Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dva desetljeća sjećanja na Mehu

Autor: Siniša Klarica

14.03.2013. 23:00
Dva desetljeća sjećanja na Mehu

Foto: Zvonko KUCELIN



Biranim riječima o Mehi jučer su govorili izaslanik ministra hrvatskih branitelja Ivica Arbanas, izaslanik načelnika Glavnog stožera OSRH-a brigadni general Mladen Fuzul, ratni zapovjednik Bojne kralja Tomislava Marinko Radas, ispred udruge Tigar brigadir Zdravko Andabak i gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na groblju Belafuža, jučer je obilježena 20. obljetnica pogibije Nenada Mataka Mehe. Nešto kasnije, u ulici koja nosi njegovo ime, skupili su se mnogobrojni branitelji koji njeguju sjećanje na ovog junaka Domovinskog rata. Po nadimku Meho znali su ga mnogi, ne samo branitelji sa zadarskog područja već i mnogi drugi koji ga nisu uspjeli upoznati, pa čak i njegovi neprijatelji.
Nenad Matak Meho pristupio je 5. studenoga 1990. specijalnoj postrojbi MUP-a RH “Rakitje”. Početkom akcije “Maslenica” Meho Matak je vođa borbene skupine za područje Smokovića, aerobaze, Zemunika Gornjeg, Škabrnje, Musapstana i Crnog. Prvi ulazi u Smoković, nakon čega sudjeluje i u oslobađanju Zemunika Gornjeg, gdje i nakon ranjavanja sudjeluje do kraja akcije i tek tada ide po liječničku pomoć. Nakon obrade rane, Meho odlazi ponovno na bojište u Poličnik. Nažalost, u 23. godini života, kobnog 14. ožujka 1993. godine na Velebitu u području Račabuša, Meho nailazi na neprijateljsku minu od koje stradava.
Biranim riječima o Mehi jučer su govorili izaslanik ministra hrvatskih branitelja Ivica Arbanas, izaslanik načelnika Glavnog stožera OSRH-a brigadni general Mladen Fuzul, ratni zapovjednik Bojne kralja Tomislava Marinko Radas, ispred udruge Tigar brigadir Zdravko Andabak te gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić. Svi su oni istaknuli kako je primjer Nenada Mataka Mehe i njegove ljubavi prema domovini, primjer kojim se trebaju napajati mladi naraštaji. Primjer je i to za ova tmurna vremena kako i u teškim situacijama, ljubav prema domovini i vjera u svoj narod mogu zemlju izvući i vratiti je na put koji su promišljali mnogi hrvatski branitelji koji danas, poput Mehe, nisu među nama.