Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nevjera nam je i genima

Autor: Valentina Mlađen

14.03.2013. 23:00
Nevjera nam je i genima

Foto: Filip BRALA



Na ono vječno pitanje tko je izabrao koga, psihologija kaže kako su žene te koje biraju i uglavnom su poprilično izbirljive


Ono što zovemo ljubav znanstvenici nazivaju bliskost ili privrženost koja nastaje međudjelovanjem hormona, gena, fizičkih karakteristika i drugih složenih procesa koji su se usavršavali tisućljećima u procesu evolucije. Ipak, u jednom se slažu i romantici i znanstvenici, zaljubljenost i ljubav mogu trajati vječno, a to su dokazala i istraživanja.
Vječni osjećaj leptirića u trbuhu, tvrdi Pavela, možemo zadržati zajedničkim aktivnostima u kojima oba partnera dožive uzbuđenje, a to je otkrivanje novih stvari, odlazak na putovanja, ukratko – izbjegavanje rutine.
Ona je u sklopu Tjedna mozga u dvorani Gradske knjižnice Zadar održala predavanje “Kako biramo partnere?” koje je, očekivano, izazvalo ogroman interes publike.
Pavela je na temelju uglavnom najnovijih psiholoških istraživanja, ali i nekih koje je provela sama, pojasnila kako muškarci biraju žene i kako žene biraju muškarce iznoseći niz zanimljivih, uglavnom nepoznatih, činjenica o muško – ženskim odnosima.
Na predavanju je iznesena i pomalo šokantna činjenica da je u Europi postotak muškaraca koji se brinu za djecu kojoj nisu biološki roditelj 10 do 12 posto, a to oprilike znači da svako deseto dijete nije s biološkim ocem. Naime, u fazi ovulacije žena odabire najoptimalnijeg seksualnog partnera za uspješno potomstvo, čak i ako to nije njezin partner, kojem se potom vraća. Laički rečeno, u fazi ovulacije, događaju se mnoge prevare. Ipak Pavela kaže, varanje se teško može opravdati samo genima, priča je ipak složenija od toga.
– Kad je riječ o ovih izletima, to jednostavno postoji unutar vrste i možemo reći da je na neki način određeno našim genima te je veća vjerojatnost da će osobe koje imaju veću razinu testosterona kod muškaraca, odnosno estrogena kod žena stupati u spolne odnose sa drugim osobama, pojašnjava Pavela ističući kako nas uz partnera ipak ne veže samo fizička privlačnost nego nešto puno dublje, a to je već spomenuta privrženost.