Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Savjeti i potpora oboljelima na jednom mjestu

14.03.2012. 23:00
Savjeti i potpora oboljelima na jednom mjestu


Vjerujemo da će ubuduće svi zainteresirani puno lakše doći do nas kako bi dobili savjet i pomoć u borbi protiv raka dojke – rekla je dr. Tatjana Vukelić-Baturić, predsjednica Europa donne, koja na zadarskom području djeluje već 11 godina. Osim savjetima za prevenciju i liječenje ove opake bolesti, udruga se bavi i prikupljanjem novčanih sredstava za liječenje


Članice Udruge Europa Donna Zadar – Europske koalicije protiv raka dojke, jučer su svečano otvorile svoje nove prostorije u Veslačkoj ulici. Prostorije koje je udruzi na korištenje ustupio Grad Zadar dijelit će sa srodnom udrugom – Ligom protiv raka, s kojom već godinama surađuju.
– Naši su napori za dobivanjem vlastitog prostora napokon urodili plodom. Vjerujemo kako će ubuduće svi zainteresirani puno lakše doći do nas kako bi dobili savjet i pomoć u borbi protiv raka dojke – rekla je dr. Tatjana Vukelić-Baturić, predsjednica Europa donne, koja na zadarskom području djeluje već 11 godina. Osim savjetima za prevenciju i liječenje ove opake bolesti te pomaganjem ženama oboljelima od karcinoma dojke od kojeg u Hrvatskoj prema posljednjim statistikama godišnje umire 900 žena, udruga se bavi i prikupljanjem novčanih sredstava za liječenje.
Smanjiti smrtnost od raka dojke
– Prikupljenim novčanim sredstvima direktno pomažemo bržoj dijagnostici i uspješnom liječenju raka dojke. Tako smo prošle godine zadarskoj Općoj bolnici, odnosno odjelima radiologije i transfuzije donirali 70 tisuća kuna za transfuziološku ležaljku i ‘Vacora uređaj’ koji služi za bolju dijagnostiku raka dojke – istaknula je Vukelić-Baturić, napominjući da su u prikupljanju tih vrijednih sredstava svojim entuzijazmom pomogle i udruge žena iz Benkovca, Biograda, Nina te s otoka Ugljana gdje “ženske” udruge djeluju u Kukljici, Sutomišćici i Ugljanu. Vukelić-Baturić još je jednom podsjetila na ciljeve udruge gdje se na prvo mjesto stavlja pomaganje u smanjivanju smrtnosti od raka dojke, a osim toga, članice ulažu velike napore i čine sve što je moguće kako bi se oboljele žene izliječile.
– Želimo osigurati život bez patnje, zdraviji i ljepši, nama i generacijama koje dolaze – zaključila je Vukelić-Baturić, napominjući da udruga svake godine organizira dvije akcije kojima je cilj senzibiliziranje javnosti na ovu vrlo tešku i opasnu bolest, a riječ je o obilježavanjima Dana narcisa i Dana ružičaste vrpce. Rad i značaj Udruge pohvalio je dr. Petar Lozo, koji je prije 11 godina inicirao osnivanje, a kao motiv istaknuo je svoju nemoć da pomogne oboljelim ženama s kojima se susretao u svom poslu u trenucima kada se suočavaju s dijagnozom.
 “Rame za plakanje”
– Često mi se događalo da se žene rasplaču kad čuju dijagnozu, a zbog onih drugih koje su nestrpljivo čekale svoj red i nisu imale razumijevanja za njihove suze, ja im nisam mogao pružiti podršku. One sada imaju ‘rame za plakanje’ – rekao je dr. Lozo napominjući da je osim ranog otkrivanja raka dojke vrlo važna i podrška okoline i obitelji tijekom liječenja. S njim se složio i dr. Dario Nakić, ravnatelj OB Zadar, ističući da je zadarska bolnica učinila jako puno u posljednjih nekoliko godina počevši od nabavke aparature nužne pri otkrivanju i liječenju ove opake bolesti kao i u izobrazbi stručnih kadrova.
– Često se spominju, ali i spočitavaju liste čekanja za mamografiiju i ultrazvuk dojke. No, to nije tako. Liste čekanja od par mjeseci jesu u slučajevima redovitih i preventivnih pregleda, no kada je riječ o rizičnim pacijenticama kod kojih postoji sumnja na rak dojke, onda se taj pregled organizira u svega nekoliko dana jer smo svjesni koliko je važno rano otkrivanje bolesti za uspješno liječenje – rekao je dr. Nakić, ističući da od raka dojke obolijevaju i muškarci, iako rjeđe. Koliko je važna podrška oboljelim ženama te informacija da je danas medicina toliko uznapredovala pa da se stoga sve manje dojki uklanja, govorio je dr. Josip Bubičić iz Lige protiv raka. On je slikovito kazao da se povijest okrenula u suprotnom smjeru te da se danas odstranjene dojke ili dijelovi dojki uspješno rekonstruiraju.
– Strah od gubitka dojke često je razlog kasnog javljanja liječniku. Mišljenja sam da danas niti jedna žena ne smije ostati bez dojke – kazao je dr. Bubičić, iznoseći i crne brojke koje govore da i u Europi svake tri minute bude otkriven jedan rak dojke, a svakih šest minuta jedna žena podlegne toj opakoj bolesti. Dr. Bubičić je zaključio da je pravovremeno otkrivanje bolesti ključ izlječenja.