Talijanska akro grupa Frecce Tricolori u posjetu Krilima Oluje

Slika korisnika admin

Kako što je najavljeno, akrobatska grupa talijanskog ratnog zrakoplovstva "Frecce Tricolori" posjetit će u srijedu 22. ožujka godine akrobatsku grupu "Krila Oluje" u 93. zrakoplovnoj bazi Zemunik.

Ovo je prvi dolazak jedne inozemne akrobatske grupe u bazu Zemunik, a produkt je to međusobne suradnje dvaju nacionalnih akrobatskih grupa, "Krila Oluje" i "Frecce Tricolora" i rezultirat će njihovim zajedničkim letenjem i uvježbavanjem programa nastupa za nadolazeću sezonu 2017. Prvi je to dolazak aviona talijanskog ratnog zrakoplovstva nakon Drugog svjetskog rata u Zadar. Tako će u sklopu posjeta, u srijedu  22. ožujka, iznad zadarske rive akrobatska grupa "Frecce Tricolori" izvesti i trenažne letove, a posjetitelji će imati priliku vidjeti jedan od njihovih letova za uvježbavanje programa za sezonu 2017. u trajanju 30 minuta, kroz prikaz uvježbavanja određenih segmenata programa. Kao što doznajemo, Talijani su inzistirali na tome da je riječ o trenažnim letovima, a ne o nastupu, jer im službeni program za ovu sezonu još nije odobren. Istog dana, u srijedu  22. ožujka, u sklopu obilježavanja Dana 93. zrakoplovne baze i  25. obljetnice osnutka, planiran je na rivi i letački program, u kojem će sudjelovati 28 vojnih aviona i helikoptera, a na kojem je predviđen nastup i akrobatske grupe HRZ i PZO-a "Krila Oluje".

Uoči dolaska talijanske akrobatske grupe, vođa "Krila Oluje" pukovnik Damir Barišić istaknuo je kako je ovo jedan od najatraktivnijih događaja i za HRZ i PZO, ali prije svega za brojne posjetitelje koji će moći uživati u spektakularnim akrobacijama hrvatskih i talijanskih vojnih pilota.

- Iznimno mi je zadovoljstvo što po prvi put u Zadru možemo ugostiti jednu od najpoznatijih svjetskih akro grupa, akro grupu talijanskog ratnog zrakoplovstva Frecce Tricolori. Prvi put smo zajedno sudjelovali na aeromitingu ROIAS 2006. godine u Rumunjskoj, što je ujedno bio i prvi međunarodni nastup „Krila Oluje". "Frecce Tricolori" i "Krila Oluje" zajedno će uvježbavati svoje programe nastupa za sezonu 2017, a piloti obje akro grupe imat će prigodu letjeti sa svojim kolegama tijekom trenažnih letova, rekao je pukovnik Barišić.

Frecce Tricolori ili 313. Gruppo Addestramento Acrobatico obično nastupaju s deset zrakoplova Aermacchi MB-339PAN (devet u grupi plus jedan solist) i po mnogima imaju najatraktivniji zrakoplovni program na svijetu. Tako će Zadrani i njihovi gosti imati prilike na zadarskoj rivi, jednoj od najboljih prirodnih pozornica za akro-letove, uživati u velikoj svjetskoj atrakciji.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno