekoliko dana otišao i do stare firme vidjeti ima li kakve šanse da ga opet zaposle, s obzirom da traže dvadesetak radnika, ali i činjenicu da je on pošteno radio dok je bio njihov zaposlenik.
– Vidio sam da traže radnike pa sam išao pitati da me prime natrag i sada čekam, rekao je dodajući kako mu nitko nikada nije pojasnio zašto je dobio otkaz, ali da ne vidi razlog da ne bude ponovno primljen s obzirom da je pošteno radio i da ima iskustva.
Život od dječjeg doplatka
Inače, Jere je u “Kamen Benkovcu” radio kao djelatnik na iskopu.
Njegov posao je bio da s još jednim radnikom odvaja, podiže i prenosi velike kamene ploče, a nakon što ih treći radnik tzv. pikanerom odvoji od podloge. Na dan nesreće s Jerom je radio neiskusan mladić kojem je to bio prvi radni dan. Došlo je do nesporazuma i mladić je u jednom trenutku bez upozorenja ispustio svoju stranu.
– Odjednom je pustio svoju stranu kamene ploče, tako da je meni sve palo po prstima i prignječilo mi prste na obje ruke. Otišao sam liječniku specijalistu u zadarsku Opću bolnicu, a on mi je otvorio bolovanje u trajanju od dva tjedna – prisjeća se Jere.
Međutim, odmah nakon odrađenog prvog dana po povratku s bolovanja, Jeri se obratio poslovođa i uputio ga u kadrovsku službu. Tamo mu je tajnica uručila radnu knjižicu i rekla kako više ne traba dolaziti na posao. Nije mu znala objasniti zašto se to dogodilo, već je samo dala naslutiti kako razlog moglo biti bolovanje.
– Pitao sam poslovođu o čemu se radi i gdje je problem, a on mi je rekao kako više nisam produktivan. Znam da to nije istina jer je norma bila tri palete, a ja nikada nisam bio ispod tri i pol – pojasnio je Jere naglašavujući kako ne zna što će ukoliko uskoro ne dobije bilo kakav posao.
Inače, supruga Ivka nikada nije radila, a trenutačno žive od dječjeg doplatka i njezine porodiljne naknade, što je premalo i za osnovne dječje potrebe, a kamoli za normalan život.


 U TRI TJEDNA TRI OZLIJEĐENA RADNIKA




Osim 22-godišnjaka koji je stradao početkom ovog mjeseca radeći u noćnoj smjeni u “Heresovom” kamenolomu u Biljanima Donjim, kada se zajedno sa strojem otklizao niz strminu duboku 14 metara i slomio ključnu kost, u svega desetak dana u nesrećama na radu ozlijeđena su još dva Zadranina.
U kamenolomu poduzeća “Lavčević” u Bibinjama, također početkom ovog mjeseca, stradao je 59-godišnji vozač koji je upravljao teretnim vozilom. Prilikom vožnje unatrag došlo je do prevrtanja kamiona na bočnu stranu pa je nesretni radnik ukliještio nogu. Treći slučaj dogodio se krajem pršlog mjeseca, kada je 29-godišnji Zadranin, djelatnik tvrtke “Sirovina” d.o.o. prilikom rezanja metalne kontrukcije hangara bivše tvornice, pao s visine od pet metara. Ni u jednom slučaju poslodavci nisu pokazali volju za razgovor.