Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Svi smo mi u K

14.04.2012. 22:00


Kad je hladno ne valja. Kad je toplo opet ne valja, a ne valja ni kad pada kiša… Pa tko bi nam ugodio??? Imam osjećaj da nam se i priroda izruguje i daje nam vrijeme kakvo zaslužujemo. Poduzetnike isto. I političare također. Pa kako je krenulo, čini mi se da mi je malo ostalo da dobivam plaću u bonovima u trgovačkom lancu čije ime počinje s K. Tamo ću, očito je pitanje samo vremena, točiti gorivo, kupovati kruh i bonove za mobitel, plaćati račune… Pa je najpametnije da svom šefu predložim da nema smisla da mi, u tom slučaju, išta uplati na račun. Nema smisla tramakivati se toliko, neka odmah uplati na račun gospodina T i njegovog K.
Dakle, znam da ponovno kukam, ali ne mogu da ne spomenem. Od stanovitog gospodina T kći je vrlo često po novinama. Nisam zlobna, ali kad nekome veličine omanjeg Mobi Dika novine tepaju da je prelijepa, modno osviještena, preslatka i slično – odmah znam odakle vjetar puše. Pa onda ista ta dotična koja doslovno živi u dvorcu po istim tim medijima priča kako je počela doslovno od nule. Radila je, kaže, danas najbogatija kći Hrvatske, u skladištu, brojala palete… I danas uživa u plodovima svoga rada.
I ja sam iz sasvim oke familije. Stari mi je pomorac, stara je isto završila faks. Brat isto, kao i bliža i daljnja rodbina zadnja dva kolina. Ja sam, eto, završila pravo i bila jako dobra studentica. Nisam eto, kao dotična u skladištu brojala palete mineralne, ali sam radila malo bolji početni posao od nje – držala sam na obiteljskom imanju turiste i apartmane. Ali eto, što ti je hrvatska bajka – dotična je u dvorcu, a ja u omanjem jednosobnom stančiću koji mi je priuštio stari. Da ne duljim priču, jer da sam čekala napredovati od diplome do posla i postati sutkinja ili javna bilježnica – bogme bih se načekala za još tri života. Da ne govorim o nedostižnosti doći do 100 kvadrata stambenog prostora, a o dvorcu niti ne sanjam. Pa sam, eto, s diplomom zaposlena već godinama u butiku i preslagujem police s majicama i donjim rubljem.
Da je priča kakvu nam serviraju mediji o tome kako je moguće od običnog kamion-vozača, skladištara, preprodavača koštica na stadionu i inih postati turbo mega bogat poštenim radom – onda Holivud ne bi bio u Americi nego u Hrvatskoj.
A možda i je, jer što je Đulija Roberts u odnosu na prelijepu gabaritnu kći gospodina T?! A i sami Armani, Valentino i Galiano, pišu naši modni časopisi, mogu se posramiti bivše gospođe jednog vozača kamiona. Em se, nakon što je iz opanaka ušla u cipele, razvela, osigurala si egzistenciju za sljedećih devet života, a sad nema pametnijeg posla nego baviti se krpicama. A mi bi to trebali svi pušiti, moliti gospodina T da kod njega još i dignemo kredit i idemo u šoping god gospođe R.
Sve bi to čovjek, prožvakao da je malo sunca na vidiku. Onako, lijep i sunčan dan, a ne ova kišurina koja samo baca u još veću depru. Jer kad je ovakvo vrijeme ne možeš u đir ili na kavu, jednostavno si prisiljen šaltati programe, čitati novine ili virtualne novine. A ako ne to, prošetati barem do dućana ostaviti koju kunu da ubiješ slatkišima depresiju. Na kraju se sve svede na tome da ćemo, htjeli ili ne htjeli završiti u K.
Mare ([email protected])