Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ana Matulić, Marijana Dokoza i Antonija Trupinić dobile nagradu “Utjecajne hrvatske žene”

14.03.2017. 23:00
Ana Matulić, Marijana Dokoza i Antonija Trupinić dobile nagradu “Utjecajne hrvatske žene”


Mreža hrvatskih žena (The Croatian Women’s Network) sa sjedištem u Torontu na gala svečanosti u zagrebačkom Sheratonu dodijelila je 26 prestižnih nagrada “Utjecajne hrvatske žene” (Croatian Women of Influence Award) i “Buduće liderice” (Future Leaders Award).
Među najutjecajnijim hrvatskim ženama su i tri iz Zadarske županije: OPG-ovka Ana Matulić s otoka Pašmana, novinarka i književnica Marijana Dokoza iz Galovca koja uređuje hrvatsko-njemački mjesečnik Fenix Magazin, te natporučnica Antonija Trupinić, pilotkinja i nastavnica letenja u Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO u vojarni Zemunik.
Priznanje i odgovornost
– Stvarno je divno biti među svim ovim inspirativnim ženama i čuti njihove priče. Mislim da je to vjetar u leđa za daljnji rad i veliki poticaj za animiranje mladih žena za pilotski posao, kazala Trupinić koja potječe iz Cernika pored Nove Gradiške.
Magistrica aeronautike i vojna pilotkinja, višegodišnja natjecateljica u bodybuildingu i fitness trenerica, nagradu “Utjecajne hrvatske žene 2017” dobila je u kategoriji “Žene u oružanim snagama”.
– Nagrada je i priznanje, ali i velika odgovornost. Odsad želim biti još bolja u svemu što radim i biti primjer svim ženama svih uzrasta kako se marljivošću, učenjem, znanjem, radom i velikom upornošću može sve, doslovno sve, poručila je natporučnica Antonija Trupinić.
Nagrade “Utjecajne hrvatske žene 2017.” koja prepoznaje angažirane, inovativne i utjecajne žene primile su liječnice, poduzetnice, novinarke, glumice, sportašice, Hrvatice i žene hrvatskoga podrijetla iz Bosne i Hercegovine, Italije, Belgije, Austrije, Njemačke, SAD-a i Južne Amerike.
– Ova nagrada je velika čast i privilegija, kazala je Dokoza koja je među najzaslužnijima za održavanje dobre informiranosti Hrvata u Njemačkoj na hrvatskom jeziku.
Napisala je dvije zbirke poezije i tri romana, pisala je za Zadarski list, Narodni list, Zadarski regional, Sport info, Viki, Arenu i Gloriju, a sada za inozemno izdanje Večernjeg lista.
– Njemačka je moderna država. Zahvaljujući volji, želji i strasti prema onome što vole raditi žene u Njemačkoj mogu, uz podršku supruga, biti uspješne poslovne žene i majke, tvrdi Dokoza koja je nagradu dobila u kategoriji “Vodstvo i inovacije”.
Ana Matulić nije bila na dodjeli nagrada zbog ranije dogovorenih obaveza, no ističe kako joj je drago što je njezin rad prepoznat i što je svrstana među najutjecajnije hrvatske žene.
– Ovo mi je novi poticaj za rad u OPG-u, a posebno mi je drago što je hrvatski otočni proizvod prepoznat izvan granica Hrvatske. I dalje ću raditi na promociji hrvatskog otočnog proizvoda, kazala je Matulić.
Poruka svijetu o Hrvatskoj i Hrvatima
Osim Ane Matulić, Marijane Dokoza i Antonije Trupinić nagradu su dobile: Blanka Vlašić, Gabriela Elena Spanić Utrera, Nela Sršen, Ivana Čulo, Branka Ćubelić, Nika Pinter, Nada Caktas, Anđelita Šokić, Ivančica Dvoržak Schrunk, Tamara Gazdić-Alerić, Petra Gregoritz, Mara Letica- Saad, Mara Lukač-Steir, Andrea Novak Neumann, Delfa Kosic, Anita Šalić, Silvija Šušnjić, Suzana Tkalčić, Ksenija Uroić, Dijana Zadravec i Esther Gitman.
– Želja nam je podići svijest društva o angažiranosti, inovativnosti i utjecaju žena hrvatskog podrijetla, koje svojim uspjesima i postignućima nadahnjuju i predstavljaju veliki potencijal u zemljama u kojima žive i predivna su poruka svijetu o Hrvatskoj i Hrvatima, kazala je Caroline Spivak, osnivačica Mreže hrvatskih žena i utemeljiteljice nagrade “Utjecajne hrvatske žene”.
Na svečanosti su bili i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, glavni državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, ravnateljica Hrvatske Matice iseljenika Mirjana Piskulić i drugi.
Prvi put Mreža hrvatskih žena dodijelila je i počasnu nagradu “Friends of Croatia” dr. Esther Gitman, zbog iznimnih zasluga u promicanju istine o životu i djelovanju blaženog kardinala Alojzija Stepinca.
Mreža hrvatskih žena organizirala je i međunarodnu konferenciju “Napredak žena, napredak ekonomije. Ostvari potencijal!”, koja se održala pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.