Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Talijanska akro grupa Frecce Tricolori u posjetu Krilima Oluje

14.03.2017. 23:00
Talijanska akro grupa Frecce Tricolori u posjetu Krilima Oluje


Zajedno ćemo uvježbavati svoje programe nastupa za sezonu 2017, a piloti obje akro grupe imat će prigodu letjeti sa svojim kolegama tijekom trenažnih letova, rekao je pukovnik Damir Barišić
Kako što je najavljeno, akrobatska grupa talijanskog ratnog zrakoplovstva “Frecce Tricolori” posjetit će u srijedu 22. ožujka godine akrobatsku grupu “Krila Oluje” u 93. zrakoplovnoj bazi Zemunik.
Ovo je prvi dolazak jedne inozemne akrobatske grupe u bazu Zemunik, a produkt je to međusobne suradnje dvaju nacionalnih akrobatskih grupa, “Krila Oluje” i “Frecce Tricolora” i rezultirat će njihovim zajedničkim letenjem i uvježbavanjem programa nastupa za nadolazeću sezonu 2017. Prvi je to dolazak aviona talijanskog ratnog zrakoplovstva nakon Drugog svjetskog rata u Zadar. Tako će u sklopu posjeta, u srijedu  22. ožujka, iznad zadarske rive akrobatska grupa “Frecce Tricolori” izvesti i trenažne letove, a posjetitelji će imati priliku vidjeti jedan od njihovih letova za uvježbavanje programa za sezonu 2017. u trajanju 30 minuta, kroz prikaz uvježbavanja određenih segmenata programa. Kao što doznajemo, Talijani su inzistirali na tome da je riječ o trenažnim letovima, a ne o nastupu, jer im službeni program za ovu sezonu još nije odobren. Istog dana, u srijedu  22. ožujka, u sklopu obilježavanja Dana 93. zrakoplovne baze i  25. obljetnice osnutka, planiran je na rivi i letački program, u kojem će sudjelovati 28 vojnih aviona i helikoptera, a na kojem je predviđen nastup i akrobatske grupe HRZ i PZO-a “Krila Oluje”.
Uoči dolaska talijanske akrobatske grupe, vođa “Krila Oluje” pukovnik Damir Barišić istaknuo je kako je ovo jedan od najatraktivnijih događaja i za HRZ i PZO, ali prije svega za brojne posjetitelje koji će moći uživati u spektakularnim akrobacijama hrvatskih i talijanskih vojnih pilota.
– Iznimno mi je zadovoljstvo što po prvi put u Zadru možemo ugostiti jednu od najpoznatijih svjetskih akro grupa, akro grupu talijanskog ratnog zrakoplovstva Frecce Tricolori. Prvi put smo zajedno sudjelovali na aeromitingu ROIAS 2006. godine u Rumunjskoj, što je ujedno bio i prvi međunarodni nastup „Krila Oluje”. “Frecce Tricolori” i “Krila Oluje” zajedno će uvježbavati svoje programe nastupa za sezonu 2017, a piloti obje akro grupe imat će prigodu letjeti sa svojim kolegama tijekom trenažnih letova, rekao je pukovnik Barišić.
Frecce Tricolori ili 313. Gruppo Addestramento Acrobatico obično nastupaju s deset zrakoplova Aermacchi MB-339PAN (devet u grupi plus jedan solist) i po mnogima imaju najatraktivniji zrakoplovni program na svijetu. Tako će Zadrani i njihovi gosti imati prilike na zadarskoj rivi, jednoj od najboljih prirodnih pozornica za akro-letove, uživati u velikoj svjetskoj atrakciji.