Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Svi su složni: sramotna presuda

14.04.2011. 22:00
Svi su složni: sramotna presuda


Povicima nezadovoljstva i psovkama sudionici skupa na Trgu bana Jelačića dočekali su presude generalima Markaču (18 godina zatvora) i Gotovini (24 godine zatvora), a pljeskom oslobađajuću presudu generalu Čermaku.
Za vrijeme čitanja presude sudionici skupa su u tišini i često u nevjerici pratili riječi suca koji je obrazlagao presudu.
U jednom trenutku čak je i isključen službeni prijevod Haaškog suda uz obrazloženje “ne želimo slušati ovu srbštinu”.
Nakon izricanja presude sudionici skupa na pozornicu su iznijeli veliki transparent na kojem je pisalo “Hrvatski izdajnici: Mesić, Sanader, Pusić, Josipović, Kosor, Šeks, Bajić, Račan” te veliki portret generala Gotovine.
Sudionicima skupa obratio se glumac Božidar Alić s porukom: “Mi Hrvati i Hrvatice nikada nećemo priznati taj sud”.
Dodao je da veleizdajnici i ratni zločinci žive tu i žive dobro, pokazavši na transparent s imenima hrvatskih političara.
Naglasio je da rat protiv Hrvatske još traje.
Na skupu još je okupljeno nekoliko tisuća ljudi i očekuje se obraćanje predstavnika organizatora braniteljskih udruga i drugih.
Bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova za temeljnu policiju Joško Morić izrazio je veliko razočaranje presudom posebice jer, kako kaže, kao sudionik događaja zna da generali Gotovina i Markač nisu počinili kaznena djela za koja su nepravomoćno osuđeni.
“S obzirom na izlaznu strategiju suda i činjenicu da su trojica generala jedini optuženici iz Hrvatske mislim da je na donošenja odluke i odmjeravanje kazne očigledno utjecala politika”, zaključio je Morić koji je na suđenju bio svjedok obrane trojice hrvatskih generala.
“To je presuda hrvatskoj državi”, ocijenio je, pak, posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković na središnjem zagrebačkom trgu nakon prosvjeda branitelja, pozvavši na dostojanstvo, razum i zajedništvo.
Borković, poznatiji kao Mladi Jastreb, smatra da su u presudi vidljive političke konotacije i da je riječ o pokušaju legalizacije tzv. krajine kao legalne tvorevine unutar Hrvatske te svojevrsnoj nagradi Srbiji za gubitak Kosova.
Nekadašnji ministar vanjskih poslova i svjedok obrane u Haagu Mate Granić osuđujuću presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču ocijenio je danas “sramotnom i donesenom bez ikakvih valjanih dokaza” kojom su presuđeni za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu.
“To je mijenjanje povijesti i povijesne istine”, ustvrdio je Granić. Smatra da hrvatska vlada i predsjednik Republike te svi oni koji mogu pridonijeti trebaju pomoći obranama generala Gotovine i Markača da se u žalbenom postupku odbace te kvalifikacije i presuda.
Granić je pozdravio oslobađajuću presudu generalu Ivanu Čermaku, jer je sigurno da nije počinio nikakav zločin, niti je to dokazano.