Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Umjesto ograđivanja povezati staništa

14.03.2012. 23:00
Umjesto ograđivanja povezati staništa


Koncept NATURA 2000 drugačiji je od onih kojima se prije nastojalo štititi prirodu. Umjesto ograđivanja mrežama i ogradama područja koja se žele zaštiti, što je bila prijašnja metoda, ovdje se vrijedna prirodna staništa žele povezati


Iz događaja u događaj “Morski utorak” Gradske knjižnice Zadar opravdava status jedne od najznačajnijih i najposjećenijih kulturnih manifestacija u našem gradu. To je zanimljivim i vrlo posjećenim predavanjem potvrdio u utorak navečer i Donat Petricioli, inženjer biologije i ekologije, podvodni fotograf te instruktor ronjenja. Tema predavanja održanog u Multimedijalnoj dvorani bila je NATURA 2000, sustav koji je Europska Unija osmislila kako bi se biološki i ekološki vrijedna područja što učinkovitije zaštitila. Hrvatska je pri Državnom zavodu za zaštitu prirode u studenom 2010. godine pokrenula projekt pod nazivom “Uspostavljanje konačnog prijedloga NATURA 2000 u teritorijalnom moru RH”.
– Koncept NATURA 2000 drugačiji je od onih kojima se prije nastojalo štititi prirodu. Umjesto ograđivanja mrežama i ogradama područja koja se žele zaštiti, što je bila prijašnja metoda, ovdje se vrijedna prirodna staništa žele povezati. Nacionalni parkovi u svijetu postoje već duže od stotinu godina, ali se pokazalo da su neki njihovi segmenti zbog čuvanja izgubljeni. Tako su, primjerice, u Yellowstoneu u SAD-u zbog čuvanja izgubljeni predatori što je dovelo do porasta populacije jelena koji su uništavali vrijedne biljne vrste. Zahvaljujući takvim primjerima ljudi su shvatili da kada se nešto odluči zaštititi, okruživanjem ogradama i mrežama te čuvanjem, neće se napraviti ništa dobrog, kazao je u uvodu svog izlaganja popraćenog projekcijama odličnih fotografija Petricioli.
– Kada je stvoren projekt NATURA 2000 Hrvatska se pokazala zanimljivom kao područje na kojem se mogu osigurati putevi seoba ptica sa sjevera na jug i obratno. U Europi je više od 20.000 područja uključeno u tu mrežu, a naša je zemlja tek na pragu te priče. Pred nama je posao izrade konačnog prijedloga područja koja će se uključiti u sustav NATURA 2000. Važan korak je bio izrada publikacije nazvane “Priručnik za određivanje morskih staništa u Hrvatskoj prema direktivi o staništima u Europskoj Uniji, dodao je Petricioli, a u nastavku se izlaganja usredotočio na more i morska područja zanimljiva u spomenutom kontekstu.
Publika je tako mogla čuti zanimljive opservacije o važnosti staništa posidonije te kako je u određivanju njezinih naselja Zadarska županija lider u zemlji, nadalje o važnosti estuarija koji su kod nas zanimljivi zbog izrazito stratificirane granice između slatke i slane vode, o tomu kako je taj fenomen zaslužan za rast najvećih jakupovih kapica u Novigradskom moru, o obalnim lagunama u koje su u nas uvrštena i jezera u Telašćici, na Mljetu, Zmajevo oko i druga, te o zanimljivosti grebena za bioraznolikost…