Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pravilnik je lomača za humanističke zanosti

Autor: Siniša Klarica

14.03.2013. 23:00
Pravilnik je lomača za humanističke zanosti

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Taj pravilnik nije samo kulturocid nad hrvatskom znanošću, nego i nad europskom znanošću. Nije bitno što je stari pravilnik donio HDZ. Bitno je da je bio vrijedan kao i ona zvanja koja su se po njemu stjecala. Nažalost, moram zaključiti da živimo u recesiji duha koja je puno opasnija od ove ekonomske – Jure Zovko
Hrvatska u filozofskom zrcalu naslov je knjige zadarskog profesora filozofije Jure Zovka koja je preksinoć predstavljena u Znanstvenoj knjižnici u Zadru. Riječ je o kompilaciji tekstova objavljenih na portalu Dnevno. napisanih nakon pogleda kroz filozofsku prizmu na aktualna društvena događanja u nas. Ulomke iz knjige čitala je glumica Anja Šovagović Despot, a o knjizi i aktualnostima govorio je prof. Nino Raspudić, poznatiji kao jedan od trojice protagonista tv emisije Peti dan.
Nino Raspudić predvidio je kako će ova knjiga za 50-ak godina sigurno biti vrijedan dokument svog vremena.
Kao Hegelovac Zovko se obrušio na aktualni Pravilnik o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja za kojeg je rekao da je pripremio lomaču za humanističke zanosti. No umjesto da protiv njega ustaju oni mladi humanistički znansvenici, to čine oni koji su poput Zovka već stekli trajna akademska zvanja.
– Taj pravilnik nije samo kulturocid nad hrvatskom znanošću, nego i nad europskom znanošću. Nije bitno što je stari pravilnik donio HDZ. Bitno je da je bio vrijedan kao i ona zvanja koja su se po njemu stjecala. Nažalost, moram zaključiti da živimo u recesiji duha koja je puno opasnija od ove ekonomske. Kad bi svi moji kolege dali svoje mišljenje, kao što ja dajem, o stanju u društvu, sigurno je da bi izašli iz te recesije, rekao je prof. Zovko.
Zovko kaže kako je htio svojim čitateljima objasniti zašto Hrvatska ne može poslužiti kao paradigma Hegelova koncepta “umske države”, a S. R. Njemačka, Švicarska i Skandinavske zemlje mogu. Građani navedenih država ponosni su na svoje državne institucije, na ostvarenu slobodu, sigurnost i gospodarsko blagostanje pa zato vode računa o stbilnosti i prosperitetu države. U Hrvatskoj to nažalost, ukazuje knjigom Zovko, nije slučaj.