17 °C
Online izdanje
Četvrtak, 23.ožujka 2017.
Vi ste ovdje:  Home » Kultura
RSS feed
Današnji broj
Kultura
Povratak
Drugi broj odličan, treći će biti još i bolji
Piše: Ante Rogić
Foto: Marin GOSPIĆ

U Velikoj dvorani Odjela za povijest jučer je predstavljen drugi svezak časopisa Miscellanea hadriatica et mediterranea. Pozdravnu riječ održao je prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić, a o časopisu su govorili izv. prof. dr. sc. Ante Bralić, pročelnik Odjela za povijest i prof. dr. sc. Anamarija Kurilić, glavna urednica časopisa.

Drugi svezak časopisa predstavili su prof. dr. sc. Pavuša Vežić s Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru i izv. prof. dr. sc. Milorad Pavić s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru.

Sedam priloga i rasprava predstavio je dr. Vežić, dok je dr. Pavić govorio o tri prikaza koja nam donosi drugi svezak časopisa Odjela za povijest.

Dr. Anamarija Kurilić zahvalila je prof. Faričiću i Uredu za izdavačku djelatnost, istaknuvši kako je od važnosti svaka pomoć, financijska i savjetodavna. Glavna urednica je zahvalila i svim autorima, bez kojih, kazala je, ne bi ni bilo novog sveska.

- Ostvaren je cilj, a to je da časopis ne bude usko povijesni, već povijesni u širem smislu. Dakle, da se odnosi na šire periode i razne aspekte ljudskog života. No da nema recenzenata, ovi radovi ne bi bili ovakvi kakvi jesu. Hvala i prevoditeljici, jako je težak posao prevođenja stručne građe. Hvala i pročelniku, jer bi bez potpore odjela išlo jako teško. Treći broj će, daj Bože, biti još i bolji. Nastojimo da barem jedan rad bude iz inozemstva, a to je pokazatelj da su nas prepoznali i da ih zanima sudjelovanje u časopisu. U prvom broju je to bila kolegica iz Italije, a u ovome kolega iz Zuricha. Prilično sam ponosna na sve to skupa, kazala je dr. sc. Anamarija Kurilić.

U uvodniku časopisa ona i pročelnik Bralić ističu kako, u skladu s koncepcijom časopisa, otvorenom prema znanstvenim temama iz raznih povijesnih znanosti vezanih uz jadransko-mediteranski krug, i u ovom broj nalazimo radove, koji se osim klasičnim povijesnim sadržajim,a bave i interdisciplinarnim temama, poput dva rada vezana uz povijesno- umjetnička pitanja i jednog rada najvećim dijelom posvećenom konzervatorsko-restauratorskim radovima jedne kočije. Dio radova je, napominju, i u ovom broju posvećen prerano preminulom nastavniku Odjela za povijest, doc. dr. sc. Franji Smiljaniću.

Trenutno nema komentara

Niste registrirani?

Registrirajte se ili logirajte kako biste iskoristili pune mogućnosti portala Zadarskog lista. Besplatno je!

Copyright © 2008. Zadarski list Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Marketing
Powered by Sitestudio.hr