Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadrani pilotirali papirnatim avionima

14.03.2012. 23:00
Zadrani pilotirali papirnatim avionima


Osim u Zadru natjecanje se održava u još četiri hrvatska grada: Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci. U Zadru su se natjecatelji borili u velikoj konkurenciji u svim kategorijama s više od 150 prijavljenih natjecatelja


Tko kaže da je za dobru zabavu potrebno puno novca! Jučerašnje kvalifikacije za nacionalno natjecanje u letu papirnatih aviona Red Bull Paper Wings dokazale su da je dovoljan A4 papir, malo vještine, puno kreativnosti i zabava može početi.
Zadrani su se već 2009. godine okušali kao piloti papirnatih aviona na istom natjecanju, a ovoga puta u Arsenal su stigli spremni.
– Očekujem let od najmanje deset metara. Zadnji put izrađivao sam avion jutros, a prije toga ne sjećam se kada, ali nisam još zahrđao, samouvjeren je bio Ivan koji je iskoristio jutro u školi kako bi, skupa s kolegama, uvježbao let aviona.
Natjecanje se u Arsenalu odvijalo u tri kategorije: najveća udaljenost (u metrima), najduži let (u sekundama) i akrobatske vještine. Natjecatelji u prve dvije kategorije svoje avione izrađivali su prije samog natjecanja, dok su natjecatelji u kategoriji akrobacija mogli avion donijeti izrađen od kuće te im je uz papir bilo dopušteno korištenje škara, ljepila i drugih materijala. Trebalo je samo izraditi brz i vješt model i poletjeti.
Natjecanje je otvorio Đani čiji je avion iz prvog pokušaja preletio 14,35 metara da bi u drugom pokušaju preletio gotovo 16,5 metara. Odličan poticaj za ostale pilote da budu što bolji.
Od izrađenih primjeraka mogla se napraviti prava mala izložba. Bilo je tu aviona različitih dužina i oblika, sa zašiljenim i tupim vrhom, s velikim krilima ili dodatnim krilcima za brzinu, no samo prva tri pilota iz svake kategorije kvalificirala su se dalje na finalno natjecanje koje se održava u Zagrebu. Pobjednici iz svake kategorije u Zagrebu ići će na svjetsko finale u Salzburg u svjetski poznati Red Bullov Hangar 7.
Osim u Zadru natjecanje se održava u još četiri hrvatska grada: Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci. U Zadru su se natjecatelji borili u velikoj konkurenciji u svim kategorijama s više od 150 prijavljenih natjecatelja.
Možda baš zadarski pilot poleti do Salzburga te se okuša u konkurenciji s najboljima iz cijeloga svijeta.