Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Osim kazni, policajci vozačima dijelili i promotivne majice

14.03.2012. 23:00
Osim kazni, policajci vozačima dijelili i promotivne majice


– Nekorištenje pojasa znatno utječe na stradavanje svih sudionika u prometnim nesrećama. No, svijest naših građana o važnosti vezivanja, kao i korištenja auto-sjedalice za djecu je na razini, jer je malo onih koji to ne poštuju – pojasnio je Ivica Rumora


Zadarska policija i jučer je na području grada i okolnih mjesta provodila najavljenu akciju pod nazivom “Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa”, a kako su istaknuli iz PU zadarske, akcija će se intenzivno provoditi sve do kraja ovog tjedna, upravo kao i u zemljama članicama EU.
– Nekorištenje sigurnosnog pojasa, kao bitnog elementa sigurnosti, posebno utječe na stradavanje svih sudionika u prometnim nesrećama, a posebno putnika na prednjim, odnosno stražnjim sjedalima. No, čini se kako je svijest naših građana o važnosti vezivanja sigurnosnim pojasom, kao i korištenja auto-sjedalice za djecu, na razini jer je zaista jako malo onih koji to ne poštuju – rekao je Ivica Rumora, pomoćnik načelnika za sigurnost cestovnog prometa u Postaji prometne policije PU zadarske.
On je jučer zajedno s kolegom Danijelom Gospićem kontrolirao promet kod zgrade Pegla. Osim uobičajenog posla, dvojica policajaca vozačima su dijelila promotivne majice s natpisom “Pametni znaju koliko je pojas važan”, a za simboličan poklon oni su im uzvraćali zahvalom i osmijehom.
– Svi se iznenade kada im damo majicu jer od nas nisu navikli dobiti nešto što nije u papirnatom obliku, našalio se Rumora, dodajući kako kazna za nevezivanje, bilo da je riječ o vozaču ili putniku, iznosi 500 kuna.
Inače, na području Zadarske županije ova se preventivno-represivna akcija provodi već nekoliko godina, a sama ideja rezultat je statističkih podataka vezanih uz stanje sigurnosti cestovnog prometa.
– Unatoč poduzimanju preventivnih i represivnih mjera od strane policije u nadzoru i kontroli cestovnog prometa, analiza stanja sigurnosti cestovnog prometa ukazuje da su u 2011. godini kao putnici u vozilima smrtno stradale četiri osobe, dok je 176 ozlijeđeno. Godinu dana ranije smrtno je stradalo pet putnika u vozilima, dok je 307 ozlijeđeno – istaknuo je Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije navodeći još kako iz analize statističkih podataka vidljivo da i dalje najviše stradavaju djeca.
 Težini stradavanja, pojašnjava Žodan, također, doprinosi nepoštivanje zakonskih odredbi jer se djeca nerijetko prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana, nisu smještena u dječju sjedalicu ili se nalaze u neprimjerenim sjedalicama koje nisu zadovoljile najosnovnije uvjete sigurnosti.
– Sigurnosni pojasevi nedvojbeno pridonose smanjenju opasnosti i rizika od nastanka ozbiljnih ozljeda tijekom naglog kočenja i pri sudarima vozila. Zato je Zakonom propisano da vozač i svi putnici tijekom vožnje uvijek koriste sigurnosne pojaseve – zaključuje Žodan ujedno upućujući apel svim vozačima i putnicima u vozilima na nužnost korištenja sigurnosnog pojasa.