Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Prodao stan izravnom pogodbom i bez javnog natječaja

14.04.2011. 22:00
Prodao stan izravnom  pogodbom i bez  javnog natječaja


Zbog zlouporabe  položaja i ovlasti, te poticanja  na to kazneno djelo, jučer su  na optuženičku klupu Županijskog sudu u Zadru sjeli  Mile Vulić, nekadašnji načelnik Općine Jasenice i povjerenik Vlade za Općinu Nadvode kao prvooptuženi, te  građevinski poduzetnik Neven Zubak kao  drugooptuženi. Riječ je o ponovljenom postupku koji se  pred ovim sudom vodi nakon  što je Vrhovni sud RH ukinuo  prvotnu, oslobađajuću presudu, koju je dvojcu donio sudac  Branimir Zorica.
Obojica optuženika izjasnila su se da se ne osjećaju  krivima na navode optužnice  koja je protiv njih podignuta  još 20. ožujka 2003. godine.
Mili Vuliću na teret se stavlja da je 30. prosinca 1996.  godine u Zadru, u svojstvu  povjerenika Vlade RH za  Općinu Nadvode i načelnika  Općine Jasenice, izravnom  pogodbom zaključio kupoprodajni ugovor kojim  Općina Nadvode prodaje, a  Zubak kupuje stan površine  od 57,20 metara četvornih u  Zadru u Ulici Andrije Hebranga. Iako je znao da nije  ovlašten za raspolaganje sa  stanovima bivše Općine  Obrovac, te da se stanovi u  vlasništvu jedinica lokalne  uprave i samouprave ne mogu  prodavati bez javnog natječaja i bez naknade po  tržišnoj cijeni, Vulić je spomenuti stan Zubaku prodao  za 139,650.00 kuna, premda je  njegova tržišna vrijednost bila  znatno veća, odnosno  259,994.59 kuna.
– Tako bi na traženje Zubaka, a s ciljem da se ovaj  nepripadno okoristi, da je  stan bio u vlasništvu Grada  Obrovca a ne Dalmatinskih  rudnika boksita Obrovac, u  razlici kupoprodajne tržišne  vrijednosti stana pribavio ne  samo nepripadnu imovinsku  korist u iznosu od 120,000.00  kuna, već i mogućnost da s  obitelji koristi spomenuti  stan, iako u međuvremenu  nije uplatio nijednu ratu kupoprodajne cijene, niti je  plaćao najamninu za korištenje istog, navodi se u optužnici. 
Stoga Vulića tužiteljstvo  sumnjiči da je kao službena  osoba s ciljem da drugom  pribavi znatnu imovinsku korist iskoristio svoj položaj i  prekoračio granice svoje  ovlasti u nepodobnom pokušaju, dok se Zubaka tereti  da je u isto vrijeme, s ciljem  da  se nepripadno okoristi, od  Vulića kao povjerenika Vlade  za Općinu Nadvode zatražio  da mu proda spomenuti stan  iako je znao kako on za to  nema ovlasti. 
Tužiteljstvo nadalje navodi  da je Vulić neposrednom pogodbom učinio ono što je Zubak od njega tražio, jer je po  ranije spomenutoj cijeni, iako  je stvarna cijena stana bez  popusta iznosila 186.868,13, a  tržišna 259.994,59 spomenuti  stan mu i prodao. Budući Zubak nije otplatio niti tako dogovorenu cijenu, Grad Obrovac kao vlasnika stana oštetio  je u razlici kupoprodajne i  tržišne cijene čime je, navodi  tužiteljstvo, stekao nepripadajuću imovinsku korist u iznosu od cca. 120.000,00 kuna.  Tako je potaknuo Vulića da  kao službena osoba iskoristi  svoj položaj i prekorači granice svoje ovlasti, pri čemu je,  stoji u optužnici, pribavljena  znatna imovinska korist u nepodobnom pokušaju, a samim  time i kaznena djela protiv  službene dužnosti.
Nakon čitanja optužnice  sutkinja Dijana Grancarić,  pred kojom se vodi ovaj postupak, usvojila je prijedlog  branitelja Nevena Zubaka da  se pribave spisi s Općinskog  suda u Obrovcu te je glavnu  raspravu odgodila za 30. svibnja kada se očekuju i obrane  optuženika.