Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Loše tjelesno držanje glavni uzrok boli u vratu

Autor: Mario Padelin

14.03.2013. 23:00
Loše tjelesno držanje glavni uzrok boli u vratu


Loše tjelesno držanje, dugotrajni sjedeći položaj i rad za kompjutorom najkraći su put do vratnog bolnog sindroma


U Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice Zadar ovoga utorka održano je još jedno u nizu predavanja na inicijativu Hrvatske lige protiv reumatizma, a u organizaciji zadarskog ogranka i Opće bolnice Zadar. Tema ovog stručnog predavanja bila je “Vratni bolni sindromi”, a koliko je ovaj problem aktualan među populacijom najbolje pokazuje i velik broj prisutnih Zadrana. Predavačica je bila liječnica Marina Nekić, specijalist fizijatar Odjela za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju Opće bolnice Zadar. Nakon što je odgovorila na brojna pitanja prisutnih zamolili smo dr. Nekić da nam ukratko pojasni svoje izlaganje.
– Pod pojmom bolnog sindroma vrata podrazumijevamo smetnje koje nastaju kao posljedica promjena na vratnom dijelu kralješnice. Najčešće se radi o kliničkom sindromu degenerativnih promjena koje se manifestiraju bolom, mišićnom napetošću vrata i ramenog obruča te vegetativnim smetnjama u području glave i gornjih ekstremiteta.
Zbog čega nastaje ova smetnja?
– Više je faktora rizika. Loše tjelesno držanje, dugotrajni sjedeći položaj, rad za kompjutorom, ali i genetska predispozicija. Posebno bih naglasila probleme koji nastaju uslijed fizičke neaktivnosti, ali i profesionalne izloženosti.
Kako se provodi liječenje ovih tegoba?
– Razlikujemo akutnu fazu i subakutnu ili kroničnu. Kod obje ove faze koristimo medikamentoznu terapiju i procedure fizikalne terapije. Ovisno o tijeku bolesti koristi se termoterapija, manualna masaža i elektroterapija, a posebna se pažnja pridaje kineziterapiji. Cilj je podržati pacijenta da se što prije vrati svakodnevnim aktivnostima.
Kada planirate tretman, koji su vam ciljevi tog tretmana?
– Više je ciljeva kojima stremimo. Ne treba ni napominjati koliko je pacijentu potrebno olakšati njegove bolove, ali i druge simptome koji mogu stvarati neugodu. Održavanje pokretljivosti je od velike važnosti za normalan i zdrav život, a pravovremeno i učinkovito djelovanje poboljšava kvalitetu života i sprječava invalidnost.
Što preporučujete ovakvim pacijentima?
– S obzirom na to da je kod većine pacijenata s bolom u vratu uzrok loše tjelesno držanje, to je potrebno korigirati malim promjenama pri uobičajenim dnevnim aktivnostima. Treba raditi dulje pauze kod duljeg sjedenja za volanom ili kompjutorom. Treba, također podesiti radni stol, monitor, ali i izbjegavati držanje telefona između uha i ramena. Treba se povremeno relaksirati i tako smanjiti napetost vratne muskulature.
Znači, samopomoć je bitna i kod ovakvih smetnji.
– Naravno. Treba paziti i na spavanje. Potrbušno je spavanje napor za naš vrat. Treba izabrati i jastuk koji podržava prirodnu zakrivljenost vrata. Muskulaturu treba istezati i relaksirati. Jakost mišića koji čine oslonac za vrat je od velike važnosti, ali i opće stanje muskulature, kondicija i sve što je potrebno za normalan i zdrav život.