Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kazna i od samo jednog dana zatvora izjednačila bi agresora i žrtvu

14.04.2011. 22:00
Kazna i od samo jednog dana zatvora  izjednačila bi agresora i žrtvu


Bio je vrlo strog vojnik, a na drugu stranu takav čovjek koji bi košulju sa sebe skinuo i dao je onome kome je potrebita, kaže Telesmanić


Jedan od onih  koji će danas sa zebnjom čekati izricanje presude generalima Anti Gotovini, Mladenu  Markaču i Ivanu Čermaku bit  će i ratni zapovjednik 7. domobranske pukovnije Danijel  Telesmanić Did. Telesmanića  su jučer posjetili danski novinari, zanimajući se napose  za ratni put generala Ante  Gotvovine.
– Ispričao sam im kako nas  je general Gotovina okupio u  obučnom centru u Šepurinama kako bi nam održao predavanje o potrebi vojničkog  ponašanja u oslobodilačkim  akcijama koje su tad bile pred  nama. Tom prilikom bio je  nazočan i tadašnji koadjutor, a  kasnije nadbiskup zadarski  Ivan Prenđa. Još i danas se  sjećam kao je govorio da zarobljenom vojniku ne smije  suditi onaj koji ga je zarobio.  “Kad vojnik prestane pucati i  položi oružje, o njemu se mora brinuti kao o čovjeku, a  postoje drugi koji će mu eventualno suditi”, govorio nam je  Gotovina, tjerajući nas da razmislimo kako bi mi željeli da  se prema nama odnose, ako bi  bili zarobljeni.
Stoga Telesmanić ne može  ni zamisliti da je Gotovina  uopće optužen za djela koja  mu pripisuje tužilaštvo suda u  Den Haagu. Po njemu, jedino  je oslobađajuća presuda potpuno ispravna i objektivna. U  protivnom, bilo bi to, kaže  Telesmanić, izjednačavanje  agresora i žrtve.
– Javnosti je poznato kako je  Gotovina reagirao na sastanku u kninskoj tvrđavi kad je  čuo što se događa na terenu.  Toliko ga je to pogodilo i toliko je bio ljut na određene  zapovjednike, da umalo nije  došlo do fizičkog obračuna,  posebice zbog događaja po samom gradu. Ne bih ovom prilikom o kojim zapovjednicima  se tu radi jer nisam nazočio  sastanku, ali znam sve što se  događalo. No danske novinare je zanimalo što ćemo učiniti  ako dođe do prosvjeda, rekao  je Telesmanić.
Telesmanić kaže da će o  tome odlučiti sam general Gotovina i njegov odvjetnički  tim, ali pri tom ističe da ne želi  da se eventualnom prosvjedu  priključe huligani i da dođe do  nereda. Na pitanje hoće li ga  stranačka stega, budući da se  radi o istaknutom HDZ-ovcu,  omesti da se priključi prosvjedu i je li HDZ kriv za generalovo izručenje, Telesmanić je rekao:
– Stranačka stega me u tome  sigurno neće spriječiti. Gotovina je bio moj zapovjednik i  prijatelj će biti do kraja mog  života. Možda je netko u  HDZ-u kriv za situaciju u kojoj se general našao. Ja im  zamjeram što su zadržavali  optužnicu i puno vremena je  držali dalje od generala. Također, onaj koji ga je savjetovao na bijeg, nije dobro  učinio. Ante Gotovina je trebao odmah dati iskaz, čim su  ga haški istražitelji pozvali.  Ovako, ako ga osude na samo  jedan dan zatvora, bit će to  izjednačavanje žrtve i agresora, rekao je Telesmanić dodavši da zbog svega toga, pa i  loših poteza, ova Vlada ne bi  ipak trebala dati ostavku.
Na izravno pitanje je li Gotovina žrtvovan za ulazak u  EU, Telesmanić je odgovorio:
– Ne bih mijenjao Antu ni za  kakvu Europu!.
Telesmanić će zato, kako  sam kaže, provesti cijelu noć u  molitvi, sjećajući se kako je  generalov dolazak u Zadar  značio i promjenu stvari na  terenu. S manje oružja od neprijatelja, general Gotovina je  poveo svoje vojnike u pobjedu  i oslobođenje zemlje od velikosrspke okupacije.
– Bio je vrlo strog vojnik, a  na drugu stranu takav čovjek  koji bi košulju sa sebe skinuo i  dao je onome kome je potrebita. Stoga ćemo ja i moj  zet, invalid Domovinskog rata, zajedno moliti Boga i  iščekivati slobodu za našeg generala, poručuje Danijel Telesmanić.