Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Muž Mije Begović i njegov sin odgovarat će zbog prijevare

Autor: Suzana Bandić

14.03.2010. 23:00
Muž Mije Begović i njegov sin odgovarat će zbog prijevare

Foto: Vedran SITNICA



Tužiteljstvo Željka i Bornu Žnidarića sumnjiči da su u namjeri ostvarivanja materijalne koristi za svoju tvrtku Euroing d.o.o. Marinka Šimičeva iz Zadra prevarili za iznos od 269.758,57 kuna tako što su se uknjižili na njegovo zemljište, a njemu izdali bianco mjenicu bez pokrića
Željko Žnidarić (59), muž poznate glumice Mije Begović i njegov sin Borna (26), kao odgovorne osobe trgovačkog društva “Euroing” iz Zagreba pred Općinskim će sudom u Zadru odgovarati zbog kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju za koje je zakonom predviđena kazna zatvora u trajanju od jedne do osam godina.
Protiv njih je zadarska policija zbog prijevare teške gotovo milijun kuna kojima su oštetili četvoricu Zadrana podigla dvije kaznene prijave, od kojih jednu 2009. godine, a drugu godinu ranije. Prva je prijava u nedostatku dokaza odbačena, no druga je, nakon što je Općinsko državno odvjetništvo zatražilo dodatnu istragu, ipak završila optužnim prijedlogom.
– Dana 26. veljače 2010. godine pred Općinskim sudom u Zadru podigli smo optužnicu protiv prvookrivljenog Željka Žnidarića i drugookrivljenog Borne Žnidarića zbog kaznenog djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja – izvijestila je Marijana Stipić, zamjenica Općinskog državnog odvjetnika u Zadru, napominjući kako će otac Žnidarić odgovarati zbog pomaganja, a sin zbog prijevare u gospodarskom poslovanju.
Na teret im se stavlja da su u namjeri ostvarivanja materijalne koristi za svoje Trgovačko društvo Euroing d.o.o. oštetili Marinka Šimićeva iz Zadra za iznos od 269.758,57 kuna. Riječ je, naime, o dvije čestice zemlje ukupne površine od 176 i 366 metara četvornih na Putu Dikla, na koje su Žnidarići, nakon što su s Marinkom Šimićevim još 1991. godine zaključili Ugovor o kupoprodaji građevinskog zemljišta i neistinito mu prikazali da će u roku od dvije godine izgraditi, a potom mu predati u vlasništvo i posjed poslovni prostor površine 30 metara četvornih, u katastru ishodili prava vlasništva te se na to zemljište uknjižili. Kao instrument osiguranja novčane naknade Žnidarići su Šimićevu izdali bianco zadužnicu na iznos od 300 tisuća kuna iako su znali da za taj iznos nema pokrića, odnosno da se Šimićev neće moći naplatiti jer na računima njihovog trgovačkog društva nije bilo sredstava.
Tijekom proteklih godina Šimićev je preko svog odvjetnika u više navrata kontaktirao Žnidariće i potraživao naknadu duga, no dobivao je samo obećanja koja se ni do danas nisu ispunila pa je sve završilo prijavom ODO-u i policiji. Nakon što je PU zadarska protiv njih podigla kaznene prijave Žnidarići su tvrdili kako je riječ o nesporazumu i spletu nekih nesretnih okolnosti zbog kojih oni nisu bili u mogućnosti ispoštovati dogovor. Napomenuli su kako su Ugovor s privatnim vlasnicima sklapali u prostorijama Grada Zadra gdje su sačinili nagodbu uz aktivno sudjelovanje službenika Grada Zadra te da su svi oni od društva „Euroing” d.o.o. dobili i do 18 puta veću naknadu od one koja se uobičajeno davala bivšim vlasnicima. Problem s nekoliko vlasnika koji su inzistirali na isplati u poslovnom prostoru nastao je zbog toga što Grad Zadar nije definirao urbanistički, a bez njega Žnidarići nisu mogli realizirati svoj projekt i krenuti u planiranu gradnju. Tako su ne svojom krivnjom pretrpjeli veliku štetu jer su im znatna sredstva uložena u taj projekt na duže vrijeme blokirana – tvrde Žnidarići.