Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Pacijent je iskrvario zbog nesavjesnog liječenja?

Autor: Suzana Bandić

14.03.2010. 23:00
Pacijent je iskrvario zbog nesavjesnog liječenja?


Dr. Roka Marcelića tereti se za nesavjesno liječenje Marijana Buškulića (72) koji je na JIL-u iskrvario do smrti u svibnju 2005. godine
Svjedočkim iskazima dviju medicinskih sestara zaposlenih u Jedinici intenzivne njege Opće bolnice Zadar na Općinskom je sudu nastavljeno suđenje dr. Roku Marceliću, gastroenterologu, protiv kojega se na ovom sudu pred sutkinjom Anom Zrilić vodi postupak zbog nesavjesnog liječenja.
Marcelića je, podsjetimo, Općinskom državnom odvjetništvu prijavio Marino Buškulić smatrajući ga odgovornim za smrt njegova oca, 72-godišnjeg Marijana Buškulića, koji je 22. svibnja 2005. godine preminuo na Odjelu intenzivne njege.
U optužnom prijedlogu ODO-a navodi se da dr. Marcelić obavljajući službu dežurstva između 8 i 16 sati kao liječnik gastroenterolog tog 22. svibnja, a nakon što je zaprimio 72-godišnjeg Buškulića u teškom stanju, nije proveo sve pretrage, utvrdio točan izvor krvarenja, percipirao količinu krvarenja, a isto tako, nije mu na vrijeme niti ponovio gasteroenterološki pregled. Stoga se smatra da je nesavjesno liječio pacijenta koji je na tom odjelu u vrijeme njegova dežurstva iskrvario do smrti oko 15 sati na putu prema kirurškoj dvorani gdje je trebao biti podvrgnut operativnom zahvatu.
Sestre bez pogreške
Pokojni Buškulić prema svjedočenju medicinske sestre Ljiljane Blaslov, dovezen je s Nefrološkog odjela gdje je ležao zbog lumbalne upale kralježnice s povišenom temperaturom, toga dana oko 8 sati u vrlo teškom stanju.
– Kad je dovezen nama bio je u stanju šoka. Bio je jako blijed i potpuno bez tlaka, a pidžama, ruke su mu bile krvave. Vidjelo se odmah da je izgubio jako puno krvi pa je trebalo hitno reagirati. Ja i kolegica Irena Šoša nismo ga ni premještale na krevet s kolica već smo klekle kraj njega kako bi mu našle venu i izvadile malo krvi za određivanje krvne grupe prema kojoj smo mu trebale naručiti krv. To je redovan postupak za pacijenta koji je povratio svježu krv. Nakon što smo mu uspostavile venski put, intravenozno smo mu dali infuziju fiziološke otopine i lijekova za podizanje tjelesne tekućine. Potom smo mu po nalogu dr. Marcelića naručile 4 doze krvi i stabilizirale ga – prisjećala se sestra Blaslov događanja tog dana dodajući kako su potom pacijenta odvezli na gasteroenterološki pregled kojim je otkriven ugrušak u dnu želuca. No, taj se ugrušak nije dao izvaditi uobičajenim načinom pa su pristupili ispiranju. Sve je ukazivalo na to da pacijent više ne krvari, tvrdila je sestra dodavši još kako su i ona i njezina kolegica obavile taj dan sve što su kao medicinske sestre trebale te da je i sin pokojnog pacijenta koji je cijelo to vrijeme bio pokraj njih bio zadovoljan postupkom.
Marino Buškulić to je i potvrdio, no istaknuo je kako je sve krenulo po zlu kasnije, iza 14 sati smatrajući kako njegov otac nije na vrijeme podvrgnut operativnom zahvatu kojim bi se sanirao izvor unutarnjeg krvarenja. Između ostaloga, sestra Blaslov napomenula je kako s doktorom Marcelićem radi već punih 20 godina te da je on savjestan i iskusan liječnik. Spomenula je kako je pacijenta Buškulića najprije zaprimio dr. Klarin koji je ujedno i prenio dr. Marceliću sve o njegovu stanju i povijesti bolesti.
Operacija prekasno?
Sestra Ljiljana Ivandić koja radi na Odjelu gasteroenterologije, odjela vezanog uz JIL, tog je dana na posao došla u 15 sati.
– Počela sam odmah dijeliti lijekove, a kad sam bila pri kraju kolegica me obavijestila da su je pozvali na JIL u ispomoć. Kad sam podijelila terapiju do kraja i sama sam otišla tamo vidjeti mogu li i ja kako pomoći. Zatekla sam kolegice Nedu Vrkić i Ljiljanu Predovan kako sređuju tog pacijenta – posvjedočila je sestra Ivandić napominjući kako se sjeća da je pacijent primao terapiju i da je pored njega bio i monitor.
Obje sestre ispitivali su opunomoćenici Marina Buškulića, a ono što je ostalo nejasno jest zašto pacijentu u tako lošem stanju nije data zamjenska, nula krvna grupa te zašto ranije nije bio podvrgnut još jednom gastroenterološkom pregledu.
S obzirom da vještaci medicinske struke koji su na ročište trebali doći iz Zagreba zbog loših vremenskih prilika to nisu bili u mogućnosti, suđenje je odgođeno za travanj.