Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sladoljev zagorčao Zadranima

Autor: Šime Ćurko

14.04.2009. 22:00
Sladoljev zagorčao Zadranima

Foto: Filip BRALA



Osamdeset sekundi prije kraja Sladoljev je obranio udarac Brkljače, budući da su tada gosti imali vodstvo 27:25, značio je to i konačni slom odličnog otpora Zadrana koji su tako porazom ostali bez plasmana u polufinale Kupa, što bi bio jedan od najvećih klupskih uspjeha. Nakon 22:21 u 50. minuti proradio je Arnaduovski s tri gola. Zadar u tom vremenu nije znao iskoristiti igrača više, gosti jesu i nakon 23:25, iako je s dva gola Mijolovića Zadar dvaput došao na gol zaostatka (24:25, 25:26), prve prilike za rezultatsku senzaciju više nije bilo.
Počelo je neiskorištenim sedmercem Peše, što su gosti iskoristili za početno vodstvo od 2:0. No, Zadrani se nisu dali, raspoloženi Ivan Buovac košarkaškim je prodorima zbunjivao obranu Čakovčana i držao Zadar u igri. Štoviše, u 14. minuti Buovac je pogodio za 7:6, prvo zadarsko vodstvo na utakmici. Nakon početnog nesnalaženja u obrani Zadrani su zaigrali čvršće, svjesni da bez prave obrane nemaju velikih izgleda protiv premije ligaša. Takav pristup domaćih donio je potpuno ravnopravnu igru u kojoj su se momčadi stalno izmjenjivale u vodstvu, sve do kraja utakmice. U posljednje dvije minute prvog poluvremena gosti ostaju s igračem manje (isključen Mesarić) što Samaržija s crte koristi za 13:12. Domaći su pokušali obraniti zadnji napad Čakovčana ne bi li na poluvrijeme otišli u rezultatskom plusu. Dvadeset sekundi prije isteka prvih 30 minuta Cota koji je nakratko zamijenio odličnog Meštrića brani sedmerac Pažinu, ali suci su vidjeli prebrzi ulazak u prostor Peše i sedmerac se ponavlja. Paleka vraća na gol Meštrića, a Pažin iz drugog pokušaja zabija za izjednačenje.
Bolje su gosti počeli u drugom poluvremenu, dvije minute bile su im dovoljne za tri uzastopna gola kojima je s dvije vezane obrane pripomogao vratar Tomislav Sladoljev. Zadar se kod 13:16 našao u do tada najvećem zaostatku. Hvatanje rezultatskog zaostatka nije nimalo bio lagan posao, ponajviše zbog toga što Zadar u napadu prvih 40-ak minuta, suprotno najavama, uopće nije koristio kontru, već se u napadu morao silno trošiti za svaki gol, što se onda moralo osjetiti i u povremenom manjku koncentracije u obrani.
U 35. minuti Paleka na klupu šalje Meštrića (do tada devet obrana) i na gol je stao Cota koji je nastavio tamo gdje je Meštrić stao i zaustavio nekoliko teških lopti. Zadar je na 17:18 bio nekoliko minuta u kojima je, iako je imao igrača manje, stalno bio u prilici izjednačiti. Nakon dvije neiskorištene kontre i vratnice Brkljače, Merhar u 43. vraća stvari na početak (17:17) iz prve prave kontre.
Mocire su na nogama u 45. minuti kada Sladoljev najprije brani kontru Merharu, ali nekoliko sekundi kasnije u novom pokušaju zadarski kadetski reprezentativac u istoj situaciji svladao je Sladoljeva i Zadar ima 20:19. Merhar je u drugom poluvremnu igrao kao u transu, svojom je brzinom potpuno razbio ritam Čakovčana.
Odgovor Coti na drugoj strani je Sladoljev koji je također ušao u seriju obrana, a s tako raspoloženim vratarima neizvjesna je završnica bila zagarantirana…
 


 ZADAR GORTAN – PERUTNINA PIPO IPC 26:28 (13:13)


ZADAR – Dvorana Mocire. Gledatelja: 300. Suci: Ladić (Sračinec), Mraz (Trnovec Bartolovečki).
ZADAR GORTAN: Meštrić (12), Buovac 8 (2), Torbarina, Franković, Miletić, Merhar 7, Samaržija 3, Peša 2, Šimičević, Brkljača 4, Mijolović 2, Vučetić, Cota (6). Trener: Roko Paleka.
PERUTNINA PIPO IPC: Lončar, Arnaudovski 3, Crnić 5, Varga 4, Balog, Sladoljev (13), Turk 1, Mesarić 2, Krajner, Herman, Ćavar 1, Pašalić 8, Lesjak, Pažin 4 (3). Trener: Josip Borković.
Sedmerci: Zadar Gortan 2 (3); Perutnina Pipo IPC 3 (3).
Isključenja: Zadar Gortan 6 minuta (Mijolović, Samaržija, Merhar); Perutnina Pipo IPC 8 minuta (Mesarić 2+2, Pašalić, Herman).




 BEZ PRAVE ZAMJENE


Roko Paleka na teren je poslao najavljenu sedmoricu (Meštrić, Samaržija, Brkljača, Peša, Buovac, Merhar, Franković) u kojoj se umjesto ozlijeđenog Anđela Žeravice na mjestu kružnog napadača našao Bruno Franković. Kasnije su još priliku dobili Cota i nakratko Vučetić. Zadranima je tako nedostajao makar jedan igrač koji bi kvalitetno zamijenio nekoga iz prvih sedam. Cota je bio premalo.