Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U kvalifikacije bez imperativa

14.03.2012. 23:00
U kvalifikacije bez imperativa


Sad kada smo došli do prvog mjesta očekuju nas kvalifikacije i želimo odigrati što bolje možemo i znamo, no bez nekog posebnog imperativa ulaska u viši rang – istaknuo je trener Poličnika Stjepan Marinović


Košarkaški klub Poličnik završio je trijumfalno sezonu A-2 lige jug na prvom mjestu. Ne samo da su postali prvacima već su taj uspjeh ostvarili dominirajući natjecanjem u kojem su doživjeli u 18 utakmica tek tri poraza. Od čega su dva bila na početku protiv Jazina i u posljednjem kolu kod Metkovića što je rezultatski bilo nevažno.
Superiornost Poličanaca u društvu dalmatinskih A-2 ligaša donijela im je mogućnost plasmana u viši rang, A-1 ligu za koju će morati proći sito kvalifikacija. Zajedno sa četiri preostala prvaka regionalnih A-2 liga pokušat će se ostvariti povijesni uspjeh za ovaj mladi sportski kolektiv, a u kakvim uvjetima i s kakvim očekivanjima se pristupa tom kvalifikacijskom ciklusu pokušao je dočarati strateg Poličnika, Stjepan Marinović.
– Evo zaključili smo najbolju sezonu u povijesti kluba s osvojenim prvim mjestom u konkurenciji dalmatinskih A-2 ligaša što je samo po sebi za nas veliki uspjeh. Imali smo taj cilj doduše pred početak sezone, no nismo očekivali da ćemo na ovakav dominantan način to i ostvariti. Sad kada smo došli do prvog mjesta očekuju nas kvalifikacije i želimo odigrati što bolje možemo i znamo, no bez nekog posebnog imperativa ulaska u viši rang. To ne znači da ne želimo eventualno doći do A-1 lige, no trebat ćemo dobro razmisliti ako to ostvarimo hoćemo li ući u tu avanturu ili ne.
 Problemi su vjerojatno financijske naravi?
– Želje su jedno, a mogućnosti drugo. Vjerojatno plasmanom u A-1 ligu ne bismo mogli igrati domaće utakmice u Poličniku zbog uvjeta koje ta dvorana pruža. S druge strane to bi zahtjevalo profesionalizaciju kluba, a sada smo na poluamaterskoj razini. Igrači bi trebali trenirati svaki dan, a većina njih rade svoje poslove i bilo bi vrlo teško uskladiti sve to za tako ozbiljno natjecanje. Normalno, da treba paziti u tim slučajevima da se ne bi klub zaletio grlom u jagode i onda otplesao jednu sezonu u prvoligaškom društvu. Mogući povratak u A-2 ligu nakon te prvoligaške sezone mogao bi biti poguban za egzistenciju kluba, a to je upravo ono što bi po svaku cijenu htjeli izbjeći.
Treba li onda navijati da uspijete u tim kvalifikacijama i ostvarite prvo ili drugo mjesto koje može voditi u A-1 ligu, ili ne?
– Što se tiče kvalifikacija, pristupit ćemo im vrlo ozbiljno kao i svim utakmicama do sada. To nije upitno. Odluka o tome hoćemo li u A-1 ligu ili ne, logički, će nastupiti u trenutku ostvarenja tog cilja. Znači trebamo prvo ostvariti uvjete za ulazak u A-1 ligu, a onda razmišljati o tom koraku. Do sada smo imali potporu općine Poličnik koja je financijski uglavnom pokrivala troškove, a bili smo i još uvijek smo jedini klub kojeg financira općina, a ne grad kao što je to slučaj sa svim ostalim ligašima. Zasad smo uspjeli ostati zdrav klub, na normalnim financijskim temeljima bez dubioza i bilo bi jako loše kada bi nam se zbog mogućeg jednogodišnjeg nastupa u višem rangu dovelo u pitanje postojanje kluba i zato treba dobro razmisliti i izvagati može li se sav taj plan nastupa u A-1 ligi realizirati do kraja – zaključio je Marinović.


Klapa na terenu i izvan njega




U rosteru Poličnika sve su uglavnom poznata imena široj zadarskoj košarkaškoj javnosti. Od braće Bulić: Marijana, Josipa i Ivana, pa Jure Dražovića, Luke Lovrića i Domagoja Vidakovića. Treba tu istaknuti i Zvonimira Baričevića i Ivicu Đerđu te nekolicinu mlađih igrača koji nadolaze poput Šime Kovačevića i Josipa Škare. Za sve njih trener Marinović je kazao da su jedna prava klapa koja stvara ugodnu radnu atmosferu na treninzima i utakmicama.
– Okosnicu momčadi nam čine sve većinom iskusni igrači koji su prošli mnoge terene kako A-2 tako i A-1 lige, a prije svega su jako dobro povezani prijateljstvima, kumstvima tako da nisam imao nimalo problema oko tzv. kemije u momčadi. Prava klapa na terenu i izvan njega i stvarno je užitak voditi te momke koji su u stanju uvijek pomoći jedan drugom.


Pet kandidata za jedno mjesto


Kvalifikacije za popunu A-1 lige započinju 24. ožujka kao i Liga za ostanak iz koje će se pretposljednja momčad nakon završetka sučeliti s drugoplasiranim iz kvalifikacija za popunu A-1 lige. Pobjednik iz dva susreta, vani i doma, će zaraditi ulaznicu za A-1 ligu. Naravno, svoje mjesto u višem rangu zaslužit će prvoplasirani iz kvalifikacija u kojem će osim Poličnika nastupiti ostali prvaci od četiri preostale A-2 lige. Tako će protivnici Poličancima u dvokružnom sistemu bodovanja biti Osječki sokol, Crikvenica, Dubrava i Međimurje.


KK POLIČNIK


Ivan Bulić, Josip Bulić, Marijan Bulić, Ivica Đerđa, Ante Gluić, Dragan Jurjević, Josip Mijolović, Josip Škara, Šime Kovačević, Jure Dražović, Domagoj Vidaković, Luka Lovrić, Zvonimir Baričević, Vinko Fain. Trener: Stjepan Marinović.