Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Izložbom starih aparata osvijestiti problem glaukoma

14.03.2017. 23:00
Izložbom starih aparata osvijestiti problem glaukoma


U organizaciji Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, Sveučilišta u Zadru i Narodnog muzeja Zadar priređena je izložba Odjela za oftalmologiju Opće bolnice Zadar pod nazivom “Glaukom tihi kradljivac vida”. Izložba je otvorena jučer u Gradskoj loži, a uz velik broj posjetitelja nazočili su i učenici Medicinske škole Ante Kuzmanića pod vodstvom ravnatelja Davora Vidakovića.
Dr. Suzana Konjevoda, šefica Očnog odjela zadarske Opće bolnice, istaknula je kako se na izložbi može vidjeti nekoliko filmova na kojima su osobe koje su izgubile vid radi glaukoma. Također, predstavljena je povijest Odjela za oftalmologiju OB Zadar, putem aparata koji su se nekad koristili u dijagnostici.
– Na izložbi su postavljeni eksponati iz ’60-ih godina prošlog stoljeća, kada je osnovan Odjel za oftalmologiju Opće bolnice Zadar. Ovo je još jedan znak da naša bolnica ima što pokazati. Zahvalila bih ovom prilikom Ligi protiv raka na pomoći u realizaciji ove izložbe, kao i one prošlogodišnje, istaknula je dr. Konjevoda uručivši potom dr. Branku Dukiću, predsjedniku Lige, prigodnu zahvalnicu. Dr. Dukić je zahvalio na trudu i naporu koji se ulaže u borbu protiv glaukoma.
– S ovom zahvalnicom dajete Ligi još veće značenje. Želio bih da podržite i akciju Nadbiskupije kojom se tijekom korizme prikupljaju sredstva za kupnju linearnog akceleratora, kazao je dr. Branko Dukić. U ime Opće bolnice Zadar otvorenju izložbe nazočio je dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja, a Sveučilište u Zadru predstavljali su prorektori dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić i dr. sc. Slaven Zjalić.
– Nadam se da je ovo početak jedne tradicije i da ćemo nastaviti s ovakvim izložbama. Također, vjerujemo kako se na taj način može doprinijeti osvještavanju ovog problema, istaknuo je dr. sc. Slaven Zjalić.