Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Bolnica vikendom kao velika ambulanta

Autor: Anita Ćustić

14.03.2010. 23:00
Bolnica vikendom kao velika ambulanta

Foto: Vedran SITNICA



Nedjelju i blagdane ne bih isticao, jer niti ne očekujemo da netko tada radi, a niti pacijentice neće na redoviti pregled dolaziti tada. Problem je subota, radno jutro, kada trudnice vrše redovne kontrole kod nas te se mi tada pretvaramo u primarnu zdravstvenu zaštitu, kazao je dr. Branko Dukić
Na prošlotjednom kolegiju gradonačelnik Zvonimir Vrančić je ponovno iskoristio priliku kako bi ukazao na problem nedostatka 24-satnog sustava zdravstvene zaštite. Kako je pojasnio gradonačelnik, ovakva situacija lomi se preko leđa Hitne pomoći i Opće bolnice, na koje se “prelijevaju” svi slučajevi izvan radnog vremena liječnika primarne medicine.
Riječ je, naime, o problemu na državnoj razini na koji lokalna zajednica ne može utjecati, odnosno o nesređenom zdravstvenom sustavu kroz koji se tijekom vikenda i noću zadarska Opća bolnica pretvara u primarnu zdravstvenu zaštitu što nikako nije u njihovu opisu posla.
Jedan dežurni ginekolog
Upravo u smislu rješavanja barem jednog, onog najproblematičnijeg segmenta, nedavno je osnovano dežurstvo pedijatara, no činjenica je da ovakva potreba postoji i u nekim drugim dijelovima zdravstva, poput primjerice ginekologije i stomatologije.
Naime, kako navodi dr. Branko Dukić, voditelj Odjela ginekologije zadarske Opće bolnice, činjenica je da sve pacijentice, osobito trudnice, vikendom dolaze u bolnicu. Budući da njihov liječnik ginekolog vikendom ne radi, one se obraćaju Hitnoj pomoći koja ih upućuje u bolnicu. Jer, na Hitnoj ne postoji dežurni ginekolog.
– Problem je u tomu što subotom u Domu zdravlja radi dežurni ginekolog, ali on prima samo svoje pacijentice. To je, s obzirom da dežurnim ginekolozima nitko ne osigurava naknadu za pregled i “tuđih” pacijentica, logično. Sve pacijentice vikendom dolaze u bolnicu, a nama je, zapravo najveći problem subota ujutro, kada sve trudnice na kontrolu dolaze kod nas. Nedjelju i blagdana ne bih isticao, jer niti ne očekujemo da netko tada radi, a niti pacijentice neće na redoviti pregled dolaziti tada. Problem je subota, radno jutro, kada trudnice vrše redovne kontrole kod nas te se mi tada pretvaramo u primarnu zdravstvenu zaštitu, kazao je dr. Dukić, istaknuvši da se subotom ujutro u bolnici pojavi i do trideset trudnica koje čekaju na CTG pregled. On smatra da bi i ovaj problem trebalo riješiti kao i pedijatriju.
Standard i “nadstandard”
No, to je, kako kaže dr. Dukić, pitanje strukture zdravstva i cijelog sustava koji je situaciju na ovaj način riješio. Potvrdila je to i dr. Renata Bek, ravnateljica Doma zdravlja, koja navodi kako je broj ginekologa propisan i raspodijeljen mrežom ginekologa na državnoj razini.
– Postoji nivo koji država osigurava i mi o tome ne odlučujemo. Svi gradovi u Hrvatskoj funkcioniraju na način da hitni ginekološki slučajevi dolaze na Hitnu pomoć odakle se upućuju u bolnicu i na taj način funkcioniramo i u Zadru. Naravno, ako se osjeti potreba, lokalna zajednica ima pravo pokrenuti inicijativu, kao što je to bilo s pedijatrijom, no to bi bio nekakav “nadstandard”, čija realizacija ovisi o stvarnim potrebama i financijskim sredstvima lokalne zajednice, pojasnila je Bek.
Josip Kraljić, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije, navodi pak, da situacija s ginekologijom nikada nije predstavljala problem, jer broj hitnih ginekoloških slučajeva nije toliki da bi se razmišljalo o uvođenju dežurstva.
– Koliko znam, situacija s ginekologijom je neusporediva s pedijatrijom. Jer činjenica je da je Hitna vikendom i blagdanom imala preko stotinu slučajeva bolesne djece, dok se, kada je u pitanju ginekologija, tada pojave dvije ili tri pacijentice. Mislim da te brojke nisu za usporedbu, a do sada nikad nisam primjetio nikakve signale, kazao je Kraljić, potvrdivši kako je riječ o hrvatskom modelu zdravstva koji jednako funkcionira u svim gradovima.